Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 4 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Knock Down the House op Netflix: hoe 4 powervrouwen het opnemen tegen rijke politici (zien!)

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: Knock Down the House, de deze week gereleasete Netflix Original over 4 vrouwen in de Amerikaanse politiek. (Fun fact: de documentairemakers zijn met de crowdfunding voor deze film gestart op de dag nadat Trump werd verkozen als president.)

Je hebt ongetwijfeld meegekregen dat er in 2018 verkiezingen waren voor het Amerikaanse Congres. Die verkiezingen worden meestal vooral gedomineerd door mannen – rijke, witte mannen om precies te zijn, die maar zelden tegenstanders hebben. Vorig jaar stelden echter ook 529 vrouwen zich kandidaat voor het Congres, waarmee ze het opnamen tegen de ‘gevestigde orde’ van politici die vaak grof geld ontvangen van belanghebbende industrieën.

Knock Down the House op Netflix

De docu Knock Down the House volgt 4 van deze vrouwen, waaronder Alexandria Ocasio-Cortez, inmiddels het jongste vrouwelijke congreslid ooit. Ze had nooit verwacht ooit de politiek in te gaan; een jaar geleden, tijdens haar campagne, werkte ze zelfs nog als barvrouw in een tacorestaurant. Maar dat ze jong en relatief onervaren is, is alleen maar positief: ‘de gewone Amerikaan’ verdienen het immers om vertegenwoordigd te worden door mensen die ook gewoon alledaags zijn, pleit ze.

Ook de andere 3 vrouwen in de documentaire werden altijd onderschat en doorbreken alle verwachtingen door de politiek in te gaan. Cori Bush vond dat er iets gedaan moest worden na de politiedoden in Ferguson, terwijl Amy Vilela strijdt voor een zorgverzekering van iedereen nadat zij zelf haar dochter verloor, en Paula Jean Swearengin zet zich in voor de belangen van mensen in dorpen met veel mijnbouw.

Hoewel Ocasio-Cortez de enige was die een plek in het Congres kreeg, hebben deze vrouwen gemeen dat ze zonder politieke ervaring of veel geld toch opkomen voor de belangen van minderheden en zich staande moeten houden in een voornamelijk mannelijke omgeving om zich in te zetten voor hun gemeenschap. Ze worden gesteund door meerdere organisaties die vrouwen helpen het op te nemen tegen beroepspolitici, en dat laat zien hoe groot deze beweging eigenlijk is.

Knock Down The House | Official Trailer | Netflix

Follow the stories of four inspiring women who took on history in the 2018 midterm election. Knock Down The House, only on Netflix May 1. Watch Knock Down The House, only on Netflix: https://www.netflix.com/title/81080637 SUBSCRIBE: http://bit.ly/29qBUt7 About Netflix: Netflix is the world’s leading internet entertainment service with 130 million memberships in over 190 countries enjoying TV series, documentaries and feature films across a wide variety of genres and languages.

Knock Down the House brengt het verhaal van de powervrouwen op een emotionele manier, die naast indringend ook ontzettend inspirerend is. Want hoewel we natuurlijk liever zouden zien dat de politiek nu al voor iedereen toegankelijk is, er is moed voor nodig om je als minder rijke vrouw in de politiek te begeven. Daar kunnen we allemaal een voorbeeld aan nemen. Must see!

Je kunt de 1,5 uur durende docu bekijken op Netflix.

Meer interessante documentaires op Netflix:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Knock Down the House op Netflix: hoe 4 powervrouwen het opnemen tegen rijke politici (zien!)
Sluiten