Margje Hoogland
Margje Hoogland Verzorging 14 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

Is citroen goed voor je huid? Alleen als je het zó gebruikt

Bij BEDROCK zijn we gek op natuurlijke producten voor je skincare-routine. Je huid is je grootste orgaan en die wil je goed verzorgen. Dat doe je het beste met producten zonder toxische stoffen die rechtstreeks uit de natuur komen en je eigenlijk ook zou kunnen eten. Want waarom zou je iets op je huid smeren wat je niet ook zou kunnen eten? Een veel voorkomend product in de natuurlijke verzorgingsproducten is daarom citroen. Een natuur product, maar wel met een aantal haken en ogen.

Sowieso gaat er niets boven een DIY recept om je skincare-routine te verbeteren. Honingmaskers, koffiescrubs, natuurlijke oliën, we love it. Toch zijn niet alle natuurlijke ingrediënten even veilig voor de huid.

Is citroen goed voor je huid?

Neem bijvoorbeeld citroensap. Vroeger was het een populair ingrediënt in doe-het-zelf-hacks. Maar tegenwoordig is het een beetje controversieel vanwege de bijwerkingen en risico’s. Maar ondanks dat citroen in een wat negatiever daglicht is komen te staan (het bevat immers veel zuur), zijn er zeker nog altijd een aantal voordelen die zorgen voor een healthy skin.

1. Exfoliëren

Citroen helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen. Dit komt doordat citroensap alfahydroxyzuren (AHA) zoals glycolzuur bevat. Deze zuren worden vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten, omdat ze de celvernieuwing verhogen en dode huidcellen verwijderen.

2. Egale teint

Vanwege de exfoliërende eigenschappen van citroensap, gebruiken mensen het om hyperpigmentatie te verminderen. Door het exfoliëren worden gepigmenteerde cellen verwijderd en dat zorgt voor een egale teint. Ook bevat citroensap citroenzuur en vitamine C, die helpen de huid lichter maken.

Ook interessant: Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke huidproducten, experts leggen uit

3. Minder vette huid

Citroensap wordt vaak genoemd als een uitkomst voor een vette huid. Dat komt omdat citroensap een samentrekkend middel is, wat betekent dat het de poriën vernauwt en overtollig talg onder controle houdt.

4. Collageen verhogend

Het lichaam heeft vitamine C nodig om collageen uit voeding om te zetten. En laat citroenen nou net vitamine C bommetjes zijn. Citroenen kunnen uiteindelijk dus de productie van collageen helpen ondersteunen.

Luister ook: Bedrock Talks over natuurlijke huidverzorging met de vrouwen achter Nourished

5. Antioxidanten

Vrije radicalen in je lichaam kunnen leiden tot ontstekingen, verslapping en huidveroudering. Antioxidanten helpen die vrije radicalen te verminderen. Vitamine C is een krachtige antioxidant en dus zorgt het ook op die manier voor een stralende huid.

De don’ts en nadelen van citroensap

Citroen is dus hartstikke goed voor je huid, maar je huid doordrenken met sap is niet zo’n goed idee. Vooral wanneer je de zon in gaat is het niet verstandig, want het kan nogal wat voor wat problemen zorgen.

1. Verhoogde lichtgevoeligheid

Citroensap maakt je huid gevoeliger voor (zon)licht. Als je niet oppast kan dat zorgen voor uitslag die ontstoken, irriterend en pijnlijk is.

Dat komt doordat citroenen – en andere citrusvruchten – furocoumarines bevatten. Dit is een stofje in sommige planten dat er voor zorgt dat ze zichzelf beschermen tegen insecten. UV-straling kan deze furocoumarines activeren en als ze zijn doorgedrongen in je huid, zorgt dat voor huidbeschadiging en ontstekingen.

Lees ook: Waarom je ervoor moet zorgen dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt

Ook kun je door citroensap erg verbranden. Dit versnelt niet alleen de huidveroudering, maar verhoogt ook het risico op huidkanker.

2. Verzwakte huidbarrière

Je verzorgt je huid juist omdat je je huidbarrière gezond wil houden. Het gebruik van puur citroensap heeft het tegenovergestelde effect. Dat komt door het zuur in citroensap.

Dat zuur is hoger dan de pH-waarde van onze huid en daardoor kan het de natuurlijke pH van je huid veranderen, waardoor een verzwakte huidbarrière ontstaat die wordt gekenmerkt door irritatie, droogheid en uitdroging.

3. Verhoogde hyperpigmentatie

Hoewel citroensap vaak wordt gebruikt om hyperpigmentatie te verminderen, kan het het probleem eigenlijk juist verergeren. Dat zit zo: als je huid verbrand door citroensap, kunnen blaren ontstaan en die kunnen weer leiden tot permanente littekens.

De do’s met citroensap

Gelukkig kan citroensap nog steeds wonderen voor je doen. Op deze manieren kun je het veilig gebruiken:

1. Een DIY honingmasker met citroen.

Citroensap is veiliger om te gebruiken wanneer je het verdund met een ander ingrediënt. Honing is daarvoor een goede keuze, omdat het lekker zacht is. Meng de honing met citroensap, breng het aan als een masker en spoel het na 10 minuten met lauwwarm water weer af.

Als gezichtsmaskers met honing niet jouw ding zijn, probeer er het dan eens met yoghurt, geprakte banaan of aloë vera gel.

2. Natuurlijk verzorgingsproducten

Je kunt ook kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten die citroenschil of -sap bevatten. Kies wel voor eerlijke en goede merken. Dan weet je zeker dat je een goed product kiest.

Ook interessant: Speciaal voor de zomer: een homemade & all natural voetenmasker van citroen

Je kunt ook producten kiezen die actieve stoffen van citroensap bevatten, zoals vitamine C-serums of een scrub met AHA, die zijn over het algemeen veel draaglijker voor de huid.

3. Drink water met citroen

Alles dat we consumeren heeft een direct effect op onze huid. Zo zorgt het drinken van citroensap ervoor dat je inname van vitamine C verhoogt. Op die manier is citroen goed voor je huid, want het helpt je huid van binnenuit.

Onthoud wel dat citroensap zuur is, dus verdun het in water of thee. Als alternatief kun je het ook wat citroensap over je pasta sprenkelen of een spaghetti al limone op tafel toveren.

Must read: Wetenschappelijk bewezen: dit zijn de gezondheidsvoordelen van citroenwater

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️