Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 8 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

5 inspirerende vrouwen uit de geschiedenis die een groot voorbeeld zijn

Vorig jaar deelden we 9 inspirerende vrouwen die in 2018 indruk op ons hadden gemaakt – van Michelle Obama tot Megan Jayne Crabbe en Harnaam Kaur. Allemaal mensen die nu leven, maar we moeten niet vergeten dat er ook in het verleden een heleboel inspirerende vrouwen waren van wie we vaak nog nooit gehoord hebben. De geschiedenisboeken staan namelijk – onterecht – vaak vol mannelijke oorlogshelden.

Tijd om dat te veranderen, en daarom stellen we vandaag 5 inspirerende vrouwen uit de geschiedenis aan je voor. (Want van hen kunnen we een stuk meer leren dan van al die zeelieden en strijders te paard.)

5 inspirerende vrouwen uit de geschiedenis

Corry Tendeloo

Als je Madeleijn van Nieuwenhuizen a.k.a. @zeikschrift volgt op Instagram, heb je ongetwijfeld meegekregen dat ze een petitie is gestart voor een standbeeld van Corry Tendeloo, met inmiddels ruim 12.000 handtekeningen.

Denk je nu: Corry wie? Je bent niet de enige. Feminist en oud-politica Corry Tendeloo zorgde er in feite voor dat vrouwen in overheidsdienst niet automatisch werden ontslagen als ze gingen trouwen. Tot 1956 waren getrouwde vrouwen officieel handelingsonbekwaam, waardoor ze geen rekening konden openen en niet op reis mochten zonder toestemming van hun man. Tendeloo maakte daar als PvdA-kamerlid een einde aan.

Maya Angelou

Je kent vast wel de quotes ‘nothing will work unless you do’ en ‘try to be a rainbow in someone’s cloud’ – maar weet je ook welke vrouw daarachter zit? Maya Angelou was een Amerikaans schrijver, dichter, zangeres, danseres én burgerrechtenactivist. Haar autobiografische romans gaan bijvoorbeeld over de traumatische ervaringen in haar jeugd, zoals een verkrachting, en laten haar leven als Afrikaans-Amerikaanse vrouw zien.

Angelou nam nooit een blad voor de mond en inspireerde talloze mensen om ook zichzelf te zijn. Maar bovenal was ze enorm wijs: zo pleitte ze altijd voor het vergeven van jezelf en sprak ze over onze connectie met anderen.

Dit vind je vast ook leuk: De 20 mooiste quotes van Maya Angelou

Frieda Belinfante

Maya Angelou krijgt internationaal nog flink wat aandacht, maar dat geldt zeker niet voor de Nederlandse Frieda Belinfante. Toch was ze als verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog heel belangrijk. Ze hield zich bezig met het vervalsen van persoonsbewijzen en het ondersteunen van onderduikers, en was één van de initiatiefnemers van de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Niet lang daarna moest ze onderduiken en zelfs vluchten naar Zwitserland, maar ze overleefde de oorlog wel.

Belinfante was bovendien de eerste vrouwelijke dirigent in Nederland, én openlijk lesbisch – dat gebeurde maar weinig in de 20e eeuw. Het werd haar in haar leven dan ook niet makkelijk gemaakt, maar juist daarom is het geweldig om te zien hoe ze doorzette en voor haar idealen vocht.

Sojourner Truth

Waar Tendeloo, Angelou en Belinfante nog redelijk recent levende inspirerende vrouwen zijn, werd Amerikaanse burgerrechtenactivist Sojourner Truth al rond 1797 geboren – als slavin Isabelle Baumfree, om precies te zijn. Ze werd voor het eerst verkocht in 1806 en later nog 3 keer, maar het lukte haar in 1826 om te vluchten.

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe ik naar gelijkheid streef en daar grandioos in faal

Jaren later begon Truth door het land te trekken om te spreken (lezen of schrijven kon ze niet) over het onrecht van slavernij, en werd ze bekend door haar strijd voor de rechten van de (zwarte) vrouw. Vooral haar speech Ain’t I a woman? werd heel bekend. Daarmee liet ze witte vrouwen die zich inzetten voor gelijke rechten inzien dat zwarte vrouwen ook heel belangrijk waren in die strijd.

Anna Maria van Schurman

Voor Anna Maria van Schurman moeten we zelfs nog een stukje verder terug in de tijd. Zij werd geboren in 1607 en werd de eerste vrouwelijke studente in Nederland. Want hoewel vrouwen eigenlijk niet mochten studeren, mocht ze op haar 29e toch lessen volgen op de Universiteit van Utrecht (saillant detail: ze moest wel achter een gordijn zitten).

Naast haar eigen activiteiten als wetenschapper en geleerde op een heleboel vlakken, pleitte Van Schurman ook voor haar standpunt dat vrouwen gewoon toegelaten moesten kunnen worden tot de universiteit – maar pas in 1871 was de veel bekendere Aletta Jacobs de eerste vrouw die officieel aan een universiteit mocht studeren.

F-site

Wil je meer inspirerende vrouwen uit de geschiedenis leren kennen? Neem dan vooral eens een kijkje op F-site, een website waarop per tijdvak allerlei belangrijke vrouwen worden geïntroduceerd. Een soort geschiedenisboek 2.0, maar dan góed.

Meer inspirerende vrouwen:

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.