Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 15 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk! Vanaf eind volgend jaar komt er statiegeld op blikjes

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: statiegeld op blikjes.

Vanaf juli dit jaar komt er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes en tegen het einde van 2022 wordt er ook 15 cent statiegeld op blikjes ingevoerd. Voor blikjes duurt het nog twee jaar, omdat de producenten van blikjes zich goed moeten kunnen voorbereiden op al het blikafval dat zij terugkrijgen.

25 olympische zwembaden

Het is een goede maatregel, maar de reden erachter is treurig. Eerder sprak de overheid namelijk met het bedrijfsleven af dat het er geen statiegeld op blikjes zou komen als het zwerfafval met 70 procent zou verminderen. De realiteit was dat het zwerfafval zelfs met 27 procent toenam

Ook zag de overheid vanuit het bedrijfsleven geen initiatieven om deze ontwikkeling tegen te gaan. Daarom wordt er nu toch statiegeld op blikjes ingevoerd.

Ik scheidde twee weken al mijn afval (en dan bedoel ik ook echt álles) en dit is wat ik leerde

En dat is echt nodig. Jaarlijks belanden er 150 miljoen blikjes op straat en in de natuur. Dat zijn 25 olympische zwembaden vol. Dit afval vervuilt de bodem en het opruimen ervan kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Ook verwonden dieren zich aan de scherpe randjes van de blikjes. Daarnaast komt dit zwerfafval via wind en rivieren in de zee terecht, waardoor de plastic soep alleen maar groter wordt.

Plastic soup surfer

Het mag duidelijk zijn: zwerfafval is een groot probleem. Gelukkig begint de overheid dat dus ook steeds meer in te zien. De ‘Plastic soup surfer petitiemotie’ heeft een rol gespeeld in het aankaarten van dit probleem.

Misschien heb je wel van hem gehoord? De plastic soup surfer en bioloog Merijn Tinga die in 2016 een petitie startte tegen plastic zwerfflesjes. Om hier aandacht voor te vragen was hij op een surfboard gemaakt van plastic flesjes van Scheveningen naar Engeland gekitesurft.

Leven zonder afval? Alles over dé 5 R’s van een zero waste-leven

Uiteindelijk werd de petitie 55.000 keer ondertekend. Onder andere door deze petitie was er een kettingreactie die ervoor heeft gezorgd dat er nu statiegeld op plastic flesjes en blikjes komt.

Dit soort burgerinitiatieven zijn hoopvol en laten zien dat wij zelf ook aandacht kunnen vragen voor problemen die wij belangrijk vinden. Wat ons betreft: hoe meer aandacht voor het klimaatprobleem, hoe beter. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is in elk geval een stap in de goede richting. Misschien kunnen wij in de toekomst net zoals in Rome met een plastic flesje voor de bus betalen.

Meer lezen over afval:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️