Margje Hoogland
Margje Hoogland Betere wereld 3 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Dé bewuste hotspots van Utrecht (van vintage winkels tot vegan food)

Weekendje Utrecht op de planning? Sla dan de bekende modeketens en (fast fashion) restaurants over, maar breng een bezoekje aan deze bewuste hotspots in Utrecht. In de winkels vind je pareltjes voor jezelf of leuke cadeaus voor iemand anders. In de restaurants en cafés eet je lokaal en vegan.

Wil je tijdens je weekendje weg ook een beetje bewust overnachten? Bunk hotels is the way to go. Ze hebben een Green Key certificaat en doen er alles aan hun hotel zo duurzaam mogelijk te maken. Ook hebben ze als missie kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te ondersteunen.

Winkels

Als je dan gaat shoppen, doe je dat natuurlijk het liefst ook een beetje bewust. In deze winkels zit je goed:

1. Green UP

Green UP noemt zichzelf ook wel het warenhuis van de toekomst. In het warenhuis vind je interieur accessoires, mode, verzorgingsproducten, boeken, planten, huishoudartikelen en nog veel meer. Nieuw, op een duurzame manier gemaakt, óf tweedehands. Alle winkeltjes leveren zo op hun eigen manier een bijdrage aan een duurzame toekomst.

Lees ook: Weekendje Brabant op de planning? Dit zijn dé 5 vegan hotspots

Het warenhuis zelf bestaat trouwens voor een groot deel uit circulaire, gerecyclede of hergebruikte items. Super leuk om een kijkje te nemen, een cadeautje voor jezelf of iemand anders te kopen én een lunch of kop koffie bij Botania – het inhouse restaurant.

2. Roxy ’79 Vintage

Zoek je tijdens het shoppen graag naar vintage pareltjes? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij Roxy ’79 Vintage. Een klein winkeltje vol unieke items. De mensen die er werken kijken trouwens graag met je mee als je naar iets specifieks op zoek bent.

3. BLACKFISH Brand New & Vintage

Ook bij BLACKFISH vind je de mooiste items, vintage en van hun eigen label. Dat label bestaat uit handgemaakte kledingstukken van hergebruikte zijden Sari’s. Daarnaast verkopen ze wierook, ansichtkaarten en kaarsen.

De winkel is mooi ingericht, ze draaien er fijne muziek en om het shoppen nog leuker te maken, mag je er een biertje bij pakken. Hier vermaak je je dus wel even.

4. Puha

Bij Puha shop je kleding, tassen, sieraden en zelfs boeken. Alles in deze winkel is gemaakt door jonge ontwerpers. De meeste ontwerpers komen uit Nederland, sommige zelfs uit Utrecht. Af en toe werken ze ook met jonge ontwerpers uit andere landen in Europa. Zeker een kijkje nemen!

https://www.bedrock.nl/bushokjes-utrecht-duurzaam-dak/

Restaurants en cafés

Na het winkelen zin gekregen in koffie of iets te eten? Deze hotspots in Utrecht zijn er voor de innerlijke mens ;).

1. Botania

Botania is gevestigd in Green UP. Duurzaam, gezond en voedzaam eten en drinken is hier de norm. Ze werken zoveel mogelijk samen met lokale, biologische leveranciers. Zo zorgen ze ervoor dat alle liefde die de leveranciers in hun producten hebben gestopt, het podium krijgt dat het verdient. En dat ga je zeker proeven.

2. ANAN Saigon Streetfood

Voor het een snelle hap ‘s avonds moet je naar ANAN Saigon Streetfood. Door de sfeer en het eten is het net alsof je ergens in Vietnam op de markt bent. Het eten is echt heel lekker en er zijn veel vegan mogelijkheden.

Lees ook: Must visits: 5 x de leukste vegan hotspots van Rotterdam

3. Karibu

Voor goeie koffie met taart of een lunch is het de moeite waard om even om te lopen naar Karibu. Sowieso zie je dan wat meer van de stad – het Griftpark bijvoorbeeld – maar het eten is ook heel lekker. De menukaart is simpel, maar alles dat er op staat is huisgemaakt. Ook is bijna alles vegan.

4. Life’s a peach

Life’s a peach is een echte focacceria van de Italiaanse Vanessa. Hier komt alles samen wat zij belangrijk vindt: vrienden, eten en kunst. Alles dat je hier kunt eten is vegan en bijna alles is door Vanessa zelfgemaakt. Ze haalt de ingrediënten het liefst bij lokale markten en kleine onafhankelijke winkels, zodat ze minder plastic gebruikt. Sowieso streeft ze er naar zo zero waste mogelijk te zijn.

Maar dat is niet alles. In de focacceria kun je ook werk van lokale ontwerpers en kunstenaars bewonderen en kopen!

5. ACU

ACU is een politiek-cultureel centrum in het centrum van Utrecht. Ze zijn niet-commercieel, onafhankelijk van de agenda van de gemeente en worden volledig gerund door vrijwilligers.

Ze organiseren concerten, disco-avonden, politieke evenementen, jamsessies, benefietevenementen, feesten, filmavonden en zijn een bibliotheek en ontmoetingsplaats voor politieke en culturele initiatieven.

Lees ook: Probeer deze 8 vegan hotspots in Nederland

Ook is ACU een café en veganistisch restaurant. Elke vrijdag en dinsdag kun je hier genieten van vers gemaakte maaltijden. Het menu is elke keer weer een verrassing, maar altijd super lekker. Het diner is donation based, een richtprijs is tussen de €8,- en €10,-. Wel even reserveren om voedselverspilling te voorkomen.

https://www.bedrock.nl/snckbr-utrecht-vegan-hotspot/

6. Broei

Ook bij Broei eet je huisgemaakt, veganistisch en alle gerechten staan ból van de groenten. Die halen ze met name bij de groenteboer om de hoek, maar er komen ook vaak enthousiaste thuistelers spullen uit hun eigen moestuin brengen. De gerechten zijn geïnspireerd op keukens van over de wereld en ontzettend lekker.

7. Le Jardin

Le Jardin gaat zelfs nog een stapje verder. Koken met groenten en kruiden is namelijk hun uitgangspunt en dat noemen ze groentenomie. Dit doen ze het liefst met groenten van het seizoen en van dichtbij. Zo weten ze zeker dat ze ambachtelijk, verantwoord en biologisch zijn. De gerechten zijn gebaseerd op de Franse keuken en je eet hier wat meer op chique.

8. The Green House

Last but not least: The Green House. Dit circulair restaurant waar niet alleen wordt gewerkt met producten uit de regio, maar ook met producten uit hun eigen urban farm – met recht een van dé hotspots in Utrecht dus. Naast lekker eten, kun je hier ook evenementen bijwonen over een circulaire wereld.

https://www.bedrock.nl/bij-het-circulaire-restaurant-the-green-house-is-alles-lokaal-in-de-buurt-van-utrecht/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️