Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 27 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe erg is het eigenlijk om weinig (of geen) seks te hebben?

Al eerder schreven we over de gevolgen van minder seks hebben in je relatie. Dat dat voor druk en spanningen kan zorgen, staat buiten kijf. Maar ook singles ervaren soms langere periodes waarin ze weinig (of helemaal geen) seks hebben.

Hoe erg is dat eigenlijk?

Gevolgen van geen seks hebben

Dit zijn de gevolgen van weinig (of geen) seks hebben.

Genegenheid missen

Een belangrijk gevolg van weinig of geen seks hebben is het missen van genegenheid. Natuurlijk: ook met vrienden kun je knuffelen en ook met familieleden kun je genegenheid delen. Toch zijn er maar weinig dingen intiemer dan samen de lakens delen, al helemaal wanneer die vrijpartij ook nog eens gevolgd wordt door geknuffel.

Hoe je je seksleven kunt verbeteren (geen grap: met CBD-olie voor je clit)

Dat je die momenten van genegenheid op een gegeven moment gaat missen, is dus heel normaal. In feite doet dat een beetje denken aan huidhonger, het begrip dat populair werd toen veel mensen fysiek contact begonnen missen tijdens de lockdown.

Wij zetten destijds onze beste tips tegen huidhonger op een rijtje, die ook in de context van weinig seks van nut kunnen zijn.

Mindful momenten missen

Een tweede gevolg dat vaak onderschat wordt is het mindful aspect van seks. Seks is immers het uitgelezen moment om even te vergeten dat je nog 3 wassen moet draaien, een naderende deadline hebt of dat je de huur nog moet betalen.

En als je weet dat het ene onderzoek na het andere de positieve effecten van mindfulness aantoont, dan weet je dat seks best goed kan zijn voor je mentale gezondheid. Natuurlijk kun je ook altijd overschakelen naar soloseks, al snappen we ook wel dat je soms simpelweg een partner mist.

Aan mindfulness doen kun je gelukkig ook nog op heel wat andere manieren. Deze mindfulnessoefeningen bijvoorbeeld, of yoga, of breien.

Je zelfvertrouwen wordt aangetast

Misschien nog wel het meest ellendige gevolg van weinig of geen seks hebben is dat je zelfvertrouwen daaronder komt te lijden. Natuurlijk is dat gelukkig niet voor iedereen zo, maar het kán zijn dat je op een gegeven moment gaat twijfelen aan je aantrekkelijkheid (‘lig ik nog wel goed in de markt?’) of dat je je afvraagt of je seksuele prestaties wel goed genoeg zijn (met het oog op een toekomstige bedpartner).

Wij zijn er echter om je gerust te stellen: er is helemaal niets mis met je uiterlijk (op elk potje past een deksel!) en in seks is er geen goed of fout. Bovendien zijn er genoeg manieren om je zelfvertrouwen te boosten, ook zonder seks. Sporten, een goed gesprek met vrienden, of één van deze andere tips:

Weinig zelfvertrouwen? 5 manieren om het op te bouwen

En tot slot: don’t worry

We zouden bijna vergeten te benadrukken dat weinig (of geen) seks hebben (als je er wel naar verlangt) niet het einde van de wereld is. Je bent heus niet de enige en er komen heus wel periodes in je leven waarin de situatie zal keren. Hoewel het hebben van weinig seks gevolgen heeft, zijn die ook op andere manieren op te lossen.

Maak je dus vooral niet al te veel zorgen, er gebeurt al genoeg in de wereld om je hoofd over te breken…

De psychologie achter waarom sommige mensen minder zin hebben in seks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️