Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 18 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Een weekendje weg of op vakantie? Zo overleven je planten jouw afwezigheid

Of je nou een urban jungle in huis hebt, of twee kleine cactussen waar je het liefst zo min mogelijk naar omkijkt: als je op vakantie gaat, moet je rekening houden met je planten. Als je van een heerlijke vakantie thuiskomt, is het natuurlijk treurig als je planten uitgedroogd naast de pot hangen, snakkend naar water. Ga je binnenkort een weekend weg of op vakantie? Wij helpen je een eindje op weg.

We beginnen met goed nieuws: mocht je dit artikel hebben aangeklikt omdat je een weekendje weg gaat, dan is er geen reden tot paniek. Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).

Ga je langer dan een week op vakantie, dan kan het handig zijn om de volgende maatregelen te nemen:

Zet je planten op een andere plek

Planten die op een zonnige plek staan (in de vensterbank bijvoorbeeld) kan je tijdens je vakantie het beste op een andere plek neerzetten. Het liefste op een lichte plek met indirect daglicht. Vermijdt plekken in het donker (skip een badkamer zonder ramen, bijvoorbeeld), want dat vinden planten over het algemeen ook niet fijn.

Lees ook: 18 planten die de lucht in huis schoner maken

Wanneer planten op een zonnige plek staan, is de kans groter dat de potgrond opdroogt en de plant uitdroogt. En er is niemand in de buurt om de plant wat extra water te geven als hij dat nodig heeft.

Geef een beetje meer water dan normaal

De meeste planten groeien goed met één keer per week een scheutje water. Ga jij anderhalve week op vakantie? Grote kans dat jouw planten dit prima overleven als je íets meer water geeft dan wat je normaal zou doen.

Maar let op: overdrijf niet. De potgrond hoeft echt niet zeiknat te zijn. Wij zetten vaak de plant in de plastic pot even in een laagje water in de gootsteen, zodat hij kan drinken. Laat de plant een paar minuutjes staan. Daarna kan je de plant goed laten uitlekken, en dan kan ‘ie weer terug in zijn potje.

Zorg voor een warm plekje

Kamerplanten doet het goed bij een temperatuur tussen de 15 en de 25 graden. Daarom wordt er vaak geadviseerd om de verwarming aan te laten wanneer jij weg bent, zodat de temperatuur in huis niet lager wordt dan 15 graden. Echter adviseren wij dit niet, omdat dit absoluut geen duurzame optie is (en ook niet fijn voor je portemonnee).

Dit vind je vast ook interessant: Deze 5 grote planten wil je in huis (mooi voor als je hoge plafonds hebt!)

Wil je jouw planten warm houden zónder gebruik te maken van de verwarming, dan zijn er andere opties. Zoek bijvoorbeeld het warmste plekje in huis op, en zet daar al je planten neer. Vermijdt de plekjes waar het tocht, want dat vinden planten niet fijn. Als je een kleine badkamer (mét daglicht) hebt, dan blijft de luchtvochtigheid in deze kamer vaak het beste behouden. Of investeer in een kleine kweekkas.

Langer dan 2 weken weg? Schakel hulp in

Als je langer dan 2 weken op vakantie bent, dan is hulp inschakelen onvermijdelijk. Dat kan op 2 manieren: breng je planten naar een plant lover, zodat je zeker weet dat je planten genoeg liefde en aandacht krijgen. Of zorg dat er minstens 1 keer per week iemand langs komt om jouw groene vrienden van een scheut water te voorzien. Dan kan ‘ie meteen de post even sorteren.

Meer lezen over planten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️