Margje Hoogland
Margje Hoogland Betere wereld 4 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Minimalist in spe? 5 x de must read boeken over minimalisme

Een minimalistisch leven zorgt voor meer rust, vrijheid en geluk. Ook is het een duurzame manier van leven. Je doet niet meer mee met trends en koopt alleen iets als je het écht – en dan ook écht – nodig hebt en alleen van hoge kwaliteit. Maar hoe pak je een minimalistisch leven aan en hoe zorg je ervoor dat je de omschakeling maakt? Goede boeken over minimalisme helpen je er bij.

Begin trouwens direct goed: leen de boeken bij de bibliotheek of koop ze als e-book. Je kunt bij de bibliotheek ook e-books lenen. Dat scheelt straks direct bij het opruimen van je boekenkast.

1. Weg ermee – Dennis Storm

Dennis Storm kennen we natuurlijk allemaal wel als presentator van 3 op Reis. Tijdens al dat reizen leefde hij een paar jaar uit een koffer. In de hotels waar hij sliep, ontdekte hij zijn liefde voor afgemeten interieurs, functioneel design en minimalisme.

In zijn boek ‘Weg ermee’ gaat hij verder in op de schoonheid van het minimalisme en hij laat zien hoe je thuis kunt leven alsof je op reis bent.

2. Verlangen naar minder – Jelle Derckx

In het boek ‘Verlangen naar minder‘ vertelt Jelle Derckx over zijn zoektocht naar een bewust en duurzaam leven. Die zoektocht begon tijdens een reis door Brazilië. Daar besloot hij zijn leven helemaal om te gooien. In Nederland begon hij met minimaliseren en bewuster leven.

Meer weten? Jelle heeft ook een blog Growthinkers over een duurzaam leven. Daarover spraken we hem ook in onze podcast.

3. Meer door minder –  Joshua Becker

Het boek ‘Meer door minder‘ is een inspirerend boek over het creëren van ruimte in je huis, leven, hoofd en bezit. Schrijver Joshua Becker raakte zelf geïnspireerd door zijn buurvrouw toen hij zijn eigen garage aan het opruimen was. Inmiddels leeft hij een minimalistisch leven en is hij een gelukkiger, geconcentreerder en een meer tevreden mens.
In dit boek heeft hij het niet alleen over zijn eigen ervaringen, maar hij gebruikt eeuwenoude theorieën en methodes die jou op weg helpen naar een minimalistischer bestaan. Jelle Derckx omschrijft het boek zelfs als het het meest complete boek over minimalisme.

4. Boeken van The Minimalists

Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus van de blog The Minimalists hebben drie boeken over minimalisme geschreven. In het eerste boek ‘Minimalisme‘ gaan ze dieper in op minimalisme als levensstijl. Ze laten je zien hoe je ruimte in je leven maakt voor dat wat echt belangrijk is.

In het tweede boek ‘Alles wat overblijft‘ vertelt Joshua zijn eigen verhaal. Het gaat over hoe hij in aanraking kwam met minimalisme nadat in een maand tijd zijn moeder overleed en zijn huwelijk stuk liep. Door minimalistischer te gaan leven, vond hij zijn geluk weer terug. 

Luister ook: Bedrock Talks: over minimalisme en duurzaamheid met Jelle Derckx

Het laatst boek ‘Love People, Use Things‘ verscheen in juli 2021 en is nog niet vertaald naar het Nederlands. Ze hebben het in dit boek niet alleen over het opruimen van je huis. Ze laten je namelijk opnieuw kijken naar zeven belangrijke thema’s in je leven: spullen, waarheid, zelf, geld, waarden, creativiteit en mensen.

Meer weten? Kijk dan ook de documentaire ‘The Minimalists: Less is Now‘ op Netflix.

5. Opgeruimd – Marie Kondo

Geïnspireerd geraakt door de boeken over minimalisme hierboven en zin om rigoureus met opruimen te beginnen? Schakel dan de hulp in van Marie Kondo. Met haar boek ‘Opgeruimd‘ bij de hand kun je aan de slag met het opruimen van je eigen huis. Met de adviezen die ze in het boek deelt, houd je alleen die dingen over die je blij maken.

Ze zegt trouwens zelf wel dat haar KonMari methode niet hetzelfde is als minimalisme. Met die methode focus je namelijk op wat je écht wilt houden en niet op wat je weg wilt doen. Wat mij betreft is dat precies waar minimalisme over gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️