Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 15 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Mist je relatie intimiteit? Zo vind je het terug

Intimiteit in een relatie verandert door de jaren heen. Soms ben je ontzettend intiem samen en andere momenten juist weer wat minder. Niks geks aan. Maar is jouw relatie veranderd in een relatie zonder intimiteit, dan is dat vaak niet zo’n goed teken. Het kan er zelfs voor zorgen dat je je eenzaam gaat voelen en dat is het laatste wat je wil in de liefde. Soms is een break-up dan onvermijdelijk, maar als de liefde nog diep gaat, is het de moeite waard de intimiteit weer terug te vinden.

Als je geen intimiteit meer ervaart in je relatie, kan dat best komen door de coronacrisis. Ondanks dat veel stellen naar elkaar toe zijn gegroeid omdat ze samen een intensieve periode hebben doorgemaakt, is de intimiteit soms wat verdwenen.

Op OneWorld zegt seksuologe Minke de Boer daarover dat er een bepaalde mate van afstand en zelfstandigheid belangrijk is voor een seksueel interessante relatie.

Relatie zonder seks

Toch is een relatie zonder seks is niet per se een relatie zonder intimiteit. Er zijn genoeg stellen die geen of niet vaak seks hebben, terwijl ze heel intiem met elkaar zijn. Ze knuffelen vaak, zoenen elkaar regelmatig en hebben veel aandacht voor elkaar.

In een eerder artikel op BEDROCK vertelde relatietherapeut en Nynke Nijman daarover: “Seks op zich zegt niets over de gezondheid van een relatie. Relaties waarin er heel veel seks is, kunnen heel erg ongezondheid zijn. En een relatie kan ook heel gezond zijn zonder dat er seks is.

Geef je seksleven een boost met dit natuurlijke wondermiddeltje

Seks kan een toegevoegde waarde zijn voor een relatie, en het kan voor extra verbinding zorgen, maar er zijn ook voldoende mensen die deze verbinding halen uit andere bronnen van intimiteit, zoals aanrakingen, onvoorwaardelijke steun, goede gesprekken of het krijgen van kinderen samen.”

Relatie zonder intimiteit

Lastiger wordt het als je relatie verandert in een relatie zonder intimiteit. Door de jaren heen kan intimiteit in je relatie flink veranderen, dat is heel gewoon. Maar als de relatie verandert in een relatie zonder intimiteit kan het aan gaan voelen als een relatie tussen siblings. Of het wordt een relatie waarin je je eenzaam voelt. Dat is vaak een moment dat de relatie stuk loopt.

Must read: Hoe erg is het eigenlijk om weinig (of geen) seks te hebben?

Is er geen intimiteit in je relatie meer en wil je dat graag aanpakken omdat je het mist en nog veel van je partner houdt? Je kunt er gelukkig wat aan doen.

1. Ontdek wat intimiteit voor jou betekent

Best veel mensen hebben nooit geleerd te ontdekken waar ze echt behoefte aan hebben. Dat nemen ze mee in hun relatie. Als je niet weet wat je wil, kun je ook niet goed aangeven wat je mist. Onderzoek dus, wanneer een van beide iets mist, wat dat is. Een fysieke behoefte? Een emotionele behoefte? Voor iedereen is het anders.

2. Externe factoren

Weet je wat je mist, maar lukt het niet om dat bij elkaar te vinden? Misschien ligt het aan externe factoren. Stress op het werk, te weinig slaap, een druk schema waardoor jullie elkaar minder zien. Als je daar naar kijkt, hoeft het helemaal niks persoonlijks te zijn. Misschien is het gewoon even een periode en is het einde al bijna in zicht.

Kijktip: openlijk praten over je relatie en seksleven in ‘Naar bed’

Mocht dat niet zo zijn, kaart het dan aan bij je partner en plan heel bewust tijd met z’n tweeën. Een weekendje weg, een avondje uit of gewoon een zondagmiddag samen op de bank.

3. Raak elkaar aan

Mis je intimiteit? Raak je partner dan gewoon eens wat vaker aan. Onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat de stof oxytocine en andere positieve stofjes vrijkomen in het brein wanneer je iemand aanraakt. Dat geeft een rustig en blij gevoel. Strijk je partner even over de arm of geef wat vaker een knuffel. Zo komt die intimiteit vanzelf terug.

4. Maak tijd en zin voor seks

Best veel mensen vinden een dooddoener, maar het werkt echt. Als je een drukke agenda hebt, kan seks er best snel bij inschieten. Ook als de een een ochtendmens is en de ander juist een nachtuil. Je krijgt dan heel verschillende ritmes en mist elkaar net op de momenten when the magic happens.

Duik dus eens wat eerder het bed in of blijf net als je partner op zondagochtend wat langer liggen. En mocht je al best een tijdje geen seks meer hebben gehad, begin dan eens met knuffelen.

https://sochicken.nl/geen-zin-in-seks

5. Overweeg een open relatie

Zoeken jij en je partner iets anders qua intimiteit? Overweeg dan of een open relatie iets voor jullie is. Dit is vooral een goed idee als jullie liefde in de basis nog altijd heel sterk is.

Als jij meer behoefte hebt aan intieme gesprekken of nieuwe ervaringen op het gebied van seks, maar je partner niet of op een andere manier, dan kan een open relatie je dat wel brengen. Zónder dat jullie relatie stopt. Wanneer jullie basis echt sterk is, jullie er beide achter staan en goed communiceren, brengt het jullie waarschijnlijk alleen maar dichter bij elkaar.

Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️