Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 3 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Altijd al in een busje willen reizen? 7 tips van een ervaringsdeskundige

Zou je weleens willen reizen met een camper of er zelfs in willen wonen? Dat begrijpen wij maar al te goed. Al toen BEDROCK’s editor Margje een klein meisje was, had ze al een poster van een Volkswagen camperbusje boven haar bed hangen. Inmiddels is ze zelf al een paar jaar trotse eigenaar van zo’n bus en heeft ze er al héél wat reizen mee gemaakt. Soms woon ze er zelfs een tijdje in. Daarom deelt ze haar #vanlife campertips met ons.

Reizen met een camper is super populair. Het aantal verkochte campers in Nederland stijgt al jaren en op Instagram vind je steeds meer vanlifers – mensen die in hun busjes reizen en wonen. Het enige nadeel daarvan is dat campers steeds duurder worden. Een handige oplossing is een bestelbus ombouwen tot camper.

1. Huur eerst eens eentje

Voordat je daar aan begint of een camper koopt, is het handig om eens een camper te huren. Misschien heb je een bepaald soort camper op het oog, maar blijkt die in de praktijk toch niet helemaal bij je wensen te passen. Dat kun je maar beter vooraf weten.

Door een camper te huren weet je ook direct wat je wel en niet handig vindt. Misschien vind je het interieur super handig, of misschien zijn er dingen die je zelf liever anders zou hebben. Daar kun je dan rekening mee houden als je een camper koopt of bouwt.

Sta je op het punt een camper te kopen? Let dan altijd op de technische staat van de bus. Een slechte motor gaat je veel gedoe opleveren. Een interieur dat niet helemaal aan je wensen voldoet, kun je altijd aanpassen.

2. Ga niet te snel

Voor mij is reizen met een camper echt slow travel. Ik rijd eigenlijk altijd met mijn navigatie op snelwegen vermijden en zie onderweg wel waar ik terecht kom. Meestal is er wel een lijstje van dingen die ik wel zou willen doen of zien, maar dat lijstje maak ik niet te lang.

Zo is er ook genoeg ruimte over om eens ergens een dag – of meer – te blijven hangen of onverwachte dingen op de route te ontdekken.

Lees ook: Zo voelt het alsof je alle tijd van de wereld hebt (ook al heb je die niet)

Dat heb ik trouwens wel moeten leren. Soms heb ik last van FOMO en wil ik alles doen, maar dat leidt alleen maar tot stress. Heb jij ook wel eens last van FOMO? Probeer het dan om te zetten in JOMOjoy of missing out.

3. Kamperen op de mooiste plekjes

Als je op Instagram naar #vanlife kijkt, zie je de mooiste kampeerplekjes voorbij komen. Soms sta je echt op zulke mooie plekken, maar soms eindig je ook gewoon op een parkeerplaats bij een supermarkt. Gelukkig zijn er wel een aantal apps die je het gemakkelijk maken om een mooi plekje te vinden.

Voor betaalde plekken gebruik ik altijd de app Campercontact. Voor wildkampeerplekjes gebruik ik Park4Night. Ondanks dat wildkamperen officieel maar in een paar landen in Europa is toegestaan, kun je die app eigenlijk overal gebruiken. Ik zoek altijd naar de plekken met het icoontje met het groene boompje.

Lees ook: Wil je reizen maar heb je weinig tijd? Word zen tijdens een mini-roadtrip naar Frankrijk

Ook check ik altijd even de reviews. Als er een aantal reviews over inbraken zijn, vermijd ik die plek liever. Net als reviews over boetes.

Wil je ook graag wildkamperen? Doe dit dan wel altijd met respect voor de omgeving. Laat geen sporen achter en ruim je plek goed op. En zet de muziek ook niet te hard. Dat is storend voor omwonenden of voor dieren.

4. Voorzieningen in je camper

Je hebt in een camper eigenlijk altijd een bed en een keukenblokje. Die basics zijn heel lekker om te hebben. Wil je echt in je camper wonen? Dan is het best fijn om een wc te hebben. Op zich kom je met een emmer en plastic zakjes en af en toe een openbaar toilet ook al een heel eind. Toch ben ik wel blij dat mijn bus inmiddels ook een porta-potti heeft. Dan kun je echt áltijd.

Als je echt in je bus wil wonen zijn zonnepanelen ook een fijne toevoeging. Je bent dan niet afhankelijk van stroom op campings en camperplaatsen, maar kunt gaan en staan waar je wil. Helemaal als je onderweg ook aan het werk bent, is dit fijn om je laptop op te kunnen laden.

5. Mede camperreizigers

Er zijn super veel mensen met campers en busjes onderweg, ook in de winter. Wanneer je aan het reizen bent met een camper is het altijd leuk om met gelijkgestemden in contact te komen. Je kunt op Instagram een beetje in de gaten houden waar veel mensen naartoe gaan.

Dan raak je daar vanzelf aan de praat. Wil je vooraf al wat mensen spreken? Je kunt via Instagram een berichtje sturen naar mensen die je volgt, lid worden van verschillende Facebook-groepen en er bestaat geloof ik zélfs een Slack channel waar je lid van kunt worden.

Lees ook: Deze Europese landen zijn perfect voor een roadtrip

6. Doe vooral waar jij zin in het

Soms kun je door alle mooie plaatjes op Instagram ook een beetje het idee krijgen dat jij dingen ook moét doen. Toch is het super belangrijk om altijd naar je gevoel te luisteren. Zie je dat iedereen aan het surfen is, maar trekt jou dat niet zo? Er is ook niks mis met een boekje lezen op het strand – JOMO weet je nog?

Laat je sowieso niet te veel leiden door de plaatjes op Instagram. Veel van die plaatjes zijn gephotoshopt. Daarnaast is het juist lekker om offline te zijn als je aan het reizen bent met een camper. Zo geniet je veel meer van het moment en de reis.

7. Houd de natuur schoon

Oh en niet geheel onbelangrijk: onthoud áltijd dat je een plek schoner wilt achterlaten dan hoe je ‘m aantrof. Neem altijd een vuilniszak(je) mee en eventueel een prikker om naast jouw eigen afval ook eventueel ander afval mee te nemen.

Zo houden we de natuur schoon en blijft het leuk om te kamperen. Daarom komen we er immers, toch?

Meer lezen over reizen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️