Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 20 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Zo doe je dingen niet meer op de automatische piloot (en leef je in het nu)

De tijd vliegt voorbij terwijl we allemaal continue op de automatische piloot leven. Ondertussen zijn onze gedachten bezig met het verleden en de toekomst. Genieten van het hier en nu kennen we niet meer. Deze eenvoudige tips kunnen je helpen om die automatische piloot uit te schakelen en je gedachten terug te begeven naar het hier en nu. Hoe moeilijk we het ook vinden om onze aandacht bij het nu te houden, soms zijn er momenten die er voor zorgen dat we even helemaal niet meer met iets anders bezig kunnen zijn. Een adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere speciale ervaring: het zorgt ervoor dat we weer even terug zijn in het moment.

Koester deze ervaringen, ze kunnen je helpen om te ontspannen en bewuster te leven.

Zo leef je meer in het nu: 7 tips

Zo breng je mindfulness in je leven!

1. Ben je in goed gezelschap? Enjoy it.

Besteed aandacht aan de mensen om je heen, in plaats van aan je telefoon. Hoe vaak komt het voor dat we in gezelschap aan onze telefoon gekluisterd zijn. Een familielid vertelt je een verhaal en ondertussen check jij je nieuwe berichten.

Lees ook: Telefoon op tafel? Dan geniet je minder van het eten

Je gaat uiteten met vrienden, maar je bent te druk met het instagrammen van het eten dat op tafel staat. (Tegen de tijd dat jij de juiste filter hebt gevonden, is het eten al koud.) Stop die telefoon eens weg, en geniet van het gezelschap om je heen.

2. Sport aandachtig, zonder te oordelen

Soms spiek je stiekem naar de anderen in de yogales, om te kijken of zij een pose wél kunnen doen. Terwijl jij met je houterige lichaam probeert om je balans te houden tijdens die moeilijke pose, lijkt het de rest moeiteloos af te gaan.

Er ontstaat frustratie. Probeer de negatieve selftalk te laten gaan en geniet van je work-out. Het zal je helpen je doelen te bereiken.

3. Blijf altijd dankbaar voor je maaltijd

Voeding is iets om van te genieten, iets om dankbaar voor te zijn. Probeer aandacht te besteden aan de maaltijd die voor je staat.

Dit vind je misschien ook interessant: Mindful eten als kickstart van je dag

Wat blijft er over van die overheerlijke en gezonde salade als je hem on the go naar binnen werkt? Stel jezelf dankbaar op en geniet van iedere hap.

4. Geniet van elk moment van die welverdiende vakantie

Je bent op reis, maar je gedachten zijn continue bezig met wat je nog op werk moet doen. Probeer je leven back home even los te laten en geniet van de prachtige natuur en nieuwe culturen die je tijdens je trip tegen komt.

Een vakantie is er om tot rust te kunnen komen, en dat gaat niet lukken als je niets los kunt laten.

5. Laat jezelf gaan wanneer je naar muziek luistert

Muziek kan een heerlijke uitlaatklep zijn. Wat werkt er ontspannender dan naar je favoriete tunes luisteren en je er compleet aan over te geven?

Must read: Muziek luisteren is goed voor je gezondheid: maar waarom?

Muziek heeft invloed op je onderbewuste en vermindert zo gevoelens van angst en stress.

6. Schenk aandacht aan je omgeving

Je loopt in de buitenlucht, maar verliest jezelf helemaal in gedachten. Probeer aandacht aan je omgeving te schenken.

Voel de zon op je huid, luister naar de vogeltjes en geniet van het frisse briesje. Het kan zo heerlijk ontspannend werken en het helpt je om zorgen te vergeten.

7. Laat jezelf opgaan in een boek

Hoe fijn is het om even helemaal in een andere wereld te zijn? Ga op een rustig plekje zitten, zodat niemand je kan storen.

Pak een boek erbij en laat jezelf opgaan in de verhaalwereld, zonder dat je jezelf bezig houdt met andere dingen.

Tip: De boekentip van deze maand: deze wil je zeker gelezen hebben

Wist je dat mindfulness ook erg belangrijk is voor kinderen? Dit is waarom!

Meer over mindfulness?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️