De seizoensgroentekalender van mei: deze groenten wil je in huis halen

Wie duurzaam in de keuken wil staan, kan zich maar beter goed informeren over de seizoensgroenten. Wij leggen uit waarom seizoensgroenten een geweldige keuze zijn én bieden het ultieme overzicht van de seizoensgroenten in mei.

Koken met seizoensgroenten is om heel veel redenen een erg goed idee.

Waarom seizoensgroenten?

De allerbelangrijkste reden voor ons om te koken met seizoensgroenten is omwille van het duurzame aspect. Seizoensgroenten zijn duurzaam omdat ze dichtbij huis kunnen groeien in optimale omstandigheden. Score! Voor groenten in seizoen zijn geen veel verbruikende warmtekassen nodig, ze hebben genoeg aan de natuurlijke weersomstandigheden van dat moment. Dat maakt dat de weg die ze naar ons bord afleggen tot een minimum beperkt is, wat een stuk beter dan de tropische vruchten die ‘s winters een lange en vervuilende reis maken naar Nederland.

Daarnaast zijn seizoensgroenten ook nog eens lekkerder én goedkoper. Bovendien bevatten seizoensgroenten meer voedingsstoffen dan groenten buiten het seizoen. Dat komt omdat ze precies op het juiste moment worden geoogst. Producten die niet in seizoen zijn en dus van ver moeten komen, worden vroegtijdig geoogst waardoor er minder voedingsstoffen aanwezig zijn. Need to say more?

illustratie seizoensgroente

De seizoensgroenten in mei

2 keer A

Andijvie en asperges. Lekker makkelijk! We helpen je alvast op weg met een recept voor deze lentequiche met asperges en prei.

Kies eens een kool

Kolen zijn supergezond en komen deze maand helemaal tot hun recht. Zowel bloemkool als spitskool zijn namelijk in seizoen. Inspiratie nodig? Deze gezonde wraps met bloemkool en kerrie zijn to die for.

Eat your greens

In mei zijn er heel wat lekkere groene groenten in seizoen. Haal daarom doperwten, kropsla, groene selder, prei en spinazie in huis. Ook hiermee hebben we lekkere receptjes voor je klaarstaan: een pittige spinaziesoep en een lentequiche.

2 keer R

Rarara, wat hebben radijs en raapstelen met elkaar gemeen? Buiten hun allitererende klanken zijn ze ook nog eens het allerlekkerst in mei. Laat dat een motivatie zijn om deze maand raapjes te kopen in de supermarkt.

Tot slot vullen uien, wortelen en paddenstoelen het lijstje aan. Laat dat vooral een reden zijn om deze pastei van paddenstoelen en zoete aardappel eens uit te testen. En ook deze snelle vegan wortelsoep met munt en dukkah is geweldig.

En wie een geheugensteuntje nodig heeft, kan deze afbeelding printen en een mooi plekje geven in de keuken. You’re welcome!

Meer Bedrock?

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
De seizoensgroentekalender van mei: deze groenten wil je in huis halen
Sluiten