Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 15 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

De psychologie achter ‘getriggerd worden’: hoe werken triggers precies?

Tegenwoordig staat social media vol met triggerwarnings en hoor je regelmatig iemand zeggen ‘ik werd getriggerd door hem of haar’. Het taboe is er gelukkig vanaf, maar wat betekent getriggerd worden nu eigenlijk? Wat gebeurt er in je lichaam en wat proberen triggers je te vertellen? BEDROCK zocht uit wat de psychologie is achter getriggerd worden.

Iedereen heeft zo zijn eigen grote en kleine triggers. Van een bepaalde blik van je baas, die je doet denken aan afkeuring in je jeugd tot aan triggers die je terugbrengen naar jeugdtrauma’s zoals seksueel misbruik. Wij vroegen ons af: wat is de psychologie achter getriggerd worden en kun je het voorkomen?

Wat is een trigger?

Als je getriggerd wordt reageer je met angst of woede op een situatie in het hier en nu, die voor andere mensen onschuldig lijkt, aldus The School of Life.

Hoe voed je een kind met trauma’s op? Zó werkt traumasensitief opvoeden

Het ene moment ben je kalm en voer je een gesprek op een date met een potentiële love interest. Het volgende moment verstijf je van angst door een hand op je been. Een onschuldige flirt voor de ander, maar voor jou een regelrechte flashback naar het moment dat je ongewenst seksueel gedrag hebt meegemaakt.

Een geheime gids voor je geschiedenis

Als je veel last hebt van triggers, kan het helpen om te begrijpen hoe dit mechanisme werkt. Je geest wordt getriggerd wanneer hij gelooft dat hij in de huidige situatie iets herkent wat schadelijk of pijnlijk was in het verleden. Onze triggers kun je dus zien als  een geheime gids voor onze geschiedenis: ze vertellen je waar je in het verleden bang voor was. Hoe klein het ook kan zijn, de trigger bevat en verwijst naar een traumatische gebeurtenis.

Hoe weet je eigenlijk of je een trauma hebt?

Wat was die gebeurtenis dan vraag je je misschien af? Goed om te weten: je kunt ook getriggerd worden als je de situatie die de trigger veroorzaakte, niet meer actief kunt herinneren. Ook kan het zijn dat je lichaam of geest dingen anders heeft opgeslagen dan wat er daadwerkelijk gebeurd is. Dit kan ook opgeslagen zijn in je onderbewustzijn.

Reptielenbrein VS ratiobrein

Die onschuldige hand op je been kan ervoor zorgen dat je lichaam acuut in de vlucht-modus komt. In je hersenen heeft het reptielenbrein de taak om je in leven te houden. Als mensen hebben we ook een ratio-gedeelte in onze hersenen, de neo-cortex. Dit gedeelte onderscheidt ons van dieren. Echter heeft het reptielenbrein ook nog een stevige vinger in de pap bij ‘gevaarlijke’ situaties. Het reptielenbrein bereid je voor om in het nu de geringste tekenen van gevaar, van het verleden op te merken.

Dit reptielenbrein is niet in staat om het verschil op te merken tussen de situatie in het verleden en in het nu. Tussen het seksueel ongewenst gedrag wat je hebt meegemaakt en een onschuldige flirt, of een hand op je been, van een oprecht leuke date.

Je kunt geen situaties onderscheiden

Als je getriggerd wordt, dan kun je situaties niet meer objectief onderscheiden. Wat is het verschil tussen een hand op je been en ongewenst seksueel gedrag ervaren? De trigger is zo beangstigend dat alles wat te maken heeft met intimiteit en aanraking van vreemden potentieel gevaar kan zijn.

Ons lichaam denkt dat er een gevaarlijke situatie gaat plaatsvinden, door je voorgeschiedenis in deze omstandigheden. We zijn door de trigger niet in staat om dit steeds opnieuw uit te vinden of te beoordelen of die gevaarlijke situatie wel echt gaat gebeuren – zeker niet als je moe of een beetje down voelt.

Hoe kun je minder getriggerd worden?

Ons onderbewustzijn en reptielenbrein kunnen ons dus behoorlijk in de weg zitten. Wat kan helpen om minder snel getriggerd te raken?

Volgens School of Life is dé remedie tegen triggering: liefde. Liefde als een proces van iemand die geduldig is als je aangeeft dat die hand op je been voor jou te vroeg is. Iemand die je helpt onderscheid te maken tussen zwart en wit en goed en kwaad.

Intergenerationeel trauma: wat is het en hoe ga je daarmee om?

Ook kan het helpen om te leren waar onze huidige triggers vandaan komen. In plaats van je zorgen te maken hoe vaak je nog getriggerd gaat worden, kun je jezelf de vraag stellen: wat zegt mijn angst voor wat er gaat gebeuren in de toekomst, over wat er is gebeurd in het verleden?

Volgens School of Life hangt dat ook samen met de definitie van een volwassen persoon zijn: weten wat jou triggert en waarom, en toegewijd zijn om je eerste reactie te temperen, om hiermee begrip, inzicht en geduld voor je eigen verleden te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️