Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 24 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe overleef ik… de ongemakkelijke vragen tijdens kerst met de familie?

Kerst is toch wel één van de meest gezellige momenten van het jaar. Helaas kun je er ook als een berg tegenop zien omdat die ene oom of tante ieder jaar weer ongemakkelijke vragen stelt. Zorg ervoor dat het dit jaar niet ongemakkelijk wordt of verzin een goede comeback zodat die oom of tante de vragen in het vervolg laat.

Ongemakkelijke vragen zijn een terugkerend iets met kerst. Vooral wanneer je single bent of niet helemaal voldoet aan de norm, moet je het ontgelden. Het kan moeilijk zijn om dan vriendelijk te blijven, maar met deze antwoorden zit je goed en heeft iedereen een leuke kerst.

“Heb je nu al een vriend / vriendin?”

Waarschijnlijk de meest voorkomende vraag met kerst – Netflix staat zelfs vol series en films over dit onderwerp. Je familie bedoelt het waarschijnlijk helemaal niet verkeerd en zien graag dat je gelukkig wordt met iemand, maar toch is deze vraag mega irritant.

Misschien zit je er zelf ook enorm mee of heeft je date je net heeft geghost. Of misschien zit je er helemaal niet mee en ben je ook gewoon heel gelukkig zonder.

https://www.bedrock.nl/enige-vegan-tijdens-kerst/

Eerder schreven we al over antwoorden op deze vraag. Die hilarische antwoorden komen uit het boek ‘Heb je nu al een vriend?’ van Marie Lotte en Nydia van Damn Honey. We zetten ze nog even op een rijtje:

  • Daar ben ik helaas te knap/gay/slim/leuk/geestig voor
  • Ik wacht op een hele rijke, het liefst 80-jarige. Morgen weer langs het bejaardentehuis. Fingers crossed!
  • Heb je nou al enig maatschappelijk inzicht waardoor je beseft dat deze vraag hartstikke invasief is?

“Wordt het niet eens tijd voor kinderen?”

Ook zo’n vraag die waarschijnlijk met de beste bedoelingen wordt gesteld, maar die heel erg verkeerd kan vallen. En eigenlijk is ie echt niet meer van deze tijd. Vooral wanneer je ontzettend graag kinderen wil, maar het maar niet lukt is de vraag pijnlijk.

Dé Kerst Guide voor de introvert

Misschien helpt het dan om eerlijk te antwoorden en te zeggen hoe pijnlijk de vraag is. Ze zullen het dan in het vervolg – hopelijk – wel laten. Of antwoordt dat je het er liever niet over wil hebben. En mocht je bewust geen kinderen willen, dan doet het derde antwoord het bij de vorige vraag ook prima.

“Zou je dat nu wel eten?”

Ook een klassieker tijdens het kerstdiner. Heel irritant en een flink staaltje fat shaming waar je helemaal niet op zit te wachten op de dag dat je van plan bent te eten tot je de knoop van je broek los moet doen.

Maakt de vraag je boos of juist heel onzeker? Haal dan even diep adem en tel tot tien. Bedank je familielid vriendelijk voor de opmerking over jouw lichaam en laat het verder. Daarna toch behoefte aan wat body positivity? Volg dan deze vrouwen op Instagram.

Lees meer: Waarom we kerst graag met familie doorbrengen (of waarom liever niet)

“Eet je geen vlees?”

Gelukkig wordt het steeds gewoner om geen vlees te eten of zelfs helemaal over te gaan op een vegan lifestyle. Toch zijn je familieleden hier vaak nog niet aan gewend. Als aanvulling op deze vraag zeggen ze vaak “Maar wat eet je dan wel?”

Antwoord daarop vriendelijk dat het jouw keuze is en dat je het niet zo netjes vindt dat ze op jouw bord letten – dit antwoord is trouwens ook toe te passen op de vorige vraag.

Lees meer: Zie je op tegen de feestdagen? Dit is waarom je een prima Kerst gaat hebben

Corona gerelateerde vragen

Ik merk de laatste tijd vaak dat een gesprek vrij snel verandert in een gesprek over het coronavirus. Vaak heb ik daar helemaal geen zin in, het gaat de hele dag al nergens anders meer over. Nog vervelender wordt het wanneer je in gesprek bent met iemand die er heel anders over denkt dan jij.

Het beste is om het gewoon gezellig te houden en iedereen in zijn waarde te laten. Deze tijd is al rot genoeg. Het beste kun je gewoon van onderwerp veranderen. Dat kan al door te vragen naar de ingrediënten van die lekkere soep!

Ontkom je er niet aan? Check dan even dit artikel over hoe je om moet gaan met een ongemakkelijk gesprek over vaccineren.

Fijne feestdagen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️