Activiste Harnaam Kaur is The Bearded Lady: “Ik zou nooit normaal willen zijn”

My body, my rules. Dat zijn de woorden waarmee Harnaam Kaur de wereld verovert – én probeert die een beetje beter te maken. De activiste beschikt over een dosis zelfliefde die nodig is om te overleven in deze wereld, en het is haar missie om iedereen ervan te overtuigen dat anders zijn iets moois is en dat iedereen evenveel waarde heeft. Samen met cosmeticamerk Lush tourt ze nu door Europa.

Harnaam werd geboren in Engeland, vlakbij Londen. Geweldig, vindt ze, “maar ik heb het idee dat ik in Amsterdam wel minder word aangestaard.” Ze is namelijk een vrouw met een baard en dat kan nog weleens verbaasde blikken opleveren.

Die gezichtsbeharing is een symptoom van PCOS, het polycysteus ovarium syndroom. Hoewel ongeveer één op de vijf vrouwen last heeft van de aanwezigheid van zogenoemde cystes in de eierstokken, heb je pas het syndroom als je last hebt van (een deel van) de symptomen, zoals onregelmatige ongesteldheid, onvruchtbaarheid, diabetes, acne en dus overbeharing.

Genoeg waarde zoals ik ben

Vroeger deed ze er alles aan om haar lichaamsbeharing weg te halen, maar op een gegeven moment besloot ze haar baard te laten staan. Inmiddels staat ze zelfs in het Guinness World Records-boek als de jongste vrouw met een baard. “Ken je dat, dat je zeker weet dat je op je laagste punt bent qua mentale staat? Dat het écht niet slechter kan gaan. Op dat punt besloot ik dat ik er klaar mee was. Ik wilde niet meer gepest worden, ik wilde mezelf zijn en alleen voor mezelf leven. Toen realiseerde ik me pas dat ik genoeg waarde heb zoals ik ben. Als andere mensen dat niet zien, is dat hun probleem.”

Als je volgens de verwachtingen leeft, zul je jezelf nooit echt genoeg vinden.

Daarna begon de journey of self growth, zoals ze ‘m zelf beschrijft. Ze moest zichzelf leren kennen, in verbinding komen met haar echte ik. “Dat kan alleen maar door jezelf te vertellen dat je genoeg bent zoals je bent en je middelvinger op te steken naar mensen die dat niet vinden. Je moet erg sterk zijn om dat te doen, veel zelfvertrouwen hebben om alle regels van de maatschappij – over hoe je een vrouw moet zijn, een man, of zelfs maar een persoon in het algemeen – te doorbreken. Ik moet dat nog steeds elke dag doen.”

Kunnen we wel onszelf zijn als we dat nooit echt zijn geweest omdat we wilden voldoen aan verwachtingen?

“Ja, ik geloof dat ieder mensen de kracht heeft om zichzelf te vinden, maar dat moet je wel zelf willen. Als je voor anderen wilt veranderen, werkt dat niet. Natuurlijk is het moeilijk: je bent jaren geconfronteerd met seksisme, onderdrukking en soms racisme, misschien zelfs zonder dat je het je realiseerde. Je moet sterk zijn om die cirkel te doorbreken, maar het is het waard. Als je volgens de verwachtingen leeft, zul je jezelf nooit echt genoeg vinden. Er is altijd wel een nieuwe trend die je vertelt hoe je eruit moet zien. Maar: my body, my rules.

Denk je dat de maatschappij ooit gaat accepteren dat iedereen anders is?

“Eerlijk? Nee. Ik denk niet dat de wereld ooit op een punt komt waarop iedereen wordt geaccepteerd. Er is altijd onderdrukking, altijd een of andere idioot die tegen je wilt gebruiken hoe je eruit ziet. Niet iedereen heeft dezelfde mindset als ik.”

Bovendien, voegt Harnaam toe, zijn er nu nog veel te weinig mensen die opstaan tegen de maatschappij. “Mensen zijn zo onzeker dat ze het liefst de kudde volgen – dat is de makkelijkste manier. Het proces van zelfontdekking en persoonlijke groei, van je grootste angsten aangaan, is heel moeilijk.”

Je draagt wel make-up. Denk je niet dat dat altijd iets zal blijven wat gebruikt wordt om je eruit te laten zien zoals dat van je verwacht wordt?

“Voor mij draait make-up meer om het proces van voor jezelf zorgen, in dit geval aan de buitenkant. Ik vind make-up opdoen therapeutisch, maar ik voel me hetzelfde als ik het niet draag. Het maakt me niet echt uit hoe mensen vinden dat ik eruit zou moeten zien. Ik draag het ook niet om me vrouwelijk te voelen; ik voel me geen man en geen vrouw, maar gewoon mezelf.”

Kinderen vragen haar weleens op straat of ze een prinses is, lacht ze. “Ja, antwoord ik dan, want ik bén ook een queen.” Maar dat neemt niet weg dat ze ook vaak lastiggevallen wordt op straat. “Natuurlijk doet dat me wel iets. Ik ben een supermens, maar ook weer niet. Wel omdat ik enorm krachtig ben – net als iedereen – en niet omdat ik emoties heb. Iedereen huilt, je moet niet verwachten dat activisten altijd sterk zijn. We doen weliswaar krachtig werk, maar uiteindelijk zijn er toch altijd dingen die ons raken. Als ik wil huilen, huil ik. Het is prima om een slechte dag te hebben, zolang je jezelf ook maar weer uit die fragiele staat trekt.”

Dit vind je vast ook interessant: Het taboe onder jonge vrouwen: vruchtbaarheidsproblemen

Moeten activisten altijd sterk zijn?

Je moet sterk zijn om een movement te creëren, veerkrachtig om iets te veranderen. Maar met veerkracht komt ook kwetsbaarheid, omdat je je openstelt voor de meningen van mensen. Maar ik hoef mijn kwetsbaarheid niet te tonen aan de wereld. Als activist zet je letterlijk je leven op het spel, maar er moeten ook delen van je leven zijn die de wereld niet ziet.”

“Dat ik niet op tv hoef te huilen, betekent trouwens niet dat ik niet praat over mentale gezondheid. We zien vaak mensen op sociale media die alleen laten zien hoeveel zelfliefde zij nu hebben, maar er zijn ook mensen nodig die juist praten over kwetsbaarheid. Die zeggen: hé, ik had vandaag suïcidale gedachten. En die praten over onder andere PCOS.”

Anders zijn

Harnaam probeert zich dan ook op zoveel mogelijk platformen te representeren – waarop ze zelf de regie heeft. “Door de manier waarop ik in de media kom, is het soms makkelijk voor mensen om een negatieve perceptie van me te krijgen. Zeker omdat ik een vrouw van kleur ben, is het soms moeilijk om grenzen en stereotypen te doorbreken.” Online kan dat makkelijker.

Ik ben koppig, maar dan op een goede manier.

Of ze niet onzeker wordt van sociale media? “Nee, het inspireert me juist om mezelf te zijn. Ik zie online zoveel mensen die allemaal hetzelfde zijn. Dat wil ik niet. Ik heb geaccepteerd dat ik nooit normaal zal zijn – dat zou ik ook niet willen. Bovendien kun je alleen een movement creëren als je niet tot de mainstream behoort. Anders zou het net zoiets zijn als witte mensen die tegen slavernij zouden vechten.”

Hoe werkt het met jezelf zijn in vriendschappen en relaties? In sommige gevallen zul je je toch moeten aanpassen.

“Ik zou nooit een relatie aangaan als ik compromissen moet sluiten. Je krijgt me als het hele pakket of helemaal niet. Ik vind het zo slecht dat er vrouwen zijn die bij een partner blijven die hen al dan niet mentaal mishandelt. Waarom zouden we onszelf minder sterk moeten maken om geaccepteerd te worden?

Als mensen niet onvoorwaardelijk van je houden, is dat niet jouw fout. Soms betekent het dat je mensen verliest, maar dat is dan maar zo. In die zin moet je gewoon koppig zijn. Ik ben koppig, maar dan op een goede manier.”

Dat kan wel eenzaam zijn, mensen verliezen.

“Klopt. Maar als je comfortabel bent met jezelf, zoveel zelfliefde hebt dat je gewoon gesprekken met jezelf kunt voeren, kun je dat makkelijk aan. Dan voel je geen eenzaamheid, maar is het juist bijna een luxe als er wel mensen zijn. Er zijn inderdaad mensen die minder goed alleen kunnen zijn, maar ik ben eraan gewend.”

Je kunt mensen ook niet veranderen, zegt Harnaam. Natuurlijk ziet ze het liefst dat iedereen gelijk behandeld wordt, “maar ik wil niet al mijn energie steken in mensen veranderen. Ik help liever mensen die moeite hebben met hun zelfvertrouwen om hen te helpen, dan dat ik aandacht besteed aan racisten en seksisten. Uiteindelijk moeten zij zelf willen veranderen, ik kan ze hooguit informatie bieden. Als ze dan niet luisteren, houdt het op.”

Wat is je advies voor mensen die struggelen met zelfliefde?

“Het is oké dat je er moeite mee hebt. Het is oké dat je verdrietig bent. Het is oké dat je misschien naar iemand kijkt die meer van zichzelf houdt en dat je dat ook zou willen, maar dat je daar nog niet bent. Iedereen is ooit ergens begonnen, iedereen is onzeker. Verander de manier waarop je naar jezelf kijkt, waarop je tegen jezelf praat, de manier waarop je de wereld ziet. Focus op jezelf een beter mens maken, een leven voor jezelf creëren dat je blij maakt. En als er iemand is die vindt dat je moet veranderen of dat je geen waarde hebt, dump diegene dan. Kortom, maak ruimte voor wat je blij maakt.”

In de praktijk betekent dat dat je inderdaad actief (en positief) tegen jezelf moet praten. “Dat is soms moeilijk, maar een woord per dag kan al helpen. Als iemand vroeger iets gemeens tegen me zei, zei ik twee lieve dingen tegen mezelf. Dat ik sterk was of uniek. Dingen die andere mensen niet zeiden, maar die ik wel moest horen. Want er is niemand die je aan de hand neemt om het pad naar zelfliefde te bewandelen: uiteindelijk moet je dat zelf doen.”

Bekijk hieronder de TED Talk van Harnaam Kaur.

Empowerment through confidence | Harnaam Kaur | TEDxWarwick

Harnaam was originally known for being the youngest woman in the world to have a full beard, but is now known as a prominent advocate for mental health, body image and LGBTQIA issues. In her talk, she discusses the importance of embracing beauty, whatever form it may come in.

Meer lezen over zelfliefde

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Activiste Harnaam Kaur is The Bearded Lady: “Ik zou nooit normaal willen zijn”
Sluiten