Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Body 22 jan 2017

Maak het perfecte niet de vijand van het goede

Eind vorig jaar bezocht emerginC's oprichter, Ian Lirenman, Nederland. Bedrock sprak hem op een regenachtige dag in hotel Canal House, aan de Keizersgracht. Een flamboyante man met een duidelijke passie voor zijn werk sprak vol overgave over zijn bedrijf emerginC, iets goeds doen voor de wereld en hoe hij de cosmetica-wereld stap voor stap verandert.

In 1996 bracht Lirenman een vitamine C-serum op de markt. Kort hierna groeide het bedrijf van rommelen in een studio-appartement, tot een heus cosmetica imperium, mét een groen randje.

Hoe is EmerginC begonnen?

“Eigenlijk per ongeluk. Ik woonde in New York en begon mijn eigen bedrijfje. Ik maakte een VitamineC serum and had niet echt een duidelijk plan voor ogen. We runden het niet als een professioneel merk, maar langzaam maar zeker begon het toch te groeien. Kort daarna raakte ik in een ingewikkeld verhaal met mijn business partners en besloot ik het bedrijf helemaal zelf over te nemen. Toen ontstond emerginC zoals we het nu kennen.”

Waarom produceer je biologische producten?

“Ik geloof erg in duurzame landbouw en biologische voeding. Ik denk dat gezonde voeding kan leiden tot een gezond lijf. In oktober hebben we bijvoorbeeld geen geld gedoneerd aan borstkanker-doelen, maar juist aan een research foundation die zich richt op biologische landbouw. Ik probeer mijn liefde voor biologische producten overal door te trekken. Zo heb ik een biologisch groentetuintje op mijn dak, en kippen. Ik zit niet in deze industrie om tonnen geld te verdienen, ik wil gewoon het juiste doen met mijn bedrijf.”

Wat voor ingredienten gebruik je?

“Ik geloof in de gezegde ‘don’t make the perfect the enemy of the good.’ Er zijn wel merken die 100% organisch zijn, maar die leveren bijna nooit de resultaten die je van een cosmeticaproduct verwacht. We willen dat het product puur is, maar ook dat het echt werkt. Onze producten bestaan uit een minimum van 70% biologische ingredienten. Op deze manier is er ruimte om producten te produceren die écht fantastisch werken. We gebruiken bijvoorbeeld plantaardige stamcellen, plantaardige peptiden, natuurlijke fruitzuren, kombucha, zeewier en algen.”

Hoe begon jouw liefde voor de natuur?

“Ik ben in Vancouver opgegroeid en leefde midden in de natuur. Daardoor vond ik de natuur om me heen vanzelfsprekend en was ik me er niet per se bewust van dat het niet overal zo was. Sinds ik in de stad woon probeer ik zo vaak mogelijk de natuur in te gaan. Ik merk het meteen: als ik moe van werk naar de bossen rijd, verheug ik me op mijn bed. Maar zodra ik uit de auto stap en de verse lucht inadem zit ik weer boordevol energie. Ik vind het soms wel eng; het idee dat onze kinderen straks niet meer weten wat ze zijn kwijtgeraakt.

We kunnen ook onze handen uit de mouwen steken en zelf actie ondernemen

Daarom vind ik het zo belangrijk dat mijn bedrijf zich inzet voor de wereld. We zijn niet perfect, maar we doen wat we kunnen. Als je een van onze producten koopt bijvoorbeeld, planten wij een boom. Zo kunnen we een klein beetje teruggeven aan de aarde. We kunnen allemaal wachten op politici die het voor ons gaan oplossen, maar we kunnen ook onze handen uit de mouwen steken en zelf actie ondernemen. Zo draait ons kantoor op windenergie, het papier dat we gebruiken is van bomen die behoren tot zogeheten duurzame bossen en we hebben een emerginC groenten-programma. We geven onze klanten kleine zakjes met zaadjes voor sla en rucola. Dat groeit heel makkelijk en zo kan iedereen zelf zien hoe simpel het eigenlijk kan zijn.

Het gaat echt om de bewustwording. Als mensen het probleem gaan zien en erkennen dat er iets moet gebeuren én erachter komen dat ze met kleine stapjes al zoveel kunnen betekenen, dan zijn wel al een heel eind. Ik zie ook dat veel mensen in de cosmetica-industrie ons nadoen. Dat houdt me niet alleen scherp, maar ik ben er juist blij mee, zo creëren we een movement de goede kant op.”

Hoe combineer je een bedrijf runnen met rust?

“Ik denk dat je op veel verschillende manieren spiritueel kunt zijn. Voor mij uit zich dat in dankbaarheid en nederigheid. En ik vind het belangrijk dat je weet dat je niet altijd spiritueel kunt zijn. Je leeft nou eenmaal op deze aardbodem, je hebt af en toe struggles in je leven. Ik houd juist van die combinatie van twee werelden: aan de ene kant het spirituele van het oosten en aan de andere kant de snelle westerse wereld.”

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Maak het perfecte niet de vijand van het goede
Sluiten