Margje Hoogland
Margje Hoogland Betere wereld 11 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Een minimalistischer leven: 5 redenen waarom jij dat ook wil

Een minimalistisch leven klinkt misschien saai, maar is het verre van. Door minimalistischer te leven leer je juist veel meer waarderen wat je hebt, en houd je ook veel meer tijd over door dingen die er echt toe doen. Wie wil dat nu niet?

Wat is minimalisme?

​​Minimalisme ontstond in de jaren ’60 als kunstvorm waarbij de focus lag op de eenvoudige vormen. Zo kun je het nu nog steeds wel omschrijven. Minimalisme gaat over eenvoud en over de gedachte dat minder juist meer is.

Dit is hoe minimalisme je kan helpen om efficiënter te werken

Meer spullen, meer dingen doen en meer mensen om je heen is voor minimalisten niet per se de sleutel tot een beter leven. Veel liever focussen ze zich op de mensen en de dingen die er echt toe doen. Daar hechten ze grote waarde aan en al het andere is overbodig.

Minimalisme kun je dus op veel dingen in je leven toepassen, zelfs tot aan je manier van koken aan toe.

Minimalistische leven, dit levert het op

Klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar waarom zou je dat willen?

1.   Rust

Als je minimalistischer leeft heb je minder nodig. Je wil niet meer elke week een nieuwe outfit of elke seizoen een nieuw hip item in je interieur. En je kunt met minder spullen ook kleiner wonen. Zo bespaar je geld en als je minder uitgeeft, heb je ook minder geld nodig. Je kunt daardoor bijvoorbeeld minder gaan werken.

Maar dat niet alleen, als je minimalistisch leeft, richt je ook je huis op die manier in. Al het overbodig is weg, het is opgeruimd en dat scheelt bergen prikkels. Als je dan een dagje thuis aan het werk bent, zorgt dat ook nog eens voor minder afleiding.

Lees ook: The Minimalists: Less Is Now op Netflix breekt een lans voor minimalisme

2.   Vrijheid

Als je minder werkt, heb je ook meer vrijheid om te doen wat je wil. Wil je eens iets nieuws leren, ben je graag creatief bezig, wil je wat vaker op micro avontuur? Het is gewoon mogelijk.

Je hebt ook meer vrijheid omdat je huis automatisch opgeruimd is en blijft. Daardoor ben je veel minder tijd kwijt aan het huishouden. Niet alleen fijn voor de ruimte in je agenda, maar ook voor de ruimte in je hoofd.

3.   Geluk en dankbaarheid

Een minimalistisch leven staat voor een gelukkig en dankbaar leven. Van oneindig consumeren word je namelijk helemaal niet blij. Misschien geeft het je even een kick wanneer je iets nieuws koopt, maar die kick is vaak snel weer voorbij. Tevreden zijn met minder, is blijvend en maakt je een gelukkig en dankbaar mens.

Als je net begint met minimalistisch leven, heeft dit trouwens wel even tijd nodig. Je zult nog steeds wel prikkels ervaren die je aanzetten om meer te kopen. In het begin kost het je meer moeite om er niet aan toe te geven.

Lees ook: Verlang je naar vertraging? We geven 20 tips voor slow living

Bewust werken aan je gevoel van dankbaarheid helpt dan. Dit doe je door voor het slapen 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Je zult merken, dat je het steeds meer eigen maakt.

4.   Duurzaamheid

Een minimalistisch leven is hartstikke duurzaam, omdat je veel minder consumeert. En van minder consumeren, wordt de wereld een stuk beter. Geen onnodig grondstofverbruik, geen vervuiling, geen onnodig vervoer, geen mensen die worden uitgebuit. Klinkt heerlijk, toch?

Nu is het wel zo dat minimalisme niet gelijk staat aan helemaal nooit meer iets kopen. Je koopt alleen dat wat je écht nodig hebt en kiest daarbij voor een product van hoge kwaliteit en dat onder goede omstandigheden wordt gemaakt. Dat is ook een stuk duurzamer.

5.   Het is praktisch

Een minimalistisch leven is ook heel praktisch. Want als je minimalistisch leeft en woont, is je huis eigenlijk altijd automatisch opgeruimd. We zeiden net al dat dat veel tijd scheelt in het huishouden, maar je bent ook nooit meer iets kwijt. Je huis is namelijk lekker overzichtelijk.

Ook fijn, je hebt altijd wat om aan te trekken. Veel minimalisten hebben een capsule wardrobe met een paar items van goede kwaliteit die altijd goed staan en goed met elkaar combineren.

Lees ook: De impact van de mode-industrie verminderen? Start met lenen

Enthousiast geworden over een minimalistisch leven? Met deze tips kun je zelf gemakkelijk aan de slag. Al snel zul je ontdekken dat een minimalistisch leven alles behalve saai is. Het kan je zelfs helpen efficiënter te werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️