Rosa Bertram
Rosa Bertram Beweging 8 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de meest bekende yogastijlen (welke past er bij jou?)

Yoga klinkt voor de één veel te zweverig en voor de ander – die het al vaker heeft gedaan of misschien een fervente yogi is – juist als muziek in de oren. Iedereen heeft natuurlijk zo z’n voorkeuren als het op sport aankomt, maar voordat je yoga helemaal afschrijft of als je juist benieuwd bent naar de filosofie achter yoga: yoga komt in alle vormen en maten. Van voornamelijk zitten en liggen tot een intense work-out waarbij je gegarandeerd nat van het zweet op de maat staat. Daarom delen we een lijstje meer de meest voorkomende (of naja, meest populaire) yogasoorten.

Yoga bestaat in veel verschillende vormen en dus kan je het niet over één kam scheren. Bij de ene yogavorm lig je soms wel een paar minuten in één positie en werk je aan je flexibiliteit terwijl je bij de andere yogastijl juist je kracht traint en wel 100 verkapte push-ups doet.

Of je nu liever voor een milde klas gaat waarbij je vooral uit je hoofd en in je lichaam gaat of juist een flinke work-out wilt: voor elke mood is er wel een yogasoort te vinden. Maar dan moet je ze wél even kennen.

De verschillende yogastijlen

Ontdek de meest voorkomende yogastijlen en check welke er bij jou past of welke nieuwe vorm je misschien weleens wilt proberen!

1. Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is misschien wel de meest voorkomende yogastijl die je over het algemeen tegenkomt wanneer je een yoga- of sportschool binnenloopt. Letterlijk betekent het ‘neerzetten op een speciale manier’, wat in dit geval gaat over yogaposes ofwel asana’s genoemd.

The 5 Tibetan Rites: de populaire (yoga)oefeningen van Tibetaanse monniken

Officieel stamt deze yogastijl af van ashtanga yoga uit de jaren ’80. Vinyasa yoga wordt meer gezien als een flow, dus andere yogasoorten kunnen ook vinyasa yoga zijn.

Bij vinyasa is elke beweging altijd gelinkt aan je ademhaling en flowt elke beweging door in de ander.

2. Hatha yoga

Hatha is de basisvorm van yoga, en is een overkoepelde term voor alle fysieke poses van yoga. Hatha yoga heeft de basis gevormd voor vele vormen van yoga zoals bijvoorbeeld Ashtanga yoga, Vinyasa yoga, Bikram yoga, Yin yoga en Iyengar yoga.

De klassieke Hatha yoga bestaat uit een 90 minuten durende les die begint met basis Pranayam ademhalingsoefeningen, warming-up oefeningen en een set aan asana’s.

3. Ashtanga yoga

Wie in is voor een pittige work-out heeft aan asthanga yoga een goede. Het is een vaste set aan oefeningen, waardoor je deze yogastijl op een een gegeven moment – wanneer je hem gemasterd hebt dan – makkelijk(er) zelf kan beoefenen, maar onderschat ‘m niet. Hij is niet per se voor beginners.

Door de vele flows die je doet en Chaturanga’s doe je verkapt wel tientallen push-ups. Een killer van een work-out dus, en minder spiritueel dan andere yogavormen.

4. Bikram yoga

Deze vorm van yoga wordt gedaan in een verhitte ruimte van wel 40 (!) graden. Het is een yogaflow met 26 standaard poses, die je ieder twee keer doet. En dat allemaal in de hitte, dus je zweet veel en komt lekker af van je gifstoffen.

5 yogahoudingen waar je je bed niet voor uit hoeft

Een klein detail: deze yogastijl is vernoemd naar Bikram Choudhury die wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag bij studioleden. Er werd zelfs een documentaire over gemaakt, waarover we eerder schreven.

5. Yin yoga

Yin yoga is zeker weten één van de meest ontspannende vormen van yoga. Op een langzaam tempo ga je door een aantal poses heen die je 45 seconden tot twee minuten volhoudt.

Luister ook: Bedrock Talks: Yoga Nidra en de helende werking van je (onder)bewustzijn

Deze vorm van yoga gaat meer om meditatie en het stretchen van je spieren. Een goede vorm voor beginners dus, maar verwacht er geen work-out van.

Lees ook: Yoga nidra: wat is het eigenlijk precies?

6. Kundalini yoga

Kundalini yoga wordt misschien wel als één van de meest spirituele yogavormen gezien. Bij deze vorm van yoga gaat het om het laten stromen van de kundalini energie. Met oefeningen als je fire of breath en het zingen van mantra’s laat je de energie door je lichaam stromen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️