Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 24 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Zó overleef je als HSP’er de Kerstdagen

Een HSP’er (Highly Sensitive Person) ervaart alles nét wat intenser dan niet een HSP’er. Daardoor raken ze snel overprikkeld. Als HSP’er kan ik daarom een beetje tegen kerst opzien. Het is een periode met veel prikkels en af en toe is dat allemaal even te veel. Gelukkig kunnen HSP en kerst ook heel goed samen gaan als je weet hoe je de prikkels doable houdt.

Kerst is een tijd van gezellig samenzijn met familie en vrienden. Toch komt er voor veel mensen ook veel stress bij kijken. Vaak begint dat al vooraf bij het inkopen doen van kerstcadeaus en kerstboodschappen, maar de echte stress ontstaat vaak tijdens kerst zelf.

HSP en kerst

De hersenen van een HSP’er werken anders en daardoor is kerststress vaak net even te veel. Ook zijn HSP’er perfectionistisch en empatisch. Die kerstcadeaus moeten goed zijn en de energie van anderen is zo overgenomen. Niet echt bevorderlijk voor het stressniveau.

Zó kom je de kerstdagen door

Weet je van jezelf dat je HSP bent? Deze tips helpen je om die overload aan prikkels te voorkomen.

1.   Neem op tijd rust

Het allerbeste is natuurlijk om overprikkeling te voorkomen. Dat doe je door op tijd rust te nemen. Merk je bijvoorbeeld dat je hart wat sneller gaat kloppen of raak je een beetje geïrriteerd? Trek je dan even terug. Even naar de wc en een paar keer diep ademhalen, maakt al verschil.

Calm down: 6 manieren om meteen rustiger te worden

Toen mijn oma nog leefde, hielp ik haar altijd in de keuken met het maken van hapjes. Samen was het gezellig en kwam ik weer tot rust. Misschien kun jij er ook voor zorgen dat je op die manier aan de prikkels kunt ontsnappen.

2.   Vooraf even rust momentje pakken

Met kerst moeten veel dingen vaak nog last minute gebeuren. Het helpt om de tijd iets ruimer te nemen zodat je een half uur voor het feest begint ook echt even rust hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld even mediteren, maar een paar keer diep ademhalen helpt ook.

Ben je HSP’er? Hier wil je rekening mee houden als je op reis gaat

3.   Stel grenzen

Vooraf duidelijke grenzen stellen voor jezelf  kan ook goed helpen. Moet je echt naar al die feestjes of kun je ook wel eentje overslaan? Probeer als HSP’er vooral de feestjes met veel lawaai over te slaan. Kom je er niet onderuit? Spreek dan een eindtijd met je partner af. Of ga als het kan met een extra auto. Dan kun je gewoon gaan als het voor jou mooi is geweest.

4.   Visualiseer een glazen bol

Heb je ooms en tantes met een sterke mening of die maar wat graag irritante vragen stellen? Visualiseer dat er een soort glazen bol om je heen hangt. Op die manier houd je de negatieve energie buiten. De glazen bol ketst het af.

5.    Wees mild voor jezelf

HSP’ers zijn super perfectionistisch en ook vaak veel te streng voor zichzelf. Met de druk van kerst kan dat nog wel eens wat te veel worden. Leg daarom de lat wat lager, het hoeft allemaal niet zo perfect. Heb ook begrip voor de momenten dat het allemaal wat lastiger gaat en geef jezelf af en toe even een dikke knuffel.

6.   Plan leuke momenten

Plan, voordat je agenda volloopt met allemaal verplichtingen, alvast wat leuke dingen voor jezelf. Dat kan van alles zijn. Een avondje op de bank met je favoriete kerstfilm, een lange wandeling door het bos of een grote legpuzzel maken. Zie die leuke momenten ook echt als afspraak met jezelf en zeg ze niet af!

7.   Neem tijd om te reflecteren

Door te reflecteren kom je dichterbij jezelf. Voor HSP’ers is dat super fijn omdat je op die manier jezelf goed leert kennen en steeds beter weet hoe jij met te veel prikkels om kunt gaan. Zo aan het einde van het jaar is een extra fijn moment voor bezinning. In de winter is het fijn om naar binnen te keren en terug te kijken het afgelopen én het nieuwe jaar.

HSP en kerst kunnen op deze manier heel goed samen gaan en zo wordt het ook voor jou een moment om echt van te genieten. Wordt het je toch allemaal even te veel? Weet dan dat je niet de enige bent die soms loopt te struggelen. En soms even uithuilen lucht enorm op!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️