Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 6 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Een maand vegan eten: we delen een paar heerlijke gerechten die je helpen

Na de feestdagen maken we altijd weer goede voornemens. Januari is het perfecte moment om nieuwe doelen te stellen en wat is nou beter dan alle dierlijke producten te laten staan? Op 1 januari ging Veganuary weer van start en het doel is om de hele maand plantaardig te eten. Doe jij mee?

Om je een handje te helpen, delen we een paar lekkere recepten waarmee jij de maand makkelijk doorkomt.

Waarom je mee wil doen aan Veganuary

Vegan eten valt nog niet altijd mee, dat begrijpen we. Waar moet je namelijk beginnen? Hoe weet je zeker of iets wel vegan is? En smaakt het wel net zo goed als niet-vegan eten? Toch zijn er een aantal goede redenen om dierlijke producten te laten liggen en plant-based te eten.

Zo is het eten van vlees onwijs slecht voor het klimaat. Wereldwijd komt ongeveer 15 procent van de broeikasgassen van de vee-industrie. Kijken we naar hoeveel landbouwgrond er wereldwijd wordt gebruikt voor het houden van vee en het kweken van voedsel voor dat vee, dan komen we uit op 77 procent. Dat betekent ook dat er voor andere soorten grond minder ruimte overblijft.

De lekkerste vegan snacks voor Veganuary

Ook is de voedselproductie de belangrijkste oorzaak van het verlies van biodiversiteit. Met de grote hoeveelheid grond die we dus voor landbouw gebruiken, blijft er minder leefgebied voor dieren zelf over.

Daarnaast is ook het eten en drinken van zuivel niet helemaal zuiver. Het is minder onschuldig dan je zou denken, kalfjes worden na de geboorte bijvoorbeeld meteen bij hun moeder weggehaald om te zorgen dat hij de melk niet opdrinkt. De melkkoe wordt dan aan allerlei machines gezet, voor onze melk en kaas.

Is plantaardig eten dan echt zoveel beter? Ja, want plantaardige voeding heeft de minste impact op het milieu. Over het algemeen stoot plant-based voeding 10 tot 50 keer minder broeikasgassen uit. Veel beter voor natuur en milieu dus, dat veganistisch eten.

Lekkere Veganuary recepten

Nu je waarschijnlijk overtuigd bent om ook een maand vegan te gaan eten, ben je misschien op zoek naar lekkere recepten. Wij geven een paar tips. Hier bij Bedrock heb je veel keus en ook bij ons zusje Culy is er een groot aanbod.

bietenburger
Bron: EAT ME

1. Vegan bieten-zwartebonenburger met avocadomayonaise en ingemaakte rode ui

Burgers gaan er bij iedereen natuurlijk wel in. Dat hoeft voor een vegan burger niet anders te zijn. Een burger van zwarte bonen is lekker en ook nog eens veel beter voor het milieu. Kortom, perfect voor jouw Veganuary. Het recept voor deze bonenburger vind je hier.

Let’s start great: tips om aan Veganuary te beginnen (en vol te houden!)

aubergineschotel
Bron: Culy

2. Kruidige aubergineschotel met kikkererwten en gerookte paprika

Krijg jij ook maar geen genoeg van aubergine? Dan zal jij vast extra genieten van deze heerlijke aubergineschotel. Het recept vind je op Culy, maar het komt van Rotterdamse cateringbedrijf EAT.PEASY. Deze aubergineschotel is de perfecte vleesvervanger.

pasta met bonen en groenten
Bron: Bedrock

3. Italiaanse pasta met bonen en groenten

Van pasta worden de meeste mensen wel blij. Ook de vegan variant zoals deze pasta met bonen en groente is onwijs lekker. De oven doet bijna al het werk bij deze pasta, maar let er wel op dat je de bonen de avond van tevoren moet laten weken. Maar het resultaat zal er zijn!

soep
Bron: Culy

4. Soep met kikkererwten en kastanjes

Een soepje mag in deze lijst niet ontbreken, en gaat er met dit koudere weer ook altijd in. Deze soep met kikkererwten en kastanjes van Culy is dan ook een hele lekkere combinatie. Perfect dus voor Veganuary.

gado gado bowl
Bron: Bedrock

5. Plantaardige gado gado bowl

Iedereen die fan is van Indonesisch eten kent dit gerecht vast wel. Normaal is gado gado natuurlijk niet vegan, maar daar hebben we een oplossing voor gevonden. Zo zit er in de vegan gado gado lekkere tempéh. Als vegan kan je dit gerecht dus ook gewoon eten.

https://www.bedrock.nl/eerste-week-veganuary/

witte asperges en falafel
Bron: Culy

6. Witte asperges met citroen-tahini, couscous en falafel

Ook voor de witte asperges met Hollandaise en een eitje is er nu een vegan alternatief. De vegan aspergesaus maak je op basis van tahini. Dit gerecht werd bedacht door Culy en kan je daar dan ook vinden.

noodles met pulled oats
Bron: Bedrock

7. Noodles met pulled oats, paksoi en pinda’s

Pulled oats? Dat is een mix van haver, tuinbonen en erwten. Pulled oats zijn gezond én voedzaam. Dit recept kan je dus perfect gebruiken tijdens Veganuary.

Smullen maar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️