Vega Vrijdag: krokante aubergines met chipotlesaus en yoghurt

Aubergines op z’n Libanees of Spaans kenden we al, maar ook in de Peruaanse keuken wordt gebruikgemaakt van de paarse vrucht. En hoe! Culy maakte een eigen variant op een Peruaans gerecht van krokante blokjes aubergine gewenteld in een saus van pittige pepers en geserveerd op gerookte yoghurt – maar dan met de rooksmaak in de saus in plaats van de yoghurt.

Het resultaat zijn deze heerlijke krokante aubergines met chipotlesaus. En o ja, laat je niet intimideren door de ingrediëntenlijst of door het feit dat je de aubergines kort moet bakken in de hete olie, want dit recept is stiekem best simpel.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de chipotlesaus:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 chipotlepepers in adobo (uit een blikje)
  • 1 blik tomaten
  • 120 ml bouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel oregano

Voor de krokante aubergines:

  • 2 aubergines
  • Zout & peper
  • 120 gram bloem
  • 2 eieren
  • 60 ml melk
  • 120 gram maisbloem (fijne polenta, van P.A.N.)
  • Zonnebloemolie voor het frituren

Verder nog nodig:

  • 300 gram yoghurt
  • De geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel honing
  • Handje pinda’s
  • Handje koriander
Afbeelding van vegetarische krokante aubergines recept 2

Zo maak je de krokante aubergines met chipotlesaus:

Voor de chipotlesaus:

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Smoor de ui en knoflook 10 minuten zachtjes op laag vuur in een beetje olijfolie. Voeg de chipotlepepers in adobo toe, samen met de tomaten, de komijn, oregano, het laurierblaadje en de bouillon.

Breng aan de kook, zet het vuur weer laag en laat ongeveer 15 minuten pruttelen tot je een mooie dikke saus hebt. Vis het laurierblaadje er vervolgens uit en pureer de saus glad. Warm op voor gebruik.

Voor de krokante aubergines:

Snijd de aubergines over de lengte in plakken van 1,5 centimeter dik. Leg die op een bakplaat en bestrooi ze aan beide kanten met zout. Laat ze 20 minuten liggen en dep daarna het zout eraf met stukjes keukenpapier.

Rooster ondertussen de pinda’s in een droge koekenpan en hak ze fijn.

Zet drie borden klaar: eentje met bloem en wat zout en peper, eentje met de losgeklopte eieren en melk en een bord met de maisbloem. Haal de aubergines achtereenvolgens door de bloem, ei en maisbloem.

Verhit een laag olie van ongeveer 3 centimeter in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak de plakken aubergine krokant in de olie, aan beide kanten, gedurende 4 tot 6 minuten. Laat de aubergine daarna uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout.

De finishing touch:

Roer de citroenrasp en de honing door de yoghurt. Bestrijk elk bord met een laagje yoghurt en maak daarin weer een cirkel van de chipotlesaus. Leg de krokante aubergines daarop en garneer met de takjes koriander. Bestrooi de borden tot slot met de fijngehakte pinda’s. Eet smakelijk!

Meer lekkere vegetarische recepten met aubergines:

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: krokante aubergines met chipotlesaus en yoghurt
Sluiten