Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 24 okt 2017

Zwemmen tussen de (witte) haaien in Nederland? Het kan echt

Tussen de witte haai zwemmen in Nederland, dat kan toch helemaal niet? Klopt: ondanks dat er wel degelijk haaien in de Noordzee leven (ja, echt), komen die zelden naar de kust. En witte haaien leven er al helemaal niet. Toch zwom de 37-jarige Melvin Smitter laatst toch echt tussen de witte haaien. In het Marnixbad in Amsterdam, georganiseerd door Vodafone, om precies te zijn.
Klinkt surrealistisch? Wel een klein beetje. Misschien helpt het als je weet dat Melvin een virtual reality-bril droeg: de eerste waterdichte VR-bril ter wereld. En ja, dan hoef je ineens niet meer helemaal naar Zuid-Afrika om die witte haaien te zien. De 360 graden-opnames van haaien die waren gemaakt in de Gansbaai, konden linea recta naar de bril worden gestuurd. Het zal je maar gebeuren, dat er ineens een haai naar je toe zwemt…

Internet onder water

Maar internet onder water, dat kan toch helemaal niet? Klopt: de kans is klein dat het je zou lukken met 3G of 4G. Daarom was er een boei in het Marnixbad nodig, die het signaal omzette in een WiFi-signaal en dat door het water naar de VR-bril geleidde. Ook zaten er extra lenzen in de VR-bril die ervoor zorgden dat het scherm scherp bleef (zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met een gewone smartphone). Als internet onder water een ding wordt, weten wij in ieder geval waar we ons kantoor heen verplaatsen.

Voor het project werkte Vodafone samen met White Shark Projects. De organisatie organiseert niet alleen zwemsessies met witte haaien (die trouwens zo’n 7 meter lang kunnen worden), maar doet er ook onderzoek naar. Ze hebben als doel om ‘in harmonie te werken met hun natuurlijke en sociale omgeving’. Het bedrijf opereert zodoende verantwoordelijk en duurzaam, en draagt bij aan betere voorzieningen voor de lokale Masekhane-community. Ook bescherming van de haaien is natuurlijk van belang.

Bedreigde diersoort

En dat is wel nodig: de witte haai is namelijk een bedreigde diersoort. Volgens de organisatie komt dat vooral door negatieve publiciteit omtrent de haai in de media, waardoor haaien gezien worden als één van de meest kwaadaardige beesten ter wereld (terwijl dat bij sommige soorten heel erg meevalt). Als gevolg van dat beeld is er veel onnodig op ze gejaagd.

Zwemmen met (virtuele) haaien is dus niet alleen heel tof, maar kan ook nog een bijdrage leven aan een beter begrip van deze intrigerende dieren. Is dit de toekomst? Volgens Vodafone wel. Met deze video hieronder laten ze perfect zien wat er in de toekomst (of eigenlijk al heel snel) allemaal mogelijk is. Omdat je in het water gewichtloos bent, zou je bijvoorbeeld ook een reis door de ruimte kunnen nabootsen. First step Gansbaai, final destination: Mars?

Meer Bedrock

Wat gebeurt er als robots ons werk overnemen?

In samenwerking met Vodafone

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zwemmen tussen de (witte) haaien in Nederland? Het kan echt
Sluiten