Vega Vrijdag: Geroosterde aubergines met yoghurt en granaatappelpitjes

Een klassieker van Ottolenghi

Als er één keuken is die veel te bieden heeft voor vegetariërs, is het de Israëlische wel. En dus zijn we uiteraard ook fan van Yotam Ottolenghi. Zijn geroosterde aubergines met yoghurtsaus en granaatappelpitjes zijn inmiddels een ware klassieker, en met dit recept van Culy maak je ze zelf thuis dit weekend (spoiler: dat is supersimpel!).

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 grote aubergines
  • Olijfolie
  • Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 100 gram granaatappelpitjes (of van 1/2 granaatappel)
  • 1 theelepel tijm
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 4 teentjes knoflook
  • Paar takjes verse munt
  • 1 biologische citroen
  • Optioneel: krokant gebakken uitjes
Dit vind je vast ook leuk: Vega Vrijdag: Bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten.

 

Zo maak je de geroosterde aubergines

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de twee aubergines verticaal door zodat je vier helften krijgt. Snijd het vruchtvlees kruislings in, zodat je een soort diamant-patroon krijgt. Leg de aubergines in een ovenschaal met de open kant naar boven, en besprenkel ze met flink wat olijfolie (wrijf het er goed in met je schone handen).

Kruid de aubergines met peper en zout, besprenkel met de blaadjes tijm (niet de takjes!) en zet ongeveer 40 minuten in de oven op 200 graden (check op het eind hoe hard ze gaan).

Pers de teentjes knoflook uit of snijd ze héél fijn, tot het bijna een pasta is. Roer de knoflook door de Griekse yoghurt en breng op smaak met peper, zout en een flinke scheut goede extra vergine olijfolie. Eventueel kun je ook wat tijm door deze saus doen.

Snijd de munt ragfijn en rasp de citroen. Serveer de warme geroosterde aubergines met de yoghurtsaus, de granaatappelpitjes, de citroenrasp en de munt. Ook lekker zijn een beetje krokant gebakken uitjes eroverheen.

En wil je Ottolenghi zelf aan de slag zien? Check dan onderstaande video.