Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 10 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Good News: deze solarparken zouden hommels kunnen redden

Goed nieuws horen we natuurlijk maar al te graag. In een wereld met veel slecht nieuws, zoals de klimaatcrisis, kunnen we dat wel gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop wél goed. Vandaag is het goede nieuws dit: met solarparken zouden hommels een comeback kunnen maken.

Solarparken? Dat zijn eigenlijk gewoon parken met zonnepanelen. Lancaster University heeft goed onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat solarparken, ook wel zonneparken genoemd, onmisbare leefomgevingen voor wildlife kunnen zijn. Beter nog; in het bijzonder zijn wilde bloemen die naast de zonneparken groeien het perfecte leefgebied voor hommels.

Bestuiving

We weten dat hommels geweldig zijn in bestuiven en dat ze daarmee een belangrijke rol spelen in de productie van veel van ons eten. Daarnaast bestuiven hommels ook veel wildbloemen, die zich daardoor dan kunnen voortplanten.

Good news: er is nieuw koraal bijgekomen in Australië

De planten die hommels bestuiven zijn vaak ook belangrijk voor andere insecten en vogels. Zonder bestuiving van hommels zouden veel van die planten geen zaadjes meer verspreiden. Voor andere dieren in de voedselketen is dat problematisch. Het nieuws dat er nu nieuwe leefgebieden komen voor hommels, is dan ook zeer welkom.

Een solarpark voor hommels

Naast het feit dat de parken met zonnepanelen groene energie geven, zijn ze dus ook heel goed voor de natuur. Als mensen zorgen dat hun zonneparken leefbaar zijn voor wildlife, is dat super waardevol voor het ecosysteem.

Bovendien, als je het voor elkaar krijgt dat de solarparken hommels aantrekken, kan dat er ook voor zorgen dat het aantal bijen buiten die parken stijgt. We noemden al dat hommels essentieel zijn voor wildbloemen, maar dat geldt ook voor boerderijen. Zijn er geen hommels, dan lijden boerderijen daaronder.

Nieuwe leefomgeving

Volgens critici kan het land waar de parken worden aangelegd beter voor iets anders worden gebruikt. Maar uit het onderzoek van Lancaster University blijkt dat een solarpark met veel bloemen één van de makkelijkste manieren is om hommels de zonneparken in te krijgen.

Good News: Portugal bouwt het grootste Marine Reserve

Wat daarbij extra helpt is dat sommige zonneparken heel groot zijn, wat het creëren van een omgeving voor de hommels alleen maar makkelijker maakt.

En; als mensen deze onderzoeksresultaten accepteren, kunnen zonneparken ook in Amerika veel goed doen. Sinds 2016 investeert Amerika al in parken met zonnepanelen, waarvan de meesten in Texas zijn te vinden. Bestuiving is daar, vanwege de vele landbouw, extra belangrijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️