Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 24 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

De wereld verbeteren? Een overzicht van dé duurzame studies in Nederland

Wil je de wereld veranderen, maar weet je niet waar te beginnen? Jezelf kennis bijbrengen op het gebied van duurzaamheid is áltijd een goed idee. In Nederland zijn er de laatste jaren steeds meer studies bijgekomen die zich focussen op één van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Dat steeds meer studies zich met dit onderwerp bezighouden is natuurlijk een goede zaak, maar welke kies je in hemelsnaam?

De Duurzame Student heeft aardig wat voorwerk gedaan door alle Nederlandse studies op het gebied van duurzaamheid en innovatie op een rijtje te zetten. Wij hebben er een paar opleidingen uitgepikt en lichten graag toe waarop deze zich focussen om je keuze wat makkelijker te maken.

Amsterdam

Met een dataonderzoek laat RTL nieuws zien dat er in de grote steden vaak een stuk groener wordt gestemd dan in de regio, zo ook in onze hoofdstad. Niet gek dus dat er in Amsterdam ook een groot aantal groene studies te vinden zijn. Dit zijn ze:

 • Built Environment (HBO bachelor): gaat over de combinatie tussen creativiteit en techniek. Je leert hoe je gebouwen, gebieden en infrastructuur zo kan inrichten dat mensen er optimaal gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld door slimme gebouwen te ontwerpen die bestand zijn tegen klimaatverandering.
 • Future Planet Studies (WO bachelor): zoals de naam al zegt draait deze studie om de toekomst en duurzaamheid. Je gaat oplossingen bedenken voor vraagstukken waar we in de toekomst voor staan zoals klimaatverandering en een duurzame voedsel-, water-, en energievoorziening. Je kijkt hierna van verschillende perspectieven door natuurwetenschappen met maatschappijwetenschappen te combineren.
 • Aarde, Economie en Duurzaamheid (WO bachelor): tijdens deze opleiding bedenk je duurzame oplossingen voor ontwikkelingen als klimaatverandering, natuurrampen en veranderingen in behoefte aan energie, delfstoffen en zoet water. Voorbeeld van een vraagstuk dat je zou kunnen behandelen is: hoe zorg je ervoor dat er voldoende zoet water en energie beschikbaar blijft?
 • Earth Sciences (WO master): het doel van deze studie is om de aarde te begrijpen als het complexe systeem dat het is en op deze manier de wereld naar een duurzame toekomst leiden. Je kunt kiezen uit 3 afstudeerrichtingen: ‘Environmental Management‘, ‘Future Planet Ecosystem Science‘ en ‘Geo-ecological Dynamics‘.
 • Environment and Resource Management (WO master): gaat over het vinden van oplossingen voor maatschappelijke problemen gerelateerd aan klimaatverandering en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen.  Je kunt kiezen uit 4 afstudeerrichtingen: ‘Global Food Challenges‘, ‘Energy and Climate‘, ‘Global Water Challenges‘ en ‘Ecosystem Services and Biodiversity‘.
 • Global Environmental Governance, Sustainability and Climate Change (WO master): een hele mond vol die de studie goed beschrijft. Je gaat kijken naar wat de moeilijkheden zijn op politiek vlak om klimaatbeleid erdoorheen te krijgen. Een voorbeeld van een vraagstuk dat je zou kunnen behandelen is: hoe kunnen overheden, steden en bedrijven de krachten bundelen om klimaatverandering tegen te gaan.

Utrecht

Ook in het midden van ons land is er aan klimaatstudies geen gebrek. Hier kan je uit kiezen als duurzaamheid in Utrecht wil gaan studeren:

 • Chemische technologie (HBO bachelor): als chemisch technoloog ontwerp en optimaliseer je duurzame productieprocessen, bijvoorbeeld van schoon water of duurzaam asfalt. Je kijkt hoe de techniek achter een proces sneller, beter en milieuvriendelijker kan.
 • Global Sustainability Science (WO bachelor): je leert oplossingen te bedenken voor vraagstukken over duurzaamheid waarbij je kijkt naar de interactie tussen mens en natuur op lokaal en mondiaal niveau. Je hebt keuze uit 4 studiepaden: ‘Water, Climate and Ecosystems‘, ‘Energy and Resources‘, ‘Governance and Societal Transformation‘ en ‘Business and Innovation‘.
 • Natuurwetenschappen en innovatiemanagement (WO bachelor): het ontwikkelen van innovaties staat centraal. Je probeert een brug te slaan tussen wat technologisch mogelijk en wat maatschappelijk haalbaar is op het gebied van duurzame energie, transport en life sciences.
 • Cultural Antropology: Sustainable Citizenship (WO master): de studie kijkt naar hoe mensen over de wereld duurzamer kunnen worden, maar ook naar hoe mensen die slachtoffer zijn van klimaatverandering op een veilige manier hun leven kunnen aanpassen aan het klimaat.
 • Energy Science (WO master): energiesystemen staan centraal in deze studie. Je gaat kijken naar manieren hoe de wereld kan overgaan op duurzame energiebronnen. Je kunt kiezen uit twee afstudeerrichtingen: ‘Systems Analysis‘ en ‘Natural Science‘.
 • Sustainable Development (WO master): je gaat kijken naar oplossingen die nodig zijn om een duurzame en sociaal eerlijke maatschappij te creëren. Je kunt hierbij kiezen uit 4 studiepaden: ‘Energy and Materials‘, ‘Environmental Change and Ecoystems‘, ‘Earth Systems Governance‘ en ‘International Development.’
 • Water Science and Management (WO master): vanuit een duurzaam perspectief ga je kijken naar watermanagement en waterbeleid. Je leert wat de rol is van water voor onze mensheid en natuur.

Rotterdam

Ook in Rotterdam vind je nog een aantal studies die graag helpen de wereld positief te veranderen:

 • Marketing of Social Business (HBO bachelor): je gaat aan de slag als social marketeer die zich naast die naast commercieel succes ook rekening houdt met de mens en planeet. Voorbeelden van vraagstukken die voorbij komen zijn het verminderen van plasticgebruik en het aanpakken van de fast fashion-industrie.
 • Watermanagement (HBO bachelor): je leert hoe je stedelijk water beheert en je bedenkt oplossingen voor waterproblemen. Je behandelt hoe je een stad klimaatbestendig inricht, beschermt tegen overstromingen en tegelijkertijd benut je ook de kansen die het water biedt.
 • Global Business and Sustainability (WO master): deze master kijkt naar de intersectie van het klimaatprobleem en het bedrijfsleven. Je bedenkt oplossingen die goed zijn voor het milieu en voor het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in de vorm van duurzame business modellen.

Ook in de rest van het land zijn er nog genoeg duurzame studies om uit te kiezen. Zo heb je in Wageningen Urban Environmental Management (WO master) en Environmental Sciences (WO bachelor) en in Delft Landscape and Environment Management (HBO bachelor) en Applied Earth Science (WO Bachelor). Een nog uitgebreidere lijst met duurzame studies kan je vinden op de website van Duurzame Student.

Samen kunnen we de wereld een mooiere plek maken. Dit kan via een studie, maar ook door direct naar een duurzame baan met betekenis te zoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️