Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 18 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

9 x voeding die de aanmaak van collageen stimuleert (voor een stralende huid)

Een gezonde en stralende huid, wie wil dat nu niet? In principe zorgt je lichaam daar gewoon zelf voor door onder andere de aanmaak van collageen. Nu is het alleen zo dat naarmate je ouder wordt, je lichaam minder collageen aanmaakt. Een natuurlijk proces, maar je kunt door bepaalde voeding te eten zorgen dat je lichaam collageen blijft aanmaken.

Collageen is de lichaamseigen stof die zorgt dat je huid en stralend en gezond uitziet. Daar bestaan allerlei pillen en crèmes voor, maar het goede nieuws is: er bestaat allerlei voeding die de aanmaak van collageen op een natuurlijke manier stimuleert. Score!

Collageen

Even een kleine recap over collageen. Wat is het ook alweer? Collageen is familie van eiwitten in je lichaam. In totaal bestaan er wel 28 soorten collageen.

Collageen speelt een belangrijke rol in ons lichaam om het het helpt bij het verzorgen in de structuur van onze huid, botten, spieren en kraakbeen. Het helpt bij meer elasticiteit en bij het tegengaan van uitrekken. Yup, dus óók als het gaat om de huid.

Ook lezen: Een gezonde stralende huid behouden? 8 tips voor een blijvend jonge huid

Je lichaam zorgt hier helemaal zelf voor, alleen wordt de aanmaak al rond je 20e (!) steeds minder waardoo je huid slapper en rimpeliger wordt. Nu heeft dat ook met stress en je omgeving te maken, maar met de aanmaak (of juist niet dus) van collageen zeker ook.

Voeding met collageen

De volgende voeding zorgt dat je lichaam op een natuurlijke manier collageen produceert:

1. Bottenbouillon

Het is algemeen bekend dat er veel gezondheidsvoordelen gepaard gaan met bottenbouillon en is een populair superfood geworden in de afgelopen jaren. Het is namelijk onder andere een grote bron van collageen. Daarnaast is het simpel om het zelf te bereiden. Als je daarvoor kiest, raden we je altijd aan om voor biologisch vlees te kiezen.

2. Citrusvruchten

Een meer diervriendelijkere optie voor de aanmaak van collageen zijn citrusvruchten. Het binnenkrijgen van vitamine C helpt je lichaam namelijk bij de productie van collageen. Denk aan limoen, citroen en sinaasappels.

Is citroen goed voor je huid? Alleen als je het zó gebruikt

3. Bessen

Ben je gek op fruit, dan zijn ook bessen een goede optie als je wilt gaan voor voeding die de collageen productie stimuleert. Daarnaast zitten (blauwe) bessen vol met antioxidanten die beschermen tegen vrije radicalen. Win-win dus!

4. Eiwitten

Eiwitten bevatten veel proline, één van de aminozuren die je nodig hebt voor de aanmaak van collageen. Eiwitten kun je halen uit ei, vis en vlees, maar ook uit peulvruchten en noten.

Ook lezen: Eet smakelijk: in deze voedingmiddelen zitten veel eiwitten

5. Bonen

Dat brengt ons op #5, wat alles te maken heeft met dat alle boonsoorten aminovetzuren bevatten die je lichaam gebruikt voor de aanmaak van collageen.

https://www.instagram.com/p/CcN3pUguwEW/

6. Noten

Noten zijn ontzettend voedzaam en daarom aan te raden in elk dieet, maar vooral je je veel vegetarisch eet. Noten bevatten namelijk ook zink, een essentieel mineraal voor je lichaam.

7. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zijn áltijd een goed idee als het gaat om gezondheid, maar helemaal als je wilt gaan voor meer collageen. Groenten als spinazie zitten bijvoorbeeld vol met vitamine C en antioxidanten, en dat is beiden nodig voor de aanmaak van collageen.

Healthy skin: alles wat je moet weten over de verschillende types collageen

8. Tomaten

Het is misschien iets minder algemeen bekend, maar tomaten zijn een grote bron van vitamine C. En zoals je hebt gelezen is dat nodig voor de aanmaak van collageen.

9. Paprika

Wist je ook dat paprika meer vitamine C bevat dan een sinaasappel maar dan zonder de suikers? Zo pluk je de voordelen van de vitamine C zónder een teveel aan (fruit)suikers binnen te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️