Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen Psyche 23 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

5 tips om tóch genieten van de feestdagen tijdens corona

Alwéér een jaar waarin kerst en de jaarwisseling anders zullen zijn dan anders. Het coronatijdperk waarin we leven, drukt zijn stempel op de feestdagen. Maar dit hoeft niet te betekenen dat we er niet alsnog van kunnen (proberen te) genieten. Zonder stress. En zonder verhitte discussies over het wel of niet eens zijn met maatregelen, over ons sneeuwloze kikkerlandje, of over de foeilelijke trui die je partner met de feestdagen dreigt aan te trekken.

Met deze 5 tips kom jij de feestdagen relaxed door, wat er ook gebeurt!

Tip 1: van frustratie naar acceptatie

Het kan zijn dat je de feestdagen vanwege corona met meer frustratie en teleurstelling beleeft. Terwijl jij eigenlijk de magische sfeer van de feestdagen door je lijf wil voelen gieren, en zorgeloos wil meezingen met de kerstklassiekers. Innerlijke rust begint bij acceptatie van wat is, precies zoals het is.

Vind je dit lastig? Bedenk je dan dat het zonde is van je energie om je ergens ontzettend druk om te maken, als dit niets verandert aan de situatie. En meestal is dat het geval. Natuurlijk is het lastig te accepteren dat je deze kerst bijvoorbeeld (waarschijnlijk) minder dierbaren zult zien dan in andere jaren. Omdat jij of anderen de coronamaatregelen serieus nemen, of omdat het reizen tijdens een eventuele lockdown lastiger is.

Dé Kerst Guide voor de introvert

Toch is het wat het is, en kun je hier weinig aan veranderen. Zeker als anderen hier een beslissing in nemen. Besluit iemand jouw uitnodiging voor kerst bijvoorbeeld over te slaan, omdat dit prettiger voelt? Probeer hier dan respect voor op te brengen en neem het niet persoonlijk op. En bedenk: alles is vergankelijk. Jullie kunnen de gezelligheid waar mogelijk op een later moment inhalen.

Tip 2: koester het samenzijn

Zeker in tijden zoals nu doet gezelschap van dierbaren wonderen. Probeer je daarom volledig te richten op de aanwezigheid van de mensen waar je de feestdagen (wel) mee viert. Ook als dit door de omstandigheden alleen je partner of gezin is. Ben je dit jaar alleen?

Tast dan af of je, als dat prettig voelt, bij een vriend, familielid, of buur zou kunnen aansluiten. Desnoods digitaal. Ken je iemand die tijdens de feestdagen alleen is? Overweeg dan om hem of haar (waar mogelijk) uit te nodigen. Ook al is het maar voor een warme chocomel in de middag, of voor een gezamenlijk blokje om. Elke vorm van contact is deze dagen, en zeker in tijden van corona, extra kostbaar.

Tip 3: leven en laten leven

De coronamaatregelen, en met name de meningen over deze maatregelen, vliegen je tegenwoordig om de oren. Mogelijk staat het gezelschap waarmee je de feestdagen viert er anders in dan jij. Omdat het onderwerp van gesprek is, kan dit zich ook aandienen tijdens het kerstdiner.

Dé Kerst Guide voor de introvert

Als een gesprek hierover met respect voor elkaar kan plaatsvinden dan is dit natuurlijk geen probleem. Is dit niet zo, en wil je in harmonie met elkaar van het moment kunnen genieten? Dan is het goed om in de gaten te houden of en wanneer het onderwerp tot energieslurpende discussies leidt. Op zo’n moment kun je het gezelschap vragen om het onderwerp te laten rusten, en bewust(er) van elkaars aanwezigheid te genieten.

Tip 4: stel hoge verwachtingen bij

De magische kerstsfeer druipt met elke reclame zowat je huiskamer binnen. Toch verlopen de feestdagen in ‘het echte leven’ niet altijd zo spectaculair en zorgeloos als op tv. Een perfecte kerst bestaat niet. Dus heb je geen prachtig, blinkend servies om de tafel mee te dekken?

Blijk je alleen nog maar panty’s te hebben waar gaten in zitten? Of komt het hoofdgerecht niet perfect ogend uit de oven? Probeer al deze dingen te relativeren en lekker los te laten. En probeer als het even kan, de humor ervan in te zien. Er is al genoeg om je zorgen over te maken.

Tip 5: kies (op tijd) voor jezelf

Met de feestdagen rennen en vliegen we vaak van bezoek naar bezoek. Zeker als we naast een eigen familie, ook met een schoonfamilie te maken hebben. Organiseer je zelf iets? Probeer taken dan waar mogelijk te verdelen. En doe bijtijds boodschappen, zodat je straks niet hoeft te vechten om de laatste ijstaart in het schap.

Breken met je slechte gewoontes om gezond het nieuwe jaar in te gaan

Heb je voor je gevoel te veel afspraken staan? Kijk dan of het goed voelt om iets te laten varen; ‘nee’ is ook een antwoord. Het is namelijk niet de bedoeling dat je straks een week van de feestdagen moet bijkomen. Je mag er zelf ook van genieten.

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Hier leidt zij holistisch therapeuten op om vanuit licht, liefde én bewustwording mensen met een hulpvraag te begeleiden. Ze is tevens auteur van het handboek en werkboek ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️