Lian van Doorn
Lian van Doorn Welzijn 31 aug 2016
Leestijd: 6 minuten

Gordijnen dicht, licht uit: hallo migraine. Daar is ‘ie weer, maar wat doe je eraan?

Gordijnen dicht, muziek uit en een deken over je hoofd. Hoofdpijn en migraine drukken bij zo’n 3,5 miljoen mensen een stempel op hun leven. Bij sommigen heeft die stempel maat XS, bij anderen XXL. Hoe dan ook, het is vervelend. De komende minuten lees je alle ins en outs en geven we tips tegen hoofdpijn. Tip één: ontspan en neem een lekkere kop pepermuntthee. Zo, nu kun je gaan lezen. Als ik ga tellen hoeveel mensen in mijn omgeving last hebben van hoofdpijn of migraine, kom ik vingers tekort. Zo ligt mijn schoonbroer soms dagen uitgeteld op bed – zijn kinderen kunnen dan even niet rekenen op een dagje klussen met papa – en is een vriendin stad en land afgereisd om dé remedie te vinden.

Migraine: pleidooi voor meer bespreekbaarheid

Ik heb wel eens met haar afgesproken toen een migraineaanval net over was. Haar energieniveau stond op nul, ze was totaal verward en afwezig. ‘Ik sta op standby, maar ik heb geen puf om de afstandsbediening te zoeken, laat staan op het ‘aan’-knopje te drukken,’ zei ze.

Must read: Met deze 5 tips van een psycholoog leer je pijnlijke gevoelens omhelzen

Het is een ware uitputtingsslag en een kwaal die we niet onder stoelen of banken moeten schuiven. Je hoort het zo vaak, ‘Oh hoofdpijn? Joh, neem een pijnstiller en stel je niet zo aan’. Van de ruim 3 miljoen migrainepatiënten bezoekt zelfs meer dan één miljoen geen arts. Bij deze roep ik op: maak het bespreekbaar. Alleen dan kunnen mensen met hoofdpijn of migraine worden geholpen.

Hoofdpijn of migraine, wat is het verschil?

Zeg eens eerlijk, weet jij het verschil tussen hoofdpijn en migraine? Migraine kun je omschrijven als hele erge hoofdpijn, maar eigenlijk is dat het niet. Migraine is een ziekte in de hersenen die een grote impact heeft op het leven. Hoofdpijn is een onderdeel van migraine, maar ook misselijkheid, overgevoelig voor licht en zelfs gezichtsuitval horen bij migraine.

Migraine is een chronische hersenziekte, waarbij de bloedvaten in het hoofd een grote rol spelen. Bij een aanval vernauwen de vaten in het hoofd, hierdoor raken de hersenen minder doorbloed. Vervolgens verwijden de vaten juist. Dat zorgt voor die hevige aanvallen van hoofdpijn. Er zijn meerdere soorten migraine, zoals migraine met aura en menstruele migraine.

Hoofdpijn wordt gezien als een kwaal en velen kennen het bonkende gevoel. Maar ruim 3 miljoen mensen hebben het zo vaak dat het invloed heeft op hun dagelijkse leven.

Net als migraine, komt hoofdpijn voor in allerlei vormen en gradaties, zoals clusterhoofdpijn, medicijnafhankelijke hoofdpijn, menstruele hoofdpijn en spanningshoofdpijn.

Hoofdpijn en migraine in cijfers

  • Ruim 30 procent van de mensen met migraine heeft ook regelmatig spanningshoofdpijn
  • Ongeveer 150.000 jongeren in Nederland hebben migraine
  • Bijna 35 procent van de vrouwen heeft bij een menstruatie niet alleen buikpijn, maar ook hoofdpijn
  • Migraine komt vooral voor bij volwassenen van 25 tot 40 jaar
  • Ongeveer 25 procent van de mensen met migraine heeft migraine met aura. Dit betekent dat ze vlekken of lichtflitsen zien
  • Een migraineaanval kan gemakkelijk 72 uur duren
  • Drie keer zo vaak komt migraine bij vrouwen voor, dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met schommelingen in de hormooncyclus

Wat kan helpen tegen migraine?

Migraine, hoofdpijn, het is een gevolg van een oorzaak. Ja, dat is een open deur. Toch zit de deur nog een beetje dicht, want wat die oorzaken zijn, dat is onbekend. Er zijn wel prikkels die een migraineaanval kunnen opwekken zoals hormonen, te weinig magnesium, een jeugdtrauma en erfelijkheid. Hoofdpijn kan onder andere komen door bijvoorbeeld lichaamsspanningen, geestelijke spanning, medicijnen, slaapgebrek, een hoge bloeddruk.

Lees ook: Last van hoofdpijn of migraine tijdens je menstruatie? Dit doe je eraan

Raak niet verstrikt in het web van mogelijke oorzaken, maar ga zelf op onderzoek uit. Daarmee bedoel ik niet dat je naar het lieve, maar niet altijd juiste advies van die vriendin moet luisteren. Voor haar werkt het misschien om geen koffie meer te drinken, maar is geen garantie voor jou. Nee, houd eens een hoofdpijndagboek bij, ga naar een hoofdpijncentrum en lees goede, informatieve boeken over het onderwerp.

Wie weet komt er uit het hoofdpijndagboek een patroon naar voren, kunnen ze je in het hoofdpijncentrum helpen hier conclusies uit te trekken of lees je in een boek iets waarin je jezelf herkent. Belangrijk: neem de tijd. Trek geen overhaaste conclusies, ga niet experimenteren met allerlei medicijnen en schrap ook niet linea recta een voedingsmiddel van het menu.

Hoe werkt een hoofdpijndagboek?

Een hoofdpijndagboek kan helpen om het mysterie een beetje te ontrafelen. Het is altijd leerzaam, omdat je inzicht krijgt in je eet- en leefpatroon. Houd het een maand lang, dagelijks bij – ook de dagen waarop je geen hoofdpijn of migraine hebt! Een hoofdpijndagboek kun je het beste in Word maken in een tabel. In zes stappen is die ready:

  1. Verticaal schrijf je de tijden of momenten dat je eet (bijvoorbeeld ‘10 uur’ of ‘ochtend’).
  2. Horizontaal staat in elke rij iets anders. De eerste rij gaat over wat je deed op dat moment en wat je voelde. Denk aan problemen thuis, drukte op het werk, een feestje dat doorging tot midden in de nacht.
  3. Schrijf in de rij ernaast op wat je hebt gegeten en gedronken.
  4. In de derde kolom geef je aan of je hoofdpijn hebt of niet en in die ernaast geef je de pijn een cijfer op een schaal van 1 tot 10.
  5. Zijn er veranderingen bij jezelf om de omgeving? Iets dat opvalt? Denk aan het weer, een drukke periode, veel stress, of juist een ontspannen gevoel. Vul dat in de vijfde kolom in.
  6. Schrijf ook de tijd op wanneer de hoofdpijn weg is.

4 tips tegen migraine

Mensen met migraine weten het: een aanval is moeilijk te voorkomen. Deze 4 tips geven misschien verlichting tijdens een aanval of kunnen net het verschil maken:

  1. Doe rek- en strekoefeningen als je lang achter je bureau zit
  2. Frons of knijp je veel met je ogen? Misschien moet je er toch maar aan geloven en eens langsgaan bij een opticien
  3. Neem een hete douche en richt de straal op je nek en rug
  4. Bij (spannings)hoofdpijn kan het helpen om een ontspannende activiteit te doen, zoals milde yogaoefeningen of kleuren.

Maar eigenlijk is dé tip: heb je vaak hoofdpijn of denk je migraine te hebben? Ga dan langs bij de huisarts of een hoofdpijncentrum en vraag hun om advies. Steek het niet onder stoelen of banken: als je weet welke soort hoofdpijn of migraine je hebt, kan het worden behandeld.

Meer lezen over gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️