Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Duurzaamheid 1 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Waarom (vaker) veganistisch eten de meest effectieve manier is om klimaatverandering tegen te gaan

Wie de meest recent documentaire van David Attenborough op Netflix heeft gezien, werd weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Het gaat niet goed met onze planeet en daar zijn wij mensen de oorzaak van. Door de enorme bevolkingsgroei en onze behoeftes hebben we de wereld overgenomen, terwijl het aantal verschillende diersoorten in hoog tempo afnam. Om Davids woorden te gebruiken: “Eigenlijk hebben we de wereld verwoest.”

Gelukkig is er een mogelijkheid om deze teloorgang terug te draaien. Stop met ontbossing, vervang alle fossiele brandstoffen door groene energie, vergroot de biodiversiteit, verduurzaam de landbouw en eet zoveel mogelijk plantaardig.

Vermijd vlees en zuivel

Laten we inzoomen om dat laatste, want dát is voor simpele burgers – zoals jij en ik – de beste manier om bij te dragen aan een beter milieu. Door vaker veganistisch te eten kunnen we onze impact op de klimaatverandering verkleinen, want de CO2-uitstoot van vlees en zuivel is vele malen groter dan die van plantaardige producten.

De vleesindustrie heeft bij uitstek de meeste impact op de planeet. Die neemt 83 procent (!) op van alle landbouwgrond en is verantwoordelijk voor maar liefst 60 procent van alle broeikasgassen, meldt The Guardian. De gehele vee-industrie zorgt nog eens voor 18 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Als je dat beseft, smaakt een cheeseburger toch ineens minder lekker, of niet?

Ook lezen: Het is bewezen: met dit dieet kunnen alle 10 miljard mensen duurzaam én gezond eten in 2050

Het Holoceen

De afgelopen 10.000 jaar hebben we een comfortabel leven geleefd in het Holoceen. Een stabiele periode waarin de gemiddelde temperatuur nooit met meer dan 1 graad Celcius schommelde. Maar sinds de Industrialisatie begon de mensheid dingen te vernietigen. Er kwamen steeds meer technologische ontwikkelingen en mensen begonnen meer ruimte in te nemen, ten koste van de natuur.

De cijfers die David noemt in Life On Our Plantet zijn schokkend. In 1937 bestond de aarde uit 66 procent wildernis, inmiddels is die teruggelopen naar 35 procent.

70 procent van de vogels op aarde is pluimvee. Mensen vormen een derde van het totale zoogdiergewicht en ruim 60 procent van die zoogdiermassa is het vlees dat we eten. De overige schamele 4 procent is voor alle andere zoogdieren op aarde: van muis tot walvis.

De aarde herstellen

Het is een zorgwekkend pleidooi en een emotionele oproep aan de mensheid om dit proces een halt toe te roepen. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het belangrijk dat we stoppen met het kappen van bossen, akkerbouwgronden verkleinen en bos herplanten, zodat de biodiversiteit weer kan herstellen. Niet om de planeet te redden, maar onszelf.

Must read: Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)

Dit kan alleen als we onze consumptie van vlees en zuivel drastische verminderen. Alleen dán krijgt de aarde weer de kans om te herstellen. Wanneer je 3 dagen per week geen vlees eet, zou dat gelijk staan aan het verwijderen van 3 miljoen auto’s op de Nederlandse wegen!

En als meer mensen minder vlees zouden gaan eten, zou de vraag dalen en zou er minder vlees geproduceerd hoeven worden.

De impact van één dag geen vlees

Stoppen met dierlijke producten eten heeft een veel grotere impact dan het bezuinigen op vluchten of het kopen van een elektrische auto. Deze twee opties verminderen namelijk alleen de uitstoot van broeikasgassen. De vlees- en zuivelindustrie zorgt ook voor luchtvervuiling, waterverbruik, eutrofiëring en wereldwijde verzuring.

Als je het lastig vindt om helemaal te stoppen met vlees eten, dan is minderen ook een hele effectieve stap. Alleen al één dag per week geen vlees eten, heeft hetzelfde effect als je auto 1250 kilometer minder gebruiken. En met één dag geen rundvlees eten wordt evenveel water bespaart als met een maand lang niet douchen. Een kleine moeite dus, met een groot effect!

Waarom soja geen goede vervanger is

En dacht je dat je goed bezig was met je soja-latte en plantaardige burgers op basis van soja, think again. In de Amazone, het grootste regenwoud ter wereld, zijn veel bossen verloren gegaan aan veeteelt en soja. En die soja waarvan er zoveel wordt verbouwd (Amazone-soja) wordt vrijwel allemaal gebruikt voor de veehouderij als voeding voor de dieren.

Ook interessant: Dit is wat jouw sojamelk te maken heeft met de bosbranden in de Amazone

Het Wereld Natuur Fonds meent dat zo’n 75 procent van alle sojabonen wereldwijd worden gebruikt voor veevoer. Soja bevat namelijk veel eiwitten en kost weinig geld, tenminste als het uit de Amazone komt, onderzocht de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

De soja uit Europa is duurder, dus kiezen boeren ervoor hun vee liever te voeren met de goedkope variant. Uit de Amazone.

Grootschalige ontbossing van het regenwoud

Maar hoe minder soja wij consumeren, hoe kleiner de vraag wordt en hoe kleiner de kans dat er nog meer regenwoud wordt ontbost. Want zoals het er nu naar uit ziet, worden er in Brazilië binnenkort heuse sojahavens gebouwd en zullen er nieuwe spoorlijnen en wegen het bos gaan doorkruizen. Op die manier kan soja namelijk snel en goedkoop naar het buitenland vervoerd worden.

Kies daarom voor een zuiver plantaardig of vegetarisch dieet. En met onze heerlijke vegetarische en vegan recepten is dat helemaal niet zo moeilijk.

Duurzamer leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️