Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 16 dec 2022
Leestijd: 5 minuten

Dé grote gids met alles wat je moet weten over hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit, hoogsensitief of Highly Sensitive Person: allemaal benamingen voor wanneer je prikkels van buitenaf intenser ervaart. Van geluiden tot de energie of het humeur van een ander. Wat betekent hoogsensitief zijn precies? Hoe herken je het? Hoe kan je ermee omgaan? En nog véél meer vragen beantwoord over hoogsensitiviteit.

Dit is dé grote gids over hoogsensitiviteit, want ja, je hersenen werken écht anders als je hoogsensitief bent.

Dé grote gids over hoogsensitiviteit

Heb jij het gevoel dat je gevoelens en emoties van jezelf, maar ook van anderen, dieper en heftiger voelt dan andere mensen? Dan bestaat de kans dat je een hoogsensitief persoon (HSP) bent. Er is niets mis met je en je bent zeker niet de enige. Onderzoek toont alleen aan dat je stimuli beter oppikt dan anderen.

Manieren om herkennen of je een hoogsensitief persoon bent

1. Je bent onwijs empathisch

Een hoogsentitief persoon heeft het speciale talent om andermans gevoelens, behoeften en onzekerheden te voelen. De wetenschap verklaart hoe dit kan: HSP’ers hebben actievere spiegelneuronen, waardoor ze beter de emoties van anderen begrijpen.

Wat als jij en je kind allebei hoogsensitief zijn?

2. Je krijgt vaak te horen dat je dingen ‘te veel aantrekt’

Iemand die hoogsensitief is reageert sterker op bepaalde situaties (bijvoorbeeld in het nieuws), dan de gemiddelde persoon. Daardoor krijg je vaak opmerkingen te horen als ‘neem het niet persoonlijk op’ en ‘je trekt het je te veel aan’.

3. Als hoogsensitief persoon leef je in je hoofd

Aan de buitenkant zou je het misschien niet zeggen, maar een HSP heeft een levendig innerlijk leven. Dat is positief: je bent een originele creatieve denker. Maar het zorgt er soms ook voor dat je té veel nadenkt en analyseert, en daarbij te kritisch bent voor jezelf.

Benieuwd waaraan je nog meer kan herkennen of je hoogsensitief bent? 10 manieren om erachter te komen of je een hoogsensitief persoon bent.

Jezelf beschermen als HSP’er

Als HSP’er (een Highly Sensitive Person) ervaar je alles nét wat intenser, dan een niet-hooggevoelig persoon. Prikkels van buitenaf worden minder gefilterd waardoor je letterlijk overprikkeld kan raken. Daarom is het belangrijk om jezelf te kunnen beschermen tegen te veel prikkels van buitenaf. Hoe doe je dat?

#1. Herken je hooggevoeligheid

De eerste stap in het omgaan met overprikkeling en hooggevoeligheid is het herkennen ervan. Signalen van een HSP zijn bijvoorbeeld: je bent snel ‘op’, sociale events kosten je veel energie, je pikt snel emoties van anderen op en je kan je snel gestresst, maar ook onzeker voelen.

Weet je het niet zeker? Een checklist: zo weet je of je hoogsensitief bent

#2. Geef je grenzen aan

Eigenlijk is je grenzen aangeven altijd belangrijk, net zoals geen dingen doen waar je je niet goed bij voelt, maar voor een HSP’er is het wellicht nóg belangrijker. Waar een ander energie van krijgt, loopt een HSP’er soms energetisch veel van sneller leeg.

Hoe paarden kunnen helpen bij hoogsensitiviteit

#3. Neem je rust

Weet wanneer het genoeg is en je tijd voor jezelf wilt maken. Pak een goed boek, luister muziek, teken of trek je terug in jouw eigen zenhoekje. Een zitje in je woonkamer of in je slaapkamer dat helemaal van jou is en waar je weer helemaal kunt opladen bijvoorbeeld.

Benieuwd naar meer manieren om jezelf te beschermen als HSP’er?  5 tips om jezelf te beschermen tegen prikkels

Hoe om te gaan met tegenslagen als hoogsensitief persoon?

Overprikkeling, een opmerking van iemand die we lief hebben, een gesprek dat niet ging zoals we wilden of zelfs (voor anderen) het kleinste dingetje: we kunnen er behoorlijk overstuur van raken.

Omdat je als hoogsensitief persoon nou eenmaal extra gevoelig bent is dit niet zo gek. Maar het leven loopt eenmaal niet altijd zoals je het gepland hebt. En hoe ga je dan om met tegenslagen als je al behoorlijk gevoelig bent?

1. Reageer niet meteen

We willen dat alles zo snel weer goed voelt en hebben daarom de neiging meteen te reageren en dingen op te lossen. Uit de weg te ruimen zoals je een kamer opruimt. Doe dit niet. Vervelende situaties hebben geen kruisje rechts bovenin.

2. Relativeer je gedachten en emoties

En dan het liefst zo rationeel mogelijk! Gevoelige mensen hebben baat bij een paar korrels rationaliteit. Balans is the key en met je ratio kan je ervoor zorgen dat je niet zo in je emotionele molentje zit.

Benieuwd naar meer manieren om als HSP’er om te gaan met tegenslagen? Hoe om te gaan met tegenslagen als hoogsensitief persoon

Hoogsensitief zijn heeft mooie voordelen (zo benut je ze)

Maar toch is hoogsensitief zijn niet alleen maar nadelig. Hoogsensitief zijn heeft zelfs veel mooie voordelen die je kunt benutten als je daar ruimte voor maakt en jezelf leert om rust te vinden en dat vast te houden.

Intuïtie is extra sterk

Als HSP’er heb je een bijzondere gave, want je intuïtieve vermogen is (soms veel) sterker ontwikkeld dan gemiddeld. Daarom heb je zoveel oog voor detail en zie je dingen die een ander misschien over het hoofd ziet. Je hebt net iets vaker dan gemiddeld een voorgevoel dat uitkomt.

5 soorten banen die perfect zijn voor HSP’ers

Je intuïtieve vermogen zorgt er ook voor dat je zonder duidelijke reden kan kiezen om iets wel of juist niet te doen en heel vaak is die keuze precies goed voor jou.

Dít zijn de andere voordelen van HSP zijn.

Hoogsensitief? Dít is jouw voordeel op de werkvloer

Denk je dat HSP zijn vooral iets negatiefs is? Nee hoor! Als hoogsensitief persoon heb je júist erg veel toe te voegen, maar heb je dat soms niet helemaal door. First of all, het is belangrijk om je te realiseren dat er geen goed of fout is. Door jouw gevoelige kant te accepteren, kan je het ook in iets positiefs omzetten.

Dít zijn de voordelen van een HSP’er op de werkvloer.

Ken je vakantiebestemmingen als HSP’er

Omdat prikkels extra sterk binnenkomen, is het als HSP handig om situaties voor jezelf van te voren een beetje in te schatten, zoals je vakantiebestemming. Waarschijnlijk vind je een rustige vakantie in de natuur fijner dan een drukke apres-skibar in Tirol.

Maar ook de feestdagen zijn een uitdaging voor de HSP’er: zó overleef je Kerst en de feestdagen met je familie als je hoogsensitief bent. En wat dacht je van daten? Ook dat werkt net even anders, maar dat hoeft heus geen probleem te zijn. Helemaal niet met deze  ultieme gids voor daten als HSP’er (hooggevoeligen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️