Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 16 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Good to know: feitjes over het coronavirus (vergeet de fabels en speculaties)

Sinds eind 2019 is de wereld in de ban van het coronavirus. Binnen een paar maanden brak het virus, dat eerst nog werd vergeleken met een griepje, ook uit in Nederland. Sinds een maand zijn er strenge maatregelen getroffen en werken de meeste mensen thuis of soms helemaal niet meer, blijven we zoveel mogelijk binnen en houden we afstand van elkaar. Maar hoe zorg je dat je je niet gek laat maken door fake news, complottheorieën of bangmakende speculaties op social media?

We zetten de feitjes over het virus op een rij, die zijn gedeeld door een Nederlandse viroloog, Raoul de Groot, die al ruim 35 jaar onderzoek naar corona-virussen doet.

Wil je zoveel mogelijk kalm blijven in deze onzekere tijden? Kies dan het liefst voor maximaal 2 betrouwbare nieuwsbronnen die je hooguit 3 keer per dag bekijkt. En berichten op social media of doorstuur berichtjes op Whatsapp? Probeer je daar niet te veel van aan te trekken, want als je álles gelooft wat er gezegd worden, maak je de situatie voor jezelf onnodig lastiger.

Lees ook: Wat vlees eten te maken heeft met de oorzaak van corona (is het tijd te stoppen met vlees?)

Feiten over het coronavirus

Er zijn veel betrouwbare artsen, onderzoekers en virologen die zich intensief over het virus buigen, luister naar hun advies en niet naar die van iedereen op de tijdlijn.

Je kan het virus hebben, zonder dat je het weet

De meeste mensen die het virus oplopen, zullen alleen last krijgen van een milde verkoudheid. Maar ja, de meeste mensen hebben rond deze tijd (en in andere seizoenen trouwens ook) wel vaker een verkoudheid. Dus is het een gewone verkoudheid of corona?

Tegenwoordig wordt medisch personeel steeds vaker getest op corona, en bleek 4 procent positief te testen, terwijl zij niet allemaal ziek waren. Dus ja, je kan virus hebben zonder dat je het weet.

Ook interessant: Verplicht thuisblijven? Eindelijk tijd voor meer passie in je relatie

Iemand die nog niet ziek is, is het meest besmettelijk

Tot zover er onderzoek gedaan is, lijkt het erop dat de meeste mensen vooral andere mensen besmetten, voordat ze zelf (eventueel) ziek worden en dus verschijnselen vertonen.

Dus als je eenmaal ziek bent, ben je alweer minder besmettelijk. Daarom zijn de hygiëne regels nu zo belangrijk.

Het virus is vooral gevaarlijk omdat 10 procent van de mensen ernstig ziek wordt

Een gedeelte van de mensen die het coronavirus oplopen, wordt erg ziek en wordt lang (soms wel weken) opgenomen in het ziekenhuis. Dat betekent dat er een groot beroep wordt gedaan op de gezondheidszorg en dat kan zorgen voor problemen in capaciteit in de zorg.

Daarom is – again – het belangrijk dat we voorkomen dat het virus zich snel verspreid en we zo de druk in ziekenhuizen niet nóg groter maken dan ‘ie al is.

Dus: goed je handen wassen (helemaal als je net buiten bent geweest), afstand houden, niezen en hoesten in je elleboog en als je verschijnselen vertoont binnen blijven.

Must read: Quarantainetip: toch (virtueel) cultuursnuiven in deze 10 Europese musea

Handen wassen doe je ook voor een ander

Je mag dan zelf misschien niet ernstig ziek worden van het virus, maar je kan er zonder dat je het in de gaten hebt wel anderen mee aansteken die er wél lastig van krijgen. Denk aan je ouders, oudere buren of kennissen.

Je handen wassen en je houden aan de hygiëne regels is daarom belangrijk en doe je dus omdat je anderen kan aansteken zonder ziek te zijn, zie punt #2.

Een kandidaat-vaccin is zo gemaakt, maar dan is het medicijn nog lang niet klaar

Er wordt wereldwijd door wetenschappers hard gewerkt aan het ontwikkelen van vaccins tegen het virus. Er zijn veel kandidaat-vaccins, maar het probleem is dat je moet kunnen laten zien dat het vaccin ook écht werkt.

De spikes op het coronavirus zijn de eerste doel van de medicijnontwikkelaars, schrijft Gezondheidsnet. Zoals je waarschijnlijk begrijpt kan het vaccin niet zomaar worden uitgedeeld, de testen moeten eerst goed getest worden op veiligheid en effectiviteit. Die testen moeten ook onder heel veel mensen onderzocht worden en dat kan nog een hele tijd duren.

Leestip: Bijzonder: dit zijn de mooie dingen die gebeuren tijdens het coronavirus

Het coronavirus kan uren overleven op een deurklink

Het is waar, het coronavirus kan inderdaad een aantal uren buiten het lichaam overleven, en zo ook op een deurklink. Maar, dat hangt af van de omstandigheden. Het blijft ook zitten op andere materialen bijvoorbeeld op plastic en staal. Daar zijn we weer: blijf je handen dus goed wassen en kom zo min mogelijk aan je gezicht!

De makers van het educatieve YouTube-kanaal Kurzgesagt wijdde een hele aflevering aan het coronavirus. Benieuwd hoe hoe het virus precies werkt, wat jij kan doen en dat in makkelijke taal en mooie animaties? Check de video hieronder!

Bron: Gezondheidsnet

Stay calm:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Good to know: feitjes over het coronavirus (vergeet de fabels en speculaties)
Sluiten