Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 17 sep 2018

Zero waste leven tip #17: kook met restjes in plaats van op basis van een recept

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Dit is hét starterspakket voor de beginnende zero waster

Tip #17: kook met restjes in plaats van op basis van een recept

Een zero waste leven, vraagt een nieuwe kijk op je dagelijkse gewoontes. Even naar de supermarkt om spontaan boodschappen te doen, zit er eigenlijk niet meer in. Je vindt er namelijk alleen seizoensgroenten die onverpakt zijn. In plaats van koken op basis van een recept waarvoor je allemaal nieuwe ingrediënten nodig hebt, ga je aan de slag met wat je nog in huis hebt liggen. Elke dag is restjesdag.

Je verandert dus je mindset van ‘wat zal ik koken’ naar ‘wat heb ik nog in huis’. Het scheelt veel verpakkingen, maar ook verspilling van eten. Als je dan toch nieuwe ingrediënten nodig hebt, ga dan naar een bulkwinkel of een verpakkingsvrije winkel. Neem je eigen linnen tasjes of glazen potjes mee en vul ze met granen, noten of wat je ook maar nodig hebt.

Op deze manier sta je elke dag weer voor een verrassing en staat er steeds weer een andere curry, pasta, soep of sandwich voor je neus!

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #17: kook met restjes in plaats van op basis van een recept
Sluiten