Rosa Bertram
Rosa Bertram Mind 24 dec 2019

Typische uitspraken waar je als single tijdens de kerst mee moet dealen (en hoe je ze beantwoordt)

De kerstperiode staat doorgaans gelijk aan etentjes, (misdragen op) borrels, feestjes, veel te veel eten én antwoord geven op irritante vragen van familieleden. Sorry, maar het is helaas wel zo. Hélemaal als je vrijgezel bent. Want nee, ik heb nog steeds geen vriend en zie dat ook niet als ultiem levensdoel. Herkenbaar? Geen zorgen, we helpen je om als single zonder kleerscheuren de kerst door te komen, maar toch beleefd te blijven. Het is tenslotte kerst. 

Er zijn van die typische opmerkingen die je met kerst kan verwachten als vrijgezel. Of je je nu man, vrouw of ergens daartussen of ernaast voelt.

We lieten ons inspireren door eigen ervaringen, maar ook door het geweldige boek ‘Heb je nou al een vriend?‘ van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Het boek staat namelijk bomvol hilarische en duidelijke antwoorden op typische vragen waar je als vrouw mee moet dealen.

Handig om die er bij te pakken want als single heb je het tijdens de kerst niet makkelijk. Niet omdat je vrijgezel bent, maar vooral omdat je die goedbedoelde vragen steeds weer moet beantwoorden.

Deze typische vragen en reacties kan je verwachten:

“Heb je nog steeds geen vriend?”

Natuurlijk hebben Disney, Hollywood (eigenlijk zo ongeveer alle films), boeken en andere vormen van literatuur wel een beetje bijgedragen aan onze ietwat romantisch-gekleurde beeld van de liefde. Maar als jij niet aan het plaatje van vriend-vriendin of welke vorm van relatie dan ook voldoet, betekent dat dan dat je niet meetelt?

En waarom denken we dat dat alles is wat een vrouw (of man) wil: verkering? Misschien moet ik er wel niet aan denken. De mogelijke redenen ‘waarom ik geen relatie heb’ zijn oneindig. Misschien vind ik het ook wel heel moeilijk, snap ik het zelf ook niet en heb ik al moeite om überhaupt iemand te vinden die na de vierde date nog een beetje gezellig doet. YOU DON’T KNOW.

Wat voor een antwoord verwacht je nou?

Lees ook: Waarom het leerzaam (en vooral heel leuk) is om vrijgezel te zijn

Over het feit dat het hebben van een relatie niets zegt over je status van geluk, nog niet eens gesproken. Wie zegt dat een relatie alleen maar leuk is? Volgens mij komt er ook een hoop gedoe, ge-tijd-inlever, vieze-onderbroeken-van-je-lief-wassen en een boel onenigheden bij kijken.

Het zou fijn zijn als iedereen zijn obsessie met relaties zou loslaten.

Nydia en Marie Lotte komen met deze 3 hilarische antwoorden:

  • Daar ben ik helaas te knap/gay/slim/leuk/geestig voor
  • Ik wacht op een hele rijke, het liefst 80-jarige. Morgen weer langs het bejaardentehuis. Fingers crossed!
  • Heb je nou al enig maatschappelijk inzicht waardoor je beseft dat deze vraag hartstikke invasief is?

En dan: de reacties erop

De ongetwijfeld goedbedoelde reacties op je zenuwachtige, lichtgeïrriteerde slash gegeneerde antwoord zijn misschien nog wel erger dan de vraag zelf.

Die gaan meestal zo:

“Hoe kan dat nou? Je bent zo leuk”

Succes, probeer daar maar eens een fatsoenlijk antwoord op te geven. “Uh ja, stom, helemaal vergeten. Je hebt ook helemaal gelijk. M’n zelfliefde-gehalte schiet direct omhoog! Ik zal het zeggen de volgende keer dat ik op date ga.”

Het is natuurlijk een compliment en een goed bedoelde opmerking. Er wordt je immers een relatie gegund, want dat kan ontzettend mooi en liefdevol zijn.

Maar er zit ook een belediging in de opmerking verbloemd. Alsof ‘het’ jou niet is gelukt en er iets mis is met je. Want een relatie is het einddoel, toch? Pas dán kan je echt voldaan en gelukkig zijn. In je eentje kan je dat nooit. Is goed, oom Henk.

“Jouw tijd komt nog wel”

Ah fijn da’s fijn om te weten. Dan ga ik er nog lekker van genieten, van dat alleen zijn want straks krijg ik gewoon een relatie! YES!

Alle tips en adviezen zijn goed bedoeld, maar ze wijzen er stuk voor stuk wel op dat je het nú toch niet helemaal goed doet. Anders had je wel een relatie gehad. DUUUUH.

“Ik ken nog wel een leuk iemand”

“Je bedoelt iemand met een hartslag en geen relatie?,” reageren Nydia en Marie Lotte in hun boek terecht. “Oh leuk, de achterbuurjongen van de zus van een vriend.” Ah top, nou dat móét haast wel mijn type zijn. Als we zóveel gemeen hebben, moet dat haast wel goed komen. Kom maar op met die blinddate.

Ik heb onlangs een goedbedoelde blinddate gehad (helemaal uit mijn comfortzone, ik was best trots) die ‘ook van reizen hield en open minded was’, nou die was binnen 20 uur geblokkeerd. Verschrikkelijk. Zelfs al match je op papier meer dan een hartslag en geen relatie, zegt dat echt níks over een potentiële relatiemateriaal of überhaupt een vonk.

Dus: nee, dank je. Potentiële liefdes zoek ik liever zelf uit.

Voor dat je het weet zit je in een psychologisch gesprek jezelf te verdedigen, dus onthoud: don’t go there if you don’t wanna go there. 

Nou, succes! Laat je ons weten hoe het is gegaan? 😉

More single vibes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Typische uitspraken waar je als single tijdens de kerst mee moet dealen (en hoe je ze beantwoordt)
Sluiten