Fleur Broeders
Fleur Broeders Betere wereld 18 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe tof: deze Mongoolse yurt is gemaakt van 80% afval

Altijd al in een Mongoolse hut (yurt) willen wonen? Deze mensen hebben het gedaan. Daniël en Bianca hebben er een permanent huis van gemaakt, nog niet eens zo ver van ons vandaan. Deze prachtige hut staat in België, en bestaat voor wel 80 (!) procent afval. Dát is nog eens duurzaam!

Traditionele hutten waren oorspronkelijk tijdelijke schuilplaatsen. Deze zijn ontworpen om gemakkelijk in te storten en ergens anders opnieuw op te bouwen. Daniël en Bianca hebben de structuur opnieuw ontworpen. Dit is een blijvertje geworden.

Zelf gemaakt

Maar hoe kom je op het idee om in een yurt te gaan wonen? Dit koppel is een maand lang gaan wandelen in Azië, een thuisbasis voor verschillende hutten. In deze ronde structuren was comfort en gezelligheid te vinden. “We waren gefascineerd door de eenvoud en vindingrijkheid.”

Dit is een duurzaam huis en auto in één (en het is gemaakt met een 3D-printer)

Een uitdading dus om er zelf eentje te bouwen. Al is het stel geen vreemde met huizen bouwen: eerder woonden ze in een zelfgebouwde tiny house. Van een vierkante naar een ronde ruimte, dit idee paste perfect bij Daniël en Bianca.

Afval gebruiken voor iets moois

80 procent van de hut bestaat dus uit afvalmaterialen. En de overige procenten? Dat zijn tweedehandsspullen. Ook is er een klein deel nieuwe producten, lokaal gekocht. Het was belangrijk voor het duo om al het materiaal op verantwoorde wijze in te kopen. En we kunnen wel zeggen, dat is gelukt.

Foto: @biancaanddaniel

Zo is bijvoorbeeld het tafelblad gemaakt van een oude trap uit de 17e eeuw; het bureau komt uit een filmstudio en voor het frame van de hut zijn wilgenpalen gebruikt. Het meeste hout is op straat gevonden of komt van oude weggegooide meubels vandaan.

“Om duurzaam te kunnen leven, moeten we bezuinigen op onze consumptie van de hulpbronnen van de aarde.” Dat noemen we pas recyclen!

Een echt thuis

Geuren en geluiden zijn ook een mooi onderdeel van deze hut. Het gezang van vogels en de druppels van de regen zorgen voor een ontspannen sfeer. Het stel geeft ook aan dat hun nieuwe huis hun erg helpt met hun gezondheid en welzijn.

Duitsland heeft een duurzaam vakantiehuisje dat meer elektriciteit produceert dan het verbruikt

Klinkt als een echt thuis of niet? Dat is het ook voor Daniël en Bianca. Deze hut heeft alles wat een thuis nodig heeft. In hun woorden: “Veilig onderdak voor ons gezin, de katten, onze planten, boeken en herinneringen.” Een prachtplek om te wonen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️