Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 23 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Zó voorkom je voedselverspilling tijdens de feestdagen

Kerst wordt gekenmerkt door gezelligheid, lichtjes en… eten. Veel eten, welteverstaan. Een uitgebreid ontbijt, een bord vol kerstkransjes, een driegangendiner… Zie dat maar eens naar binnen te werken. Grote kans dat dat niet allemaal lukt, en daarom belandt er nogal wat in de kliko. Zonde natuurlijk, want voedselverspilling met de feestdagen is makkelijk te voorkomen.

We geven je een paar tips!

Zo voorkom je voedselverspilling met de feestdagen

Kook minder dan je denkt nodig te hebben

Regel één tegen voedselverspilling: je hebt áltijd minder nodig dan je denkt. Die hele portie aardappelen krijg je normaal makkelijk op, maar als je daarnaast ook nog een voorgerecht en meerdere bijgerechten hebt? Mwah.

Geloof me: als je slechts driekwart (of zelfs de helft) van de hoeveelheden gebruikt, heeft iedereen meer dan genoeg. Dat is natuurlijk niet bij elk recept mogelijk, maar bij bijvoorbeeld aardappelen, pasta en rijst kun je voedselverspilling wel op deze manier voorkomen.

Échte voeding, wat is dat eigenlijk?

Stem de menu’s van de kerstdagen op elkaar af

Sommige mensen eten uitgebreid op kerstavond, Eerste Kerstdag én Tweede Kerstdag. En omdat het ‘niet leuk is om twee keer hetzelfde te eten’, worden er allerlei verschillende ingrediënten gekocht die vervolgens niet op worden gemaakt.

Snap ik, maar met ingrediënten kun je natuurlijk meer dan één gerecht maken. Als je de ene dag soep maakt van een halve pompoen, kun je de andere helft de dag erna roosteren. En als je champignons op de ene dag door de pasta doet, kun je ze de dag erna bijvoorbeeld gebruiken in een winterse salade.

Gebruik restjes creatief

Grote kans dat je na Oud & Nieuw nog een kleine lading oliebollen op een schaal hebt liggen, terwijl je geen oliebol meer kunt zien. Dan hoef je ze echter niet weg te gooien. Maak er bijvoorbeeld wentelteefjes van!

Datzelfde geldt voor andere restjes. Van aardappelpuree maak je bijvoorbeeld zelf aardappelkroketjes, en (vega)vlees dat over is van het gourmetten kun je door nasi of stoofpotjes gooien.

Zo voed je je kinderen op met intuitive eating

Ook leuk: overgebleven groenten inmaken. Dat kan met meer groenten dan je denkt. Niet alleen komkommer, maar ook bijvoorbeeld wortel en bloemkool kun je inmaken met een mensel van azijn, water en suiker. Zo bewaar je het stukken langer. Voedselverspilling? Nergens voor nodig.

De vriezer is je partner in crime tegen voedselverspilling

Het voelt misschien gek om maar een kleine portie in te vriezen als iets net-niet-op-is-maar-ook-geen-hele-maaltijd-meer, maar van meerdere kleine porties maak je uiteindelijk tóch nog een vullend diner.

Daar ben je jezelf over twee weken, als je koud en natgeregend terugkomt van je werk en geen zin hebt om te koken, ongetwijfeld heel dankbaar voor. En de wereld is dat ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️