Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 6 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Zo krijg je een goede nachtrust volgens de Ayurvedische leer

Dat een goede slaap een belangrijke (of misschien wel de belangrijkste) factor is van een gezonde leefstijl, kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Eén slechte nacht maakt al dat je de volgende dag minder scherp bent en sneller dingen vergeet. Gelukkig kan je zelf aan veel knoppen draaien om je nachtrust te verbeteren. Ook in de Ayurvedische leer is slaap een groot aandachtspunt.

De Ayurvedische levenswijze leert ons veel over voeding en een dagelijkse routine, maar ook slapen is een groot onderdeel van de oudste, Indiase geneeswijze. Onlangs volgden we een webinar van Pukka over slapen en Ayurveda en leerden we hoe een goed slaapritme en een goede nachtrust eruit ziet volgens Ayurveda.

De webinar werd gegeven door Jo Webber, Head of Herbal Education van Pukka en Ayurvedic. Haar tips wilden we je niet onthouden, want wist je dat 51 procent van de volwassenen niet genoeg slaap krijgt?

Ayurveda en je nachtrust

Zoals altijd bij Ayurveda is het belangrijk om eerst te weten welke dosha’s het meest in jou aanwezig zijn. Ben je voornamelijk een vata of meer een kapha? Of ben je misschien overwegend 2 dosha’s?

Jouw dosha zegt veel over hoe je slaapt, maar ook hoe je die slaap kan verbeteren. Weet je niet welke dosha je bent? Doe eerst een test om te weten welk constitutie-type je voornamelijk bent.

Ook interessant: Hét ultieme ochtendritueel volgens de oudste Indiase geneeswijze Ayurveda

Slapen en de dosha’s

Afhankelijk van jouw dosha heb je meer of minder slaap nodig, slaap je vaak lang en diep of juist licht en met veel dromen. Per dosha zijn er ook verschillende manieren om je nachtrust te verbeteren.

Vata-types

Vata-types zijn vaak creatief, zitten vol ideeën en barsten van de energie. Misschien is dat precies de reden dat Vata-types van alle consituties de meeste slaap nodig heeft.

Toch zijn Vata-types ook lichte slapers. Word je vaak wakker tussen 2 en 6 uur ‘s nachts en heb je moeite om weer in slaap te komen? Een typisch Vata issue. Nog meer Vata-kenmerken zijn; veel en actieve dromen, slaapwandelen, tandenknarsen en rusteloze benen.

Tips om jouw slaap als Vata te verbeteren?

 • Probeer ‘s een zachter matras (als je dat niet al had).
 • Hanteer een fijne avondroutine (vata’s hebben nog wel ‘s moeite met routine aanbrengen).
 • Doe dutjes gedurende de dag waar nodig (tip: ga 5 tot 10 minuten met je benen tegen de muur liggen).
 • Ga vroeg naar bed.
 • Minder met cafeïne (koffie, zwarte thee, chocolade, etc.).
 • Ga voor een kruidenthee met zoethout, venkel, valeriaan, haverbloemen, heilige basilicum, Night Time thee van Pukka is bijvoorbeeld perfect.

Handig: Moeite met op gang komen ‘s ochtends? Dit werkt véél beter dan koffie

Pitta-types

Pitta’s zijn vaak zelfverzekerde leiders die houden van routine en georganiseerdheid. Op het gebied van slaap hebben ze een gemiddelde hoeveelheid slaap nodig. Het gevaar van Pitta’s is dat ze echt nachtuilen zijn en een energyboost krijgen tussen 10 uur ‘s avonds en 2 uur ‘s nachts. Maar als ze slapen, zijn er vaak levendige dromen vol avonturen.

Tips om jouw slaap als Pitta te verbeteren?

 • Probeer ‘s een stevig matras en niet te veel dekens. Pitta’s hebben het snel en makkelijk warm.
 • Zorg dat je ‘s ochtends genoeg daglicht ziet.
 • Omdat Pitta’s gevoelig zijn om na 22.00u uur weer een opleving te krijgen, is het verstandig om na 18.00u afleiding en schermen te vermijden.
 • Hou je kamer koel en donker.
 • Minder met cafeïne (koffie, zwarte thee, chocolade, etc.).
 • Ga voor een verkoelende kruidenthee met kamille, lavendel, rozenblaadjes, munt en zoethout.

Must read: Ayurveda versus Westerse geneeskunde: de 3 belangrijkste verschillen

Kapha-types

Kapha’s zijn sterke en loyale persoonlijkheden die goed weten wat ze willen. Ook hun slaap lijkt hierop. Kapha-types hebben vaak een diepe slaap met vredige dromen. Ze hebben van alle constitutie-types de minste slaap nodig, maar zijn wel het beste in uitslapen. Een kapha-typa ligt zo tot 9 of 10 uur ‘s ochtends in bed.

Tips om jouw slaap als Kapha te verbeteren?

 • Probeer ‘s een zacht matras met zachte kussens en dekens.
 • Zorg voor genoeg beweging en stimulatie gedurende de dag.
 • Vermijd zware en/of gesuikerde snacks in de avond, zoals meelproducten, kaas en yoghurt.
 • Als kapha zijn dutjes geen goed idee, net als uitslapen in de weekenden.
 • Ga voor een stimulerende kruidenthee in de avond met gember, peper en kurkuma.

Meer tips om beter te slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️