Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 8 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de effecten van mountainbiken op je lichaam en geest

Als Nederlander kun je er niet onderuit: fietsen. Het wordt ons als klein kind met de paplepel ingegoten en ik ken dan ook niemand die níet kan fietsen. Ik pak met liefde de fiets naar werk en stiekem mis ik het fietsen ook als ik op vakantie ben in een land waar dat niet echt gebeurt. Eenmaal thuis vind ik het heerlijk om weer op m’n tweewieler te stappen.

Naast ‘gewoon fietsen‘ doen we ook veel aan wielrennen en mountainbiken. Een goede cardio work-out voor je lichaam, maar ook goed voor je spieren én je brein. En het fijne is: je hoeft alleen maar een mountainbike te hebben en je kunt direct je gang gaan wanneer je maar wilt!

Waarom mountainbiken goed voor je is

Dit zijn de effecten van mountainbiken op je lichaam en geest.

Effecten op je lichaam

Als ik je vertel dat je met fietsen je benen traint, denk je waarschijnlijk: no shit Sherlock, nogal wiedes. Maar het verschil tussen gewoon fietsen of wielrennen en mountainbiken is dat je met mountainbiken je hele lichaam gebruikt, in plaats van alleen je benen.

Uiteraard pak je met een rondje mountainbiken voornamelijk je hamstrings en quadriceps aan (de voor en achterkant van bovenbeen), maar ook je kuiten, armen, borst en schouders, rug en billen pikken een graantje mee van een lekker tochtje trappen. En als je tijdens je rondje een hoop bergen en heuvels tegenkomt, train je ook nog ‘s je buikspieren.

Maar los van dat het goed is voor de ‘buitenkant’ van je lichaam en je lijf er strakker van wordt (je bouwt er heel wat spiermassa mee op), doet het ook veel goeds voor de ‘binnenkant’ van je lichaam. Mountainbiken heeft een positief effect op je bloeddruk, longen en op je hart – gezien de flinke cardio work-out die het is.

Effecten op je brein

Ken je dat gevoel na een rondje lekker hard trappen? Je stapt van je fiets af en voelt je simpelweg top. Waarom is dat toch? Daar is een simpele, wetenschappelijke verklaring voor: als je fietst, produceren je hersenen het hormoon noradrenaline. Een stofje dat ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit. Maar stiekem wisten we natuurlijk al dat bewegen ons gelukkig maakt.

En regelmatig de mountainbike pakken, zorgt ervoor dat je happy hormones zoals adrenaline en cortisol constant op een goed niveau zijn. Dit maakt dat je minder stress en angst ervaart.

Ook zorgt fietsen ervoor dat je meer eiwitten aanmaakt in je hersenen, waardoor de aanmaak van nieuwe hersencellen bevorderd. Je bouwt dus letterlijk aan je brein. Daarnaast komen er ook neurotransmitters vrij, die een connectie maken tussen alle hersencellen. Dit zorgt ervoor dat je brein beter en sneller werkt. Je leest het goed: regelmatig mountainbiken maakt je slimmer!

En net als met elke andere sport, zorgt fietsen ervoor dat je meer bloedvaten in je hersenen ontwikkelt, wat op haar beurt weer zorgt voor meer zuurstof en voedingsstoffen om je brein beter haar werk te laten doen. Als je vaak fietst, wordt je geheugen beter, heb je meer concentratie en een groter probleemoplossend vermogen.

Ook interessant: Waarom je fietsen (en schrijven!) nooit verleerd

Lekker trappen!

Conclusie: koop een mountainbike voor de zomer (of leen er eentje van een vriend) en klim die fiets op. Happy hormones kweken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️