Tessa Ham
Tessa Ham Werk 23 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Zorgt de coronacrisis ervoor dat we straks meer op afstand gaan werken?

Misschien droomde je er voor de coronacrisis al weleens van: niet langer in die lawaaierige kantoortuin werken, ontsnappen uit die dagelijkse sleur en waar dan ook ter wereld te werken. Of dat nou in je eigen huis, in de natuur van Australië of het bruisende Londen is. Toch had je het wel naar je zin op je werk. En hoe zou je eigenlijk weten of je genoeg zelfdiscipline hebt om écht aan de slag te gaan tijdens het remote werken?

Aan zowel jouw kant als die van een werkgever waren er genoeg ‘excuusjes’ te bedenken waarom op afstand werken niet werkt. Maar toen kwam corona, en kwamen er wereldwijd miljoenen mensen thuis te werken.

Online mogelijkheden

Door de coronacrisis zijn veel bedrijven gaan investeren in online oplossingen om gewoon op afstand aan de slag te kunnen gaan. Investeringen die ze niet hadden gedaan als jij de enige werknemer was die gewoon graag remote had willen werken. Maar nu deze technologische oplossingen er zijn, opent dat een hoop deuren voor de toekomst van remote werken. Zeker nu werkgevers hebben ervaren dat hun werknemers echt niet alleen maar zitten te lummelen als ze thuiswerken. Sterker nog, dat ze zelfs soms meer gedaan krijgen.

Lees ook: Thuis werken we even productief als op kantoor blijkt uit nieuw onderzoek

Voor veel werknemers zal deze periode van thuiswerken de ogen openen. Als je nu prima vanuit huis aan de slag kunt, kan je dat ook in een tropisch oord als we weer verantwoord kunnen reizen. Niet alleen door de online en technische mogelijkheden, maar ook op het gebied van doorzettingsvermogen en zelfdiscipline heb je jezelf misschien verbaasd. Je hebt jezelf én je baas bewezen dat op afstand werken bij jou mogelijk is.

Meer werkgeluk

Een belangrijke pijler van werkgeluk is autonomie. Oftewel: in welke mate je jouw eigen baan richting kan geven. Bij een hoge mate van autonomie beslis je bijvoorbeeld zelf wanneer en waar je jouw werk doet. Als het maar afkomt. Nu we zoveel thuiswerken, hebben we van deze vrijheid en autonomie geproefd. Het is dan ook niet gek als je opeens niet meer zit te wachten om van negen tot vijf op kantoor te zitten. Of in de spits als een sardientje in een blik in de trein te staan.

De manier waarop we werken zal blijvend veranderen, denken veel Nederlanders. Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat deze gedachte zowel voor werknemers als werkgevers geldt.

Op afstand werken was al een ontwikkeling op de arbeidsmarkt. Eerder verwachtte diverse onderzoeken dat remote werken in 2030 onderdeel van onze werkcultuur zou zijn. “Ik verwacht dat dit door deze pandemie in een versnelling is geraakt”, zegt Annet de Lange tegen de NOS. Ze doet onderzoek naar thuiswerken tijdens de coronacrisis.

Hoe ga je in gesprek met je huidige werkgever?

Natuurlijk was het voor de pandemie al mogelijk om het gesprek over remote werken bij je leidinggevende aan te snijden. Toch is de kans van slagen nu vele malen groter. Maar hoe kaart je het onderwerp aan bij je werkgever en heb je de grootste kans van slagen?

Doe je stinkende best

Als jij je leidinggevende ervan wil overtuigen dat jij vaker of misschien wel altijd remote kan werken als we straks weer naar kantoor mogen, dan is dit het moment om te laten zien dat je het kan. Het is een open deur, maar je moet 110 procent leveren. Denkt je baas op dit moment dat je minder goede prestaties levert dan eerst? Of dat je minder hard werkt? Dan heeft het gesprek niet veel kans van slagen.

Bedenk je ‘waarom’

Waarom wil je meer of altijd vanuit huis of waar ook ter wereld werken? Je begrijpt dat ‘meer zonnestralen meepikken’ niet echt een goede reden voor je baas is om je op afstand te laten werken. Dat reizen je verrijkt, dat je een stuk beter in je vel zit of dat je meer gedaan krijgt als je niet wordt afgeleid, zijn allemaal redenen die je baas óók verder gaan helpen, omdat je hierdoor betere prestaties levert.

Zet alvast wat mogelijke afspraken op papier

Door van tevoren na te denken over hoe je het wil aanpakken, laat je aan je baas zien dat je serieus na hebt gedacht over deze beslissing. Hoe ben je bijvoorbeeld bij een meeting als je tijdsverschil hebt? Hoe onderhoud je goed contact met je collega’s? Bereid je goed voor op alle mogelijke vragen die je baas zou kunnen hebben.

Test het uit

Natuurlijk heeft deze periode van thuiswerken aangetoond dat je op afstand kan werken. Maar hoe het in de praktijk is als je collega’s wel gewoon op kantoor werken is een ander verhaal. Als je baas toch nog een beetje voorzichtig is om ‘ja’ te zeggen op een half jaar vanuit Kaapstad werken, kan je eerst voorstellen om kleine periodes op afstand te werken. Werk eerst bijvoorbeeld twee weken op afstand om de beste manier van werken te vinden.

Lees ook: Bedrijven zouden hun werknemers meer moeten laten reizen en wel om deze reden

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zorgt de coronacrisis ervoor dat we straks meer op afstand gaan werken?
Sluiten