Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 11 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom we door het dolle heen raken als we weer kunnen schaatsen

Kijk naar buiten en je ziet dikke pakken sneeuw liggen. In de nacht vriest het wel 13 (!) graden en overal staan kraampjes waar je glühwein kan halen. En nee, we hebben het niet over Oostenrijk of Lapland. De afgelopen dagen is ons kikkerlandje omgetoverd tot een waar winterparadijs. Bij een échte Nederlandse winter hoort natuurlijk maar één ding: schaatsen. Waarom maakt ons dat toch zo gelukkig?

Onder andere in Amsterdam en Leiden zijn de grachten al afgesloten zodat ze sneller bevriezen. Tweedehands noren zijn niet aan te slepen en de eerste waaghalzen zijn al op het krakende natuurijs te vinden. Nederland is klaar voor de schaatspret.

Schaatsen verbindt ons

Het maakt niet uit of je een langeafstandsschaatser, pirouettedraaier of mooi weerschaatser bent, iedereen staat samen op het ijs. En voor iedereen is het een gezellig dagje uit. Een moment van plezier en even niet aan de drukke planning van morgen denken.

Leer de winter omarmen zoals de Scandinaviërs dat doen

Ook is schaatsen iets van alle tijden en alle leeftijden. Onze opa’s en oma’s verlangden vroeger altijd al ontzettend naar het koude weer. Helemaal omdat zij vaak zelfs ijsvrij kregen. Als het kan, staan die zelfde opa’s en oma’s nu nog steeds even vrolijk op het ijs. Schaatsen én het verheugen op schaatsen doe je samen, het verbindt ons.

IJs maakt het speelse kind in ons wakker

Psycholoog Saskia de Bel vertelt aan Trouw dat de winterpret ons tijdens corona allemaal een extra boost kan geven. “Tegenwoordig willen we altijd alles heel graag onder controle hebben. Door de onzekerheid en stress van corona, wordt het angstige kind in ons opgeroepen. Maar sneeuw en ijs maken juist het speelse kind in ons wakker. Herinneringen komen naar boven of we lachen heel hard wanneer iemand uitglijdt op het ijs.”

Voor velen van ons voelt de coronatijd als een sleur aan, maar de ijs en sneeuw zorgen voor nieuwe impulsen. Hierdoor maken we weer extra gelukshormonen aan, die ons stressniveau verlagen.

Bijzonder natuurverschijnsel

In Nederland vriest het volgens het KNMI doorgaans maar 7 dagen per winter. In ons land is ijs dus een bijzonder natuurverschijnsel. Samen met de verse onaangetaste sneeuw zorgt het ijs voor prachtige natuurplaatjes.

Hoe corona onze relatie met de natuur verandert

Laat je kans dan ook niet voorbij gaan de komende dagen en ga het natuurijs op. Zo kan je op je schaatsen op de mooiste plekken komen die normaal niet goed bereikbaar zijn. Geniet en kijk goed om je heen. Zo kom je weer wat meer in contact met de natuur.

Legday overslaan

Naast dat schaatsen ons blije gevoelens geeft, is het ook nog eens goed voor onze fysiek. Met een middagje schaatsen verbrand je genoeg calorieën en kan je gerust legday een keertje overslaan(ooit naar de strakke billen en benen van olympische schaatsers gekeken?).

Ook zorgt de kou ervoor dat je je wakkerder en fitter voelt. Wil je nog een stapje verder gaan op het gebied van kou trotseren? Dan is de Wim Hof-methode zeker een aanrader.

Coronadate-tip

Wat je moet doen op een eerste date in coronatijd, kan nog weleens een hersenkraker zijn. Misschien ben je het wandelen in de kou inmiddels wel zat, maar om een vreemde thuis uit te nodigen is ook weer zo wat.

Hoe leuk is het om op je eerste date de schaatsen aan te trekken! Tijdens een schaatspauze kun je lekker kletsen en elkaar leren kennen onder het genot van zelf meegenomen glühwein of (vegan) chocolademelk. Verander gelijk die Tinderbio maar in ‘samen over het ijs zwieren?’

Meer inspiratie voor winteractiviteiten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️