Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 15 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Good News: deze haaien krijgen binnenkort hun eigen snelweg in de Pacific Ocean

Goed nieuws horen we natuurlijk maar al te graag. In een wereld met veel slecht nieuws, zoals de klimaatcrisis, kunnen we dat wel gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop wél goed. Vandaag is het goede nieuws dit: hamerhaaien, schildpadden en andere bedreigde zeediersoorten krijgen straks hun eigen snelweg in de Pacific Ocean.

Veel soorten haaien ter wereld worden ernstig bedreigd, en gevangen voor consumptie. Dit is een groot probleem, vanwege de grote rol die de dieren spelen in de voedselketen in de zee.

Gelukkig wordt er straks een groter gebied vrijgemaakt voor de bedreigde dieren in de oceaan. Zo hebben zij dan een plek waar ze veilig zijn.

Watersnelweg

Het initiatief komt van 4 Latijns-Amerikaanse landen samen: Ecuador, Colombia, Panama en Costa Rica. De plannen voor een watersnelweg voor bedreigde diersoorten in de Pacific Ocean werden onthuld tijdens de COP26 vorige week, een bijeenkomst voor klimaatverandering van de VN.

https://www.bedrock.nl/bont-hongarije/

Het plan betekent ook dat de 4 landen gaan samenwerken en het watergebied voor de beschermde dieren vergroten. De dieren zijn dan op meer plekken veilig. In het watergebied mag er niet gevist worden.

Veilige plek

Waar komt deze extra supersnelweg dan precies? Als eerste wordt het Galápagos Marine Reserve uitgebreid, één van de grootste gebieden met de meest uiteenlopende diersoorten ter wereld. Interessant: dit is toevallig ook de plek waar Charles Darwin een deel van zijn evolutietheorie heeft uitgevonden.

Daarnaast zal Cocos Ridge ook bij de nieuwe watersnelweg gaan horen. Deze onderzeese berg maakt deel uit van een belangrijke migratieroute voor onder andere de walvishaai. Een veilige plek waar de bedreigde zeedieren kunnen leven: is dat geen goed nieuws?

Doorvoering

Wat nog mooier is: Galápagos Conservancy, een non-profit organisatie voor het milieu, omschrijft deze zet als een historisch moment voor Galápagos en een belangrijke overwinning voor het behoud van het zeeleven.

Wow! Grappige en bizarre feitjes over de blauwe vinvis (het grootste levende wezen op aarde)

Hoe zit het dan met de visserij? Guillermo Lasso, president van Ecuador, dacht dat het nieuwe besluit niet voor protest van de visindustrie zou zorgen. Aan de ene helft van het Galápagos reservoir mag helemaal niet meer gevist worden, terwijl de andere helft alleen langelijnvisserij toestaat. Bij deze techniek worden lange dunne kabels gebruikt.

Zoals altijd wordt het een uitdaging om de nieuwe regels te hanteren en af te dwingen. Tijdens een persconferentie liet Lasso weten dat ze het belang van het onderhoud van het zeeleven aan de vissers uitleggen.

Zeewier: een perfect product om klimaatverandering tegen te gaan

Ondanks die uitdaging is het zeker dat dit besluit doorgaat. Lasso moet de officiële uitvaardiging nog ondertekenen en concrete plannen, waarin staat wanneer wat precies gebeurt, volgen nog. De Galápagos Conservancy gelooft dat de haaien daarna in hun nieuwe gebied zouden kunnen herstellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️