Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk News 14 sep 2018

De Grote Oceaanschoonmaak: deze plasticvanger gaat 90% van al het plastic uit de oceaan halen

Plastic, plastic, plastic, ik kan het woord en het product niet meer zien, maar blijf er met liefde over schrijven want er valt nog zoveel over te vertellen. En al helemaal als het gaat om initiatieven zoals de plasticvanger van de 24-jarige Boyan Slat.

Toen hij 18 was kwam hij met het idee om een plasticvanger te maken. Een apparaat met lange ‘armen’ die plastic uit de oceaan vist. Toen hij als kind aan het snorkelen was, viel het hem op dat er wel erg veel plastic rondzwierf. Daar moest iets aan gedaan worden. Nu, 6 jaar later, is het dan eindelijk zo ver: de plasticvanger is klaar om te water te gaan. Met als langetermijndoel: 90 procent van al het plastic uit de oceaan halen.

Een oceaan vol plastic

Momenteel nestelen er zich meer dan vijf biljoen plastic verpakkingen in de oceaan. Om het iets visueler te maken, dat is dus een vijf met twaalf(!) nullen: 5.000.000.000.000 om precies te zijn. Dit vertelt de website van The Ocean Cleanup ons, de organisatie die Boyan op zijn achttiende is gestart om de plastic soep tegen te gaan.

Per jaar wordt wereldwijd ruim 320 miljoen ton plastic geproduceerd.

Om de plasticvanger te bouwen, heeft The Ocean Cleanup meer dan 20 miljoen euro aan financiering verzameld. Het resultaat is een 600 meter lang apparaat met boeien en netten om plastic te vangen. Natuurlijk is daarbij rekening gehouden met het leven in de zee; het apparaat gaat te werk zonder dat het vissen vangt gedurende het proces.

Plastic soep tegengaan

De plek waar de plasticvanger zijn eerste ‘duik’ maakt, is San Francisco. Hij zal onder de Golden Gate Bridge door varen om langs de kust van San Francisco te worden getest. Vervolgens gaat hij de oceaan op naar de grootste plastic vuilnisbelten. Op den duur is het de bedoeling dat er nog veel meer plasticvangers te water gaan.

The Ocean Cleanup wil in de komende vijf jaar de helft van al het plastic uit de oceaan hebben verwijderd.

System 001 Launch in 60 seconds.

7,672 Likes, 138 Comments – The Ocean Cleanup (@theoceancleanup) on Instagram: “System 001 Launch in 60 seconds.”

Hoe gaat de plasticvanger te werk?

De plasticvanger, oftewel System 001, is voorzien van camera’s, sensoren, navigatielichten en zonnepanelen. Door middel van een satellietverbinding wordt het apparaat bestuurd en in de gaten gehouden vanuit het hoofdkantoor van TOC in Rotterdam.

System 001 drijft in de zee. Doordat het apparaat sneller beweegt dan het afval wat in de zee rondzwerft, kan het plastic worden opgeveegd. Al het plastic wordt, dankzij de U-vorm die het apparaat kan aannemen, in het midden van het apparaat verzameld. Een schip komt al het afval vervolgens ophalen, zodat het op het land kan worden gerecycled waar mogelijk. Automatisch zal System 001 de plekken in de zee afgaan waar zich het meeste afval bevindt.

System 001 has been connected to the towing vessel and is now awaiting tomorrow’s launch. Watch the launch in person or via livestream. Link in bio.

22.1k Likes, 531 Comments – The Ocean Cleanup (@theoceancleanup) on Instagram: “System 001 has been connected to the towing vessel and is now awaiting tomorrow’s launch. Watch the…”

Pak het probleem aan bij de bron

Niet iedereen is even enthousiast over System 001. Kritische experts twijfelen aan het nut, lezen we op de website van de Volkskrant. Eben Schwartz van de California Coastal Commission meent dat de plasticvanger de aandacht afleidt van de kern van het probleem, namelijk het plastic dat wij allemaal verbruiken op het land. Zonde, vindt Schwarts, want je moet de vervuiling tegengaan bij de bron.

Dit vind je misschien ook interessant: Moeite met zero waste gaan? Deze tips helpen je een handje

“Ik hoop dat het project van Boyan Slat een succes wordt, maar ik vrees dat we ons richten op een heel klein deel van het probleem,” aldus Eben Schwarts.

Plastic fact 

Jaarlijks gebruiken we wereldwijd zo’n 1000 miljard plastic tasje. Dat betekent dat we per minuut ruim een miljoen tasjes gebruiken die we gemiddeld na zo’n luttele vijftien minuten weer wegdoen. Niet oke, vinden wij. Daarom vertellen we je alles over een zero waste lifestyle en geven we je allerlei tips om je te helpen zo min mogelijk afval te produceren. Want weet jij bijvoorbeeld wat wel en niet bij het plastic afval mag?

Kom in gesprek met anderen over de plastic soep en een zero waste lifestyle: Join onze Facebook groep!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De Grote Oceaanschoonmaak: deze plasticvanger gaat 90% van al het plastic uit de oceaan halen
Sluiten