Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 18 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

6 mini-veranderingen die je dagelijks kunt toepassen voor meer geluk

Nieuw jaar. Time for a change. Dit keer gaan we het helemaal anders doen. Wat nou, de eerste twee maanden zitten kniezen omdat ze zo saai en deprimerend zijn? Snotterend van ongeluk op Blue Monday?

2019 wordt een happy year. Vanaf day one. En laat dat nu niet eens zo ongelofelijk lastig zijn. Sterker nog, het is super easy. Echter maak je geen revolutie in één dag, maar elke dag een stapje, dat kan wél. 

Gelukspsycholoog Josje Smeets geeft ons een aantal tips voor mini-veranderingen die je dagelijks kunt toepassen en je zienderogen gelukkiger maken. Wedden?

Begin de dag met een succes

Hè wat? Je gaf aan dat het makkelijke veranderingen zouden zijn. Lekker hoor. Geen zorgen, het beginnen van de dag met een succes-ervaring is makkelijker dan je denkt. We beginnen bij het opstaan. Ik ga er even vanuit dat je doorgaans gewekt wordt door je wekker. Ben je een snoozer? Dikke faal. Dat moet vanaf nu anders. Hup, gelijk dat bed uit. Wanneer je binnen de minuut opstaat na het afgaan van de wekker, heb je je eerste succes te pakken. Wist je dat je namelijk veel lichaamsenergie kan verliezen voor de rest van de dag wanneer je snoozt?

Wat er verder ook gebeurt vandaag, dat heb je even mooi gefikst! Dit geeft je zelfvertrouwen meteen een boost.

Neem meer pauzes

Weekend of drukke werkdagen? Zorg er altijd voor dat je pauzeert. Bewezen is dat onze hersenen maar een aandachtscurve kennen van 40 minuten. Houd je elk uur (!) een micropauze, dan reset je je brein en kun je er weer vol tegenaan.

Wat ik niet zeg, is dat je elk uur moet gaan meeroken met je collega’s; wat ik wel zeg is dat even opstaan en een kop koffie of thee halen (of een sapje op de hoek), een kopietje uit de printer scoren (waarbij je uiteraard de trap neemt) of een potje tafeltennissen in de kantine er echt voor zorgt dat je productiever en gelukkiger wordt.

Hoe kom je zonder kleerscheuren uit je quarterlifecrisis (volgens een gelukspsycholoog)?

Beweeg elke dag

Een open deur. Een krakende en piepende open deur voor velen. Maar zó belangrijk. Bewegen is geluksbevorderaar nummer één. Het is de enige bewezen manier om allevier de gelukshormonen gelijktijdig te laten vrijkomen en dansen in je brein. Dus, hijs die slobberlegging achter uit je kast en go fot ir

30 minuutjes op cardio-niveau kan iedereen. Zorg dat je gewoon kan blijven praten onder je work-out, dat is het best. Wie elke dag minimaal 30 minuten beweegt en dit minstens een half jaar volhoudt, kan wel tot 5 jaar later genieten van de effecten hiervan

Eet gezond

Nog zo’n deur. We weten het allemaal. Wees lief voor dat lijf van je. Je hebt er maar één. Fitte en gezonde mensen zijn niet alleen minder vatbaar voor ziektes, angst en depressies; maar hebben bovendien een groter zelfvertrouwen en meer en betere slaap. Dat laatste vergroot je geluksgevoel nog meer!

Geef aandacht aan de mensen om wie je geeft

Jaha, we hebben het allemaal druk. Maar een appje kan er heus nog wel vanaf. Op het moment dat je interesse toont in de ander, krijg je dit dubbel zo hard terug. Je voelt je met elkaar verbonden. En bonding zorgt voor happiness.

Fun fact: hoe meer face to face contact op een dag, hoe gelukkiger we ons voelen.

Eindig je dag met een succes

Ook dit klinkt weer lastiger dan dat het daadwerkelijk is. Wen jezelf aan om net voor het slapen gaan even stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent. Noem minimaal 3 zaken op. Noem daarnaast nog minimaal één ding op dat goed ging vandaag. Gegarandeerd dat jij met een goed gevoel gaat slapen en een nog beter gevoel de dag erna weer opstaat.

Word niet gelijk te veeleisend. Neem kleine stapjes. Begin eens met de wekker: niet snoozen dus! Dan heb je ‘s avonds gelijk wat om dankbaar voor te zijn. Soms is geluk dichterbij dan je denkt! Veel geluk in 2019!

Dit artikel is geschreven door Josje Smeets, GeluksPsycholoog en owner van HelloBetty.nl. “Als GeluksPsycholoog weet en lees ik veel over geluk. Mijn doel is om iedereen te laten weten dat geluk deels maakbaar is. In mijn artikelen op Bedrock.nl leer ik je hoe.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️