Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 24 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

No more waste: deze 8 etenswaren kun je gewoon invriezen

Iedereen die weleens een banaan in de koelkast heeft gelegd, weet dat deze in een mum van tijd pikzwart is geworden. In de vriezer doen ze het dan wel weer heel erg goed. Naast bananen zijn er nog 7 andere etenswaren die je gewoon kan invriezen, ook al zou je dat op het eerste gezicht misschien niet altijd denken. 

Jaarlijks belandt een derde (!) van al het geproduceerde voedsel in de prullenbak. Doodzonde! Producten in de vriezer bewaren is één van de manieren om deze voedselverspilling tegen te gaan. Dit kan allemaal ingevroren worden:

Avocado’s

Avocado’s zijn al niet echt een milieubewuste keuze en dan bestaat er ook nog de avocadomaffia. Als je er toch voor kiest om wel een avocado te kopen (want ja ze zijn ook heel lekker en gezond), dan wil je geen donkerbruine avocado moeten weggooien.

https://www.bedrock.nl/avocado-rijp/

Daarom is het handig om te weten dat je een avocado maximaal 4 maanden in de vriezer kan bewaren. Je moet ze dan wel eerst even ontpitten en doormidden snijden.

Hummus

Ook hummus kan je gewoon invriezen. Je moet er dan wel even een laagje olijfolie overheen gieten. Wist je dat je hummus ook heel makkelijk zelf kan maken? Probeer dit recept eens.

Bananen

Zoals eerder genoemd, kun je bananen dus ook in de vriezer bewaren. Het makkelijkst is om de schil te verwijderen en ze in plakjes te snijden en dan in zakjes te stoppen. Als je ze uit de vriezer haalt zijn ze meteen klaar om in een verfrissende smoothie te stoppen.

Kaas

Goed nieuws voor de kaasliefhebbers onder ons, kaas kan je gewoon invriezen! Doe je dit met een heel blok dan wordt deze snel korrelig, daarom kan je de kaas beter eerst raspen of schaven. Dit geldt ook voor vegan kaas.

Eieren

Het moet niet gekker worden, want zelfs eieren kunnen ingevroren worden. Belangrijke side note: je moet de eieren wel eerst breken en in een vormpje (bijvoorbeeld ijsblokjesvormpje) gieten. De toevoeging van peper en zout zorgt ervoor dat het ei niet gaat scheiden.

Kruiden

Misschien heb je het geluk dat je op je balkon een klein moestuintje kan groeien met allerlei verschillende kruiden, dan kan je precies zoveel afplukken als dat je nodig hebt. Wanneer je kruiden in de supermarkt haalt, is het echter meestal meer dan nodig. Maar je raadt het al, ook kruiden kan je invriezen.

Slapen als een roosje? 5 kruiden die zorgen voor een heerlijke nachtrust

Daarvoor moet je ze wel eerst fijnsnijden en in een ijsblokjesvorm doen met een beetje water of olijfolie eroverheen. Tijdens het koken hoeven de kruidenijsblokjes niet te ontdooien, maar kan je ze zo in de pan gooien.

Noten

Noten zijn dé perfecte gezonde snack: ze zitten bomvol vitamines, ijzer en de juiste vetten. Altijd een handje noten achter de hand hebben? Bewaar ze dan in de vriezer, dan behouden ze tot wel twee jaar hun smaak.

Citroen

Eerder schreven we al dat het drinken van water met citroen veel gezondheidsvoordelen kent. Zo is het goed voor je huid en daarnaast een bron van vitamine C. Je watertje wordt ook nog eens extra verfrissend als je daar bevroren citroenschijfjes aan toevoegt. Het makkelijkst is om de citroen van te voren te snijden en in zakjes in de vriezer te bewaren. Ook perfect voor in een alcoholvrije cocktail.

Naast invriezen zijn er ook andere manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld niet alleen uit van de houdbaarheidsdatum, maar check ook na deze datum of het eten nog goed is door het te proeven en te ruiken. Ook een leuke challenge: zero waste koken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️