Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Psyche 13 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

Moeten en willen, hoe vind je die balans?

Anno 2019 plannen wij ons leven het liefst zo vol mogelijk. We stellen allemaal verplichtingen aan onszelf. Want ja, we moeten nou eenmaal veel doen, toch? Maar moeten we nou echt zoveel of denken we dat alleen maar? Het is belangrijk om de balans tussen moeten en willen te vinden. Dat maakt ons namelijk een stuk gelukkiger.

Lianne Keemink schreef het boek ‘Je moet (bijna) niks’ wat is gebaseerd op haar eigen leven. Door het schrijven van dit boek wilde ze de meest perfecte versie van zichzelf worden. In de realiteit verliep dit anders en raakte Lianne overspannen. Voor nu heeft Lianne – dankzij het schrijven van het boek – haar balans gevonden tussen dingen moeten en willen. Wij spraken haar over dingen wel en juist niet moeten: “Laat je niet gek maken en doe wat je wil!”

Wees kritisch, maar niet té kritisch

Zelfkritiek is een belangrijk onderdeel bij het vinden van de balans tussen moeten en willen. Maar je aan je eigen kritiek overgeven is één van de meest lastige dingen die er zijn. En toch is het belangrijk dat we wat liever voor onszelf worden. “Het is ook niet goed als je je hele leven lang blijft denken dat je awesome bent en niet meer de moeite neemt om jezelf te verbeteren,” vertelt Lianne

Als ik naar mezelf kijk, kan ik zeggen dat ik het knap lastig vind om het toe te geven wanneer ik een fout heb gemaakt. Ik ben vrij perfectionistisch van mezelf en heb dus een kritische blik naar alles wat ik doe. Logisch, volgens Lianne: “We focussen ons al heel snel op alles wat we niet goed doen of wat we beter hadden kunnen doen. Maar waarom doen we dat? Dat zijn gewoon lessen voor ons. Kijk voor de verandering eens een keertje naar alles wat je al hebt bereikt of wat je al hebt gedaan.”

Heb je bijvoorbeeld net een nieuwe baan? Waarom zou je dan piekeren over wat er allemaal fout ging tijdens je sollicitatie? Je hebt die baan gekregen en dat is met een reden. Je hebt iets goed gedaan en daar mag je best trots op zijn.

https://www.bedrock.nl/we-worden-allemaal-doodongelukkig-door-het-streven-naar-perfectie/

Moeten en willen, waar ligt het verschil?

Zodra we ook maar even aan het niksen zijn, kruipt dat schuldgevoel alweer naar boven. Opeens kan je wel 10 klusjes bedenken die nog op je to-do lijst stonden en in plaats van nuttig bezig zijn, zit je met je luie kont je leven een beetje te vergooien met Netflix. Althans, zo voelt dat. Want eigenlijk ben je je leven helemaal niet aan het vergooien. Waarom? Het is belangrijk om je af en toe even over te geven aan het niks doen. Want je hebt maar een bepaalde hoeveelheid energie en af en toe moeten we gewoon even opladen.

Lianne: “Het heeft me een heel traject gekost, maar ik heb voor nu mijn balans gevonden tussen moeten en willen. Ik heb heel lang dingen gedaan waarvan ik dacht dat ik het moest doen en daar werd ik ongelukkig van. Ik heb dat zo lang vol gehouden dat ik uiteindelijk overspannen werd. Toen heb ik me thuis een lange tijd sh*t zitten voelen. Maar doordat ik me nu meer bewust ben van de verschillende mogelijkheden én door de realisatie dat je altijd nog van gedachten kunt veranderen, realiseer ik me hetgeen wat ik nu aan het doen ben de dingen zijn die ik in ieder geval nu ook echt wil doen.”

Oké tuurlijk, er zijn bepaalde dingen die je nou eenmaal gewoon echt moet. Maar het is belangrijk om jezelf af te vragen of je iets echt moet of dat je iets vooral moet doen van jezelf. Het betalen van belasting is iets wat je bijvoorbeeld echt moet, maar op zaterdagavond je werkmail checken? Dat is waarschijnlijk niet iets wat je baas van je vraagt.

“Voor mezelf maakt het bijvoorbeeld niet meer uit of ik online stukjes schrijf of stukjes schrijf in m’n dagboek, zolang schrijven is wat ik wil doen en wat me gelukkig maakt.” Aldus Lianne. En je dat kunnen beseffen, is het verschil tussen moeten en willen.

Besef dat je niet perfect hoeft te zijn

“Het allerbelangrijkste voor mij was dat ik moest beseffen dat het niet erg is als ’t even niet goed gaat. Ik heb heel lang rondgelopen met de veronderstelling dat ik mislukt was als ik niet gelukkig was. En daar ben ik het nu totaal niet mee eens. Je kan prima goed gemaakt zijn en nog steeds dood ongelukkig zijn. Kunnen accepteren dat ik niet alles perfect hoef te doen, zorgt voor rust in je hoofd en dat heeft mij enorm geholpen. Ik kan niet alles te gelijk. En nee, je moet geen belangrijke dingen gaan verwaarlozen, maar zorg dat er een eb en vloed in je prioriteiten zit.”

“Verder is het belangrijk dat je echt oké bent met het feit dat je niet perfect bent. Het is toch logisch dat je weleens een foutje maakt of weleens iets vergeet? “Ik ben zachter geworden voor mezelf. Daar leer je van. Als iets deze week niet lukt dan is dat niet het einde van de wereld. Je kunt het de week daarna gewoon opnieuw proberen.”

“Het leven is altijd een work-in-progress en al die angsten van ons slaan helemaal nergens op.”

Je moet (bijna) niks

Iedereen lijkt zich tegenwoordig af te vragen hoe je beter met je tijd kunt omgaan, hoe je minder stress kunt ervaren en hoe je gelukkiger kunt worden. In ‘je moet (bijna) niks’ leidt Lianne je rond in haar persoonlijke verhaal en deelt ze de beste lessen. Naast haar boek is Lianne ook online te vinden als the Self Help Hipster

Wat je moet weten over geluk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️