Emma Bering
Emma Bering Psyche 6 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Relatiebreuk? Zo zorg je voor meer zelfliefde na een gebroken hart

‘Hou eerst van jezelf voordat je een relatie aan kan gaan.’ Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, al hélemaal als het net uit is met je relatie. Hoe lastig het ook is, zelfliefde is in deze periode heel belangrijk. Zo zorg je voor meer zelfliefde na een gebroken hart.

Een relatiebreuk kan je heel veel pijn doen. Dat zorgt helaas ook voor een barst in je zelfvertrouwen en daarmee in jou. Het maakt ook niet uit of de relatie 6 maanden duurde of 6 jaar, het kan nog even veel pijn doen.

Zelfliefde na een gebroken hart

Natuurlijk zit er waarheid in het gezegde ‘Time heals all wounds’, maar gelukkig kan je zelf ook actie ondernemen om dit proces te versnellen. Zo krijg je je zelfliefde weer terug na een gebroken hart.

Zoek je passie (terug)

Het zou zomaar kunnen dat je door je relatie minder tijd had voor je passies en hobby’s. Ondanks dat het compleet te begrijpen is, is het eigenlijk zonde. Ga op onderzoek uit naar wat jij écht leuk vindt. Misschien is dit het moment om eindelijk die ukelele eens te leren spelen. Of pak een oude hobby weer op. Niets is leuker dan iets doen voor jezelf wat je hartstikke leuk vindt.

Ga op reis

Reizen kan heel goed zijn voor je zelfliefde. Aangezien er wel een prijskaartje aan vast zit en jij waarschijnlijk een budget hebt, kan je het eventueel ook wat dichter bij huis zoeken. Een weekendje Londen of gewoon in Nederland is ook al leuk. Heb je wel wat meer te besteden? Ga dan wat verder van huis naar een mooi wit strand, of ga backpacken als je dat altijd al had willen doen. Nu is de kans. In je eentje op reis is ook heel goed voor je zelfvertrouwen. Je zal je verbazen hoe snel je nieuwe vrienden maakt.

Waarom het goed is om af en toe alleen te zijn (en ervan te genieten)

Leef in het nu

Na een relatiebreuk kan het zijn dat je blijft hangen in het verleden. Bepaalde gedachten of herinneringen van de tijd met je ex, dingen die je had willen zeggen of anders had willen doen. Allemaal heel begrijpelijk, maar daardoor vergeet je om te genieten van het moment waar je nu in leeft. Door jezelf zo in je gedachten te verliezen mis je misschien wel de mooie dag of leuke activiteiten. Probeer het verleden los te laten en niet te veel te denken aan de toekomst.

Zoek gezelschap

Je hoeft echt niet alles alleen te verwerken. Juist door er over te praten kan je een relatiebreuk beter verwerken. Zoek je vrienden op, ga shoppen met je beste vriendin, koffie drinken met iemand die je al even niet meer hebt gezien of zoek een leuk feestje op. Alle afleiding helpt. Wie weet loop je wel een leuke iemand tegen het lijf, maar niets hoeft als jij er geen zin in hebt.

Zoek de ontspanning op

Om echt zelfliefde te beoefenen is ontspanning erg belangrijk. Dat kan natuurlijk op meerdere manieren, dus zoek vooral wat het beste bij jou past. Voor de een is dit mediteren, een yoga-klas volgen of een warm bad nemen, maar de ander gaat liever sporten in de sportschool of hardlopen om te ontspannen. Dus doe waar jij je het beste bij voelt.

Meer lezen over zelfliefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️