Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 8 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Wat te doen tegen migraine? Deze hoogleraar lijkt het antwoord te hebben gevonden

Migraine is één van de meest belastende ziektes en wereldwijd zijn er miljoenen patiënten. Hoogleraar Economie Irene van Staveren is daar één van. Nadat ze volgens de artsen uitbehandeld was, ging ze zelf op onderzoek uit. Ze verdiepte zich in wetenschappelijk onderzoek buiten de mainstream. En met effect: haar aanvallen namen met 90 procent af.

Irene is dan wel geen arts, maar als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam is ze wel in staat om wetenschappelijke analyses te volgen, statistieken te lezen en evaluatiemethodes van gerandomiseerde onderzoeken te begrijpen. In haar recent verschenen boek De Professor als Proefkonijn bundelde ze haar bevindingen.

Geen goede behandeling

We schreven op Bedrock al vaker over migraine, over het verschil tussen hoofdpijn en migraine, de relatie tussen hormonen en migraine, en wat je moet vermijden als je migraine hebt. Er zijn namelijk zo’n 2 miljoen Nederlanders die last hebben van migraine. Dat is ruim 12 procent! En dagelijks hebben wel 70.000 Nederlanders een aanval, die wel tot 72 uur (!) kan duren.

Veel mensen denk dat ze een aanval kunnen voorkomen of juist kunnen uitlokken door bepaald gedrag. Daardoor voelen ze zich vaak schuldig als ze (toch) een aanval krijgen. Terwijl 70 procent van de migrainepatiënten niet tevreden is met hun huidige behandeling. Tijd voor een andere aanpak dus.

4 migraineaanvallen per maand

Irene kampt al sinds haar studententijd met migraine. Jarenlang heeft ze met verschillende behandelingen, medicijnen, diëten en methodes geprobeerd om er vanaf te komen, maar het mocht allemaal niet baten. Een paar jaar geleden namen haar aanvallen zo hevig toe, dat haar migraine chronisch werd.

Ook lezen: Gordijnen dicht, licht uit: hallo migraine. Daar is ‘ie weer, maar wat doe je eraan?

Ze werkte nog maar 10 uur per week, want ze had gemiddeld 4 aanvallen per maand. 12 tot 48 uur bonzende en misselijkmakende hoofdpijn, overgevoelig voor licht en geluid, uitgeteld op de bank, of in bed in een verduisterende slaapkamer met een teiltje naast haar bed.

Irene wilde de ziekte begrijpen en snappen waarom de artsen haar niet konden genezen, dus besloot zelf op onderzoek uit te gaan.

Wat te doen tegen migraine?

Tot haar eigen verassing heeft ze verschillende antwoorden op haar vragen gevonden – al zijn ze nog slechts gedeeltelijk en voorlopig, want er moet nog veel meer klinisch onderzoek naar gedaan worden. Maar niet alleen op de gebaande paden, want die hebben tot nu bijzonder weinig opgeleverd voor de patiënt.

Een aantal inzichten die Irene heeft opgedaan in haar onderzoek:

  1. De bestaande migrainemedicatie werkt maar bij 50 procent van de patiënten en vermindert het aantal aanvallen met 50 procent, omdat ze alleen de symptomen bestrijden en niet de oorzaken.
  2. Bij chronische migraine: ga onder begeleiding afkicken van aanvalsmedicatie en vermijd iedere vorm van cafeïne.
  3. Afkicken van de aanvalsmedicatie is een effectieve methode tegen chronische migraine. Het helpt niet om te genezen, maar het is er wel een voorwaarde voor.
  4. Bij menstruele migraine: kom niet in de verleiding om een hormoonbehandeling te starten (of om aan de pil te gaan). Onderzoek laat zien dat het niet effectief is en soms averechts werkt.
  5. Begin een migrainedagboek. Houd daarbij elke dag bij of je migraine hebt, hoe ernstig en hoe lang, of je medicatie hebt genomen en hoeveel, hoeveel je slaapt, je stressniveau, je emoties, wat je gegeten en gedronken hebt en alles wat opvalt, zoals hartkloppingen of je temperatuur.
  6. Leer triggers en aankondigingssignalen van elkaar te onderscheiden en probeer uit of je intoleranties hebt voor bepaalde voedingsstoffen (zoals gluten, lactose, sulfiet en geraffineerde suikers).
  7. Pak andere klachten aan. Slapeloosheid met oefentherapie en/of melatonine op voorschrift van een slaapneuroloog. Insulineresistentie door voeding met een lage glycemische waarde. Depressie door gezonde voeding en prebiotica. En angst door EMDR, cognitieve gedragstherapie of neurofeedback.
  8. Onderzoek met hulp van je huisarts of je symptomen hebt van chronische stress. Als dat zo is, verander je levensstijl met gezonde voeding, zorg voor meer beweging en sport, en meer ontspanning en rust (yoga, meditatie, maar ook regelmatig niksen).
  9. Wees voorzichtig met supplementen en gebruik die alleen in overleg met huisarts of natuurdiëtist. Supplementen waarvoor enig bewijs is dat ze werken tegen migraine zijn ginkgo biloba, ginseng, omega 3 of visolie, grapefruit en andere citrusvruchten, magnesiumbisliginaat, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B12 met foliumzuur, vitamine D en co-enzym Q10.
  10. Bij een vermoeden van oestrogeendominantie of menstruele migraine: pak op een natuurlijk manier hormoonschommelingen aan. Wat kan helpen zijn teunisbloemolie, petasites (zonder PA) en moederkruid (vitex). En vermijd synthetische oestrogenen (in plastic doosjes, bekers en flesjes, vlees uit industriële landbouw en groente en fruit die niet biologisch geteeld zijn).

Help je oestrogeenniveau te verlagen door aromatasa-remmers te nemen, zoals macapoeder, lijnzaad, broccoli, en andere kruisbloemigen (koolsoort, radijs, waterkers en tuinkers) en door fyto-oestrogenen te proberen: granen, lijnzaad, soja, noten, zaden, groene thee-extract zonder cafeïne en walnoten.

Help je progesteronniveau te verhogen door minder koolhydraten en meer (plantaardige) eiwitten te eten en door te kiezen uit de volgende supplementen: kurkuma, verbena en macapoeder.

90 procent minder migraine aanvallen

Door het stoppen met medicatie, pijnstillers en cafeïne zijn de migraines van Irene niet niet helemaal verdwenen, maar ze zijn lichter, duren korter en heeft ze ze hooguit één keer per maand. Ze werkt weer 90 procent, heeft meer energie en slaapt steeds beter, ook zonder melatonine.

Ze heeft zelfs goede hoop dat in de nabije toekomst migraine flink gaat zakken op de ranglijst van meest beperkende chronische ziekten. Maar daarvoor hebben we wel moedige behandelaars, nieuwsgierige en out-of-the-box-denkende onderzoekers en mondige patiënten nodig. De tijd zal het leren…

Meer gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️