Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 9 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

UnF*ck Your Brain: de podcast die je leert je onzekerheid te overwinnen

In de trein, op de fiets of gewoon lekker thuis op de bank: oordopjes in en je favoriete podcast aan. Met één druk op de playknop zijn we wijzer over verschillende wereldzaken. Podcasts zijn niet voor niets populairder, en vooral handiger, dan ooit. Daarom tippen we af en toe een goede podcastshow. Deze keer: UnF*ck Your Brain, een podcast van CCC (‘Certified Confidence Coach‘) Kara Loewentheil over hoe je jezelf verdorie eindelijk eens op waarde gaat schatten en dingen durft te doen die je zo belachelijk graag wilt doen.

Vanaf het moment dat we Kara’s omschrijving van zichzelf lazen (“Ja, ik ben een life coach. Nee, dat betekent niet dat ik een woo-woo vrouwelijkheid-channelende godinnenziener ben die in de wet van aantrekkingskracht gelooft. Dit is geen manifestatie-bullshit, maar psychologie.”), zijn we fan. Deze vrouw heeft twee diploma’s, werkte als als advocaat voor vrouwenrechten en gebruikt technieken gebaseerd op de cognitieve psychologie en de feministische theorie. Met hetzelfde doel als de meer spirituele coaches: jou het leven geven dat je wilt.

De doelgroep van Kara’s podcast is dan ook duidelijk: vrouwen die eigenlijk hartstikke sterk en feministisch zijn, maar die zich toch laten tegenhouden door angst en onzekerheid. Die genoeg kennis en talent hebben om te delen met de wereld, maar vinden dat ze het nooit goed genoeg doen.

UnF*ck Your Brain: een podcast voor meer zelfvertrouwen én feminisme

Volgens Kara zijn er twee dingen die ons tegenhouden in het bereiken van zelfvertrouwen en geluk: sociale conditionering (het beeld van vrouwen in de maatschappij) en de daarmee samenhangende zelfkritiek in ons hoofd. Gelukkig is er aan beide iets te doen, en daar komt de feministische cognitieve psychologie om de koek kijken. Zodra we zelf gaan geloven dat we meer zijn dan wat er van ons wordt verwacht en dat we alle uitdagingen in het leven aan kunnen gaan, zijn we al een heel eind.

Dit vind je vast ook interessant: Moeten en willen, hoe vind je die balans?

In de podcast UnF*ck Your Brain krijg je per onderwerp handvatten aangereikt om ons brein om te vormen. Zo zijn er bijvoorbeeld afleveringen over omgaan met negatieve gedachten, over de ‘bias’ in je brein, over jaloezie, sociale angst en vriendschap. De podcast bestaat nu ruim een jaar, dus er is genoeg te luisteren! De meeste afleveringen zijn tussen de 15 en 25 minuten lang, wat een ideale lengte is voor even tussendoor. Je hoeft er niet uitgebreid voor te gaan zitten, maar kunt gewoon een kwartiertje luisteren tijdens het koken.

Het fijne is dan ook dat Kara niet om de hete brij heen draait: elke aflevering is vrij informatie-dicht en daardoor steek je in korte tijd toch heel veel op. Er wordt uitgelegd hoe dingen werken in je brein en er worden vaak meerdere kanten belicht, waardoor het een heel interessante podcast is voor iedereen die graag dingen in het leven anders zou doen, maar dat toch blijft uitstellen. Je kunt het gewoon rocken!

UnF*ck Your Brain is te beluisteren op onder andere Spotify en iTunes.

Luister nu ook naar Bedrock:

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Meer toffe podcasts:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.