Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 20 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Good News: Portugal bouwt het grootste Marine Reserve

Goed nieuws horen we natuurlijk maar al te graag. In een wereld met veel slecht nieuws, zoals de klimaatcrisis, kunnen we dat wel gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop wél goed. Vandaag is het goede nieuws dit: Portugal bouwt het grootste Marine Reserve in Europa.

50 landen maakten samen het plan om in 2030 maar liefst 30 procent van de planeet te beschermen, om uitsterven van planten- en diersoorten tegen te gaan. Het nieuwe Marine Reserve in Portugal is een stap dichter in de richting van dat doel.

Grootste Marine Reserve in Europa

Het Marine Reserve wat Portugal nu bouwt, wordt de grootste in Europa. Een beschermd gebied voor watervogels was er al, maar met dit besluit wordt dat gebied verder uitgebreid.

Het nieuwe reservoir, zoals dat er straks uit komt te zien, omvat 2677 vierkante kilometer en zal helemaal om de Selvagens eilanden heen lopen. Dit is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan tussen de Canarische Eilanden en Madeira.

Good news: er is nieuw koraal bijgekomen in Australië

Hoe welkom dit goede nieuws is, benadrukt Paul Rose van Pristine Seas, een project dat is opgezet door National Geographic Explorer om de onderwaterwereld te verkennen. Dat dit het grootste reservoir van Europa is, is een teken van leiderschap en ambitie, volgens Rose.

Beschermd gebied dankzij vogels

In 1971 werden de Selvagens eilanden vernoemd tot het eerste nature reserve in de geschiedenis van Portugal en daarmee ook voor het eerst een beschermd gebied. Deze eilanden zijn voor mensen niet geschikt, maar is wel een thuis voor de grootste kolonie Kuhls pijlstormvogels. We hebben het ook aan die vogels te danken dat de Selvagens eilanden überhaupt beschermd zijn.

Toen Paul Rose in 2015 naar de eilanden kwam, was hij onder de indruk van de honderden vogels. Pristine Seas, waar Rose voor werkt, doet expedities waarbij zij mooie en unieke biodiversiteit onderweg vastleggen. Zo willen ze ervoor zorgen dat unieke ecosystemen beschermd worden. In dit geval is dat dus gelukt.

World Ocean Day: 5x oceaanvriendelijke kledingmerken

En de Selvagens eilanden zijn niet het enige succes van Pristine Seas. In de afgelopen 12 jaar bezochten ze 31 plaatsen, waarvan er nu 24 zijn beschermd. In totaal zorgden ze ervoor dat er nu meer dan 6 miljoen vierkante kilometer natuur wordt beschermd. Dat is een gebied twee keer zo groot als India (!).

Oceaanleven

Naast de Kuhls pijlstormvogels, barst het ook in de zee van leven. Rose en zijn team zagen 51 verschillende soorten vissen, waaronder haaien en barracuda’s. Zij waren al wel beschermd, maar dat was maar beperkt. De bescherming was namelijk tot 200 meter diep, maar door de vulkanische hellingen van het eiland was die limiet vanaf de kust al snel bereikt.

Dat was bijvoorbeeld ook niet ver genoeg voor onder andere tonijn, waarvoor het gebied bij de kust erg belangrijk is. Visserij vindt namelijk ook vanaf de kust plaats, waarvoor dat gebied voor de vissen niet meer veilig was. Dat is alleen maar meer reden dat de uitbreiding van het beschermde gebied goed nieuws is.

Duurzame visserij

Ecosystemen in de zee hebben vaak te maken met 3 grote problemen, namelijk visserij, vervuiling en klimaatverandering. Volgens Rose kan bescherming tegen de visserij ook helpen om de andere 2 tegen te gaan.

Good News: het oudste Australische regenwoud behoort weer tot de native owners

Als ecosystemen in de oceaan beschermd zijn tegen visserij, betekent dat dat ze veerkrachtiger zijn. Juist dat is volgens Rose ook goed voor de visindustrie. In een beschermd gebied kan bijvoorbeeld het aantal vissen groeien, omdat ze daarvoor beter de kans krijgen.

Vissen weten niet dat ze in een beschermd gebied zitten, waardoor ze eruit zullen zwemmen. Visvangst gaat dan vaak beter net aan de rand van het beschermde gebied, ook wel de ‘spillover zone‘ genoemd, omdat de vissen dan hun eigen plek hebben om voort te planten en zo toch in aantal te kunnen blijven groeien, zonder meteen gevangen te worden.

Waar het dus op neerkomt, is dat beschermde gebieden een duurzamere visindustrie kunnen creëren.

Stap in de goede richting

Alsof het goede nieuws over de vogels en de visserij nog niet genoeg was, vindt Rose ook dat wereldleiders stappen in de goede richting zetten om te zorgen dat 30 procent van het land en water in 2030 beschermd is. Rose hoopt dat deze beslissing van Portugal andere Europese landen aanmoedigt om hetzelfde te doen.

https://www.bedrock.nl/robotdolfijn/

Daarbij zou Rose ook graag zien dat 30 procent van de Mediterraanse zee beschermd wordt. Daar leven onder andere haaien en walvissen, maar dat gebied warmt snel op en heeft te maken met veel vervuiling en een niet duurzame visserij. Volgens Rose is dat stuk water iconisch en kan het daardoor eigenlijk niet zonder bescherming.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️