Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 23 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze voeding hydrateert je huid (dus skip die dure crèmes)

Wil je een gezonde huid? Dan geldt het gezegde: schoonhuid komt van binnenuit. Want voor een stralende en gezonde huid kan je zélf zorgen. En dan niet alleen met dure crèmes. Er zijn namelijk een heleboel voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, water en gezonde vetten die zorgen voor een gezonde glow!

Heb je last van een droge en doffe huid? Dan kan je er goed aan doen om je voedingspatroon iets aan te passen naar meer juicy dieet.

Maar ook als je een vettere huid hebt, is het belangrijk om je huid goed te hydrateren. Met bijvoorbeeld deze 11 voedingsstoffen!

Voeding waarvan je huid gaat stralen

Zoals we al eerder schreven, is het mogelijk om jezelf gezond te eten. Niet alleen voorkom je er ziektes mee en heb je meer energie: bepaalde voeding heeft ook een ontstekende werking die je huid ten goede komt.

Andere voeding zorgt weer dat je darmflora in balans raakt, want ook dát heeft een grote invloed op hoe gezond je huid is.

De volgende voeding(sstoffen) zorgen voor een gezonde, stralende huid:

1. Collageen

Collageen staat in dit lijstje met stip op nummer 1. Onderzoek toont aan dat het innemen van voedingssupplementen met collageen ervoor zorgt dat je huid er gezonder gaat uitzien en gehydrateerd blijft.

Collageen is een goede manier om het eiwit-gehalte in de huid van nature gezond te houden, laat onderzoek zien. Ook zorgt het ervoor dat de huid elastisch blijft omdat collageen de huidcellen ondersteunen door collageen en elastine aanmaken.

Collageen kan je nemen in de vorm van tabletten of poeder.

2. Komkommer

Komkommer is goed product uit de natuur om je huid mee te hydrateren. Een komkommer bestaat namelijk voor 95 (!) procent uit water. En water zorgt er voor dat je huid soepel en gezond blijft.

Deze studie wees uit dat een komkommer veel bio-actieve stoffen bevat zoals cucurbitacines, cucumegastigmanes cucumerin, vitexin, orientin en apigenin.

Deze stoffen kunnen helpen om de huid te hydrateren, zwelling en irritatie te verminderen en ook pijn van een verbrandde huid (door de zon) te verminderen.

Ook interessant: Meer water drinken, maar hoe dan?

3. Koriander

Yup, je zou het niet zo snel verwachten maar ook koriander kan zorgen voor een gezonde en stralende huid. Het is namelijk in staat je hormoonhuishouding meer in balans te krijgen.

Ander interessant feitje over koriander: het kan huidveroudering veroorzaakt door zonneschade verminderen door je collageen-aanmaak te boosten!

4. Basilicum

Een ander groen wonder uit de natuur: basilicum. Het groene blad werkt goed tegen een onzuivere huid dankzij de ontstekingsremmende en antibacteriële werking.

Dat maakt basilicum een goed product voor wie kampt met een vette huid. Want ook dan wil je je huid goed gehydrateerd houden.

5. Avocado

Avocado is een wondermiddel voor je huid omdat het vol zit met goede vetten. Het is niet voor niets dat het fruit (want ja, dat is het) wordt gezien als superfood. Een avocado bevat wel 14 (!) mineralen met wel 18 essentiële aminozuren. Tel daar alle vitamines en omega’s bij op: en je hebt een supergezond (huid)product.

Leestip: Avocado is lekker en gezond, maar is ook een perfect beautyproduct (goed voor je haar, huid én nagels)

6. Appelciderazijn

Het is niet de eerste keer dat we appelazijn op een voetstuk zetten. Het drankje wordt namelijk ook wel een wonderdrankje genoemd dankzij haar helende werking tegen allerlei kwaaltjes. Het zou werken tegen acne, omdat het bacteriën en schimmels doodt.

7. Manuka-honing

Manuka-honing is dé wonderhoning onder de honings, schreven we al eerder. De honing wordt voornamelijk vergaard in Australië en Nieuw-Zeeland en heeft ontzettend veel helende krachten, waaronder het helen van de huid.

Ook helpt het tegen huidveroudering en voorkomt het infecties, wijst dit onderzoek uit.

8. Wilde zalm

Zalm – wanneer gevangen in het wild en dus niet gekweekt – bevat veel omega-3 vetzuren. Een dagelijkse inname van omega-3 vetzuren helpt bij het beschermen van de huid. Omega-3 kunnen we ook halen uit (vegan) algenolie, maar het is vooral de astaxanthine (wat zalm de oranjerode kleur geeft) die antioxiderende en ontstekingsremmende effecten heeft.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat astaxanthine gezondheidsvoordelen heeft als: het voorkomen van oxidatieve stress en helpt bij het beschermen van de huidcellen tegen UV-licht, wat het een perfecte anti-ager maakt.

9. Matcha

Matcha is een groene, Japanse thee die heel veel antioxidanten bevat. Dat maakt het een goede voedingsstof om de huid te verbeteren.

10. Zoete aardappel

Dat lees je goed: zoete aardappelfriet zorgt voor een stralende huid. Maar niet als je het doordrengt in olie en mayonaise helaas. Zoete aardappels bestaan namelijk voor 77 procent uit water, 20 procent uit koolhydraten, 1,6 procent uit eiwit en voor 3 procent uit vezels.

Verder bevat een zoete aardappel vitamine A, C, B6 en magnesium. Het hoge waterpercentage en de antioxidanten maken het een perfect huidproduct.

11. Broccoli

Broccoli is één van onze favoriete groenten: omdat het heerlijk smaakt, een knapperige textuur heeft, maar ook omdat het gepaard gaat met veel gezondheidsvoordelen. Broccoli bevat namelijk het antioxidant sulforafaan.

Dus: eet jezelf een gezonde huid door vochthoudende voeding te eten!

Meer beauty tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️