Van een k*tdag een goede dag maken? Een opmaat gemaakt ochtendritueel is de manier
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F04%2Fochtend-ritueel-01.png)
Als geen ander zouden wij inmiddels moeten weten dat routines key zijn voor een stabiel en stressvrij begin van de dag. Toch is het niet altijd even makkelijk om een routine te vinden die bij jou past. Auteur Angélique Heijligers legt in haar boek Morning Medicine uit hoe elke ochtend (letterlijk) een nieuw begin kan zijn.
Er zijn maar weinig ochtenden (in het stadse leven) die beginnen met tjirpende vogels, klotsende golven tegen de branding of met het geluid van de wind door de bomen. Sterker nog: de meeste ochtenden (inclusief die van onszelf) beginnen met een oorverdovende, herhaalde piep. Het begin van je dag, de toon is gezet.
Het medicijn tegen sombere gevoelens
Dat begin van je dag kan anders, ontdekte fitness- en wellnessjournalist Heijligers. Ze ontwikkelde een ochtendritueel toen ze in 2017 naar Los Angeles verhuisde. De plek die haar gelukkig zou maken, dacht ze. Maar haar nieuwe leven begon niet zoals ze zich had voorgesteld. Ze kreeg last van depressieve gevoelens en haar bed uitkomen, was alles behalve makkelijk. Toen ze voelde dat ze (weer) in een donkere periode zou wegzakken, besloot ze haar kans op een nieuwe leven te beginnen met babystapjes. Want, geen één revolutie is ontstaan in één dag.
Ook leuk: De maandagochtend rituelen van Nina Pierson
In de zoektocht naar een simpeler, overzichtelijker en zinvoller bestaan, kwam ze met deze ochtendroutine. Wat bleek? Het was hét medicijn tegen haar sombere gevoelens. Door een goede start van de dag, kan je namelijk zorgen voor een overwinningsgevoel vóórdat de dag überhaupt echt begonnen is. Wist je dat de ochtend in verschillende culturen wordt gezien als een ritueel in plaats van het begin van een lijst aan to do’s?
Zo blij met de illustraties die @axellerosezwartjes voor mijn boek maakte. Vanaf 19 maart in de winkels, maar je kunt ‘m nu alvast reserveren ? Link In Bio #morningmedicine #axellerosezwartjes #awbruna
77 Likes, 14 Comments – Angélique Heijligers (@angelique_heijligers) on Instagram: “Zo blij met de illustraties die @axellerosezwartjes voor mijn boek maakte. Vanaf 19 maart in de…”
Zo maak je jouw ochtendritueel
Gebruik je ochtend dus eens om een geweldige start van je dag te maken. Heiligers komt met een 7-daags ritueel waarin ze je uitdaagt om 7 dagen lang één uur eerder op te staan. Waarom? Het 7-daagse ritueel, gebeurt in 7 stappen waarbij je jezelf 7 levensvragen stelt. In de 7 dagen volg je de rituelen in een vaste volgorde. Hier komen ze:
1. Word wakker in stilte
“In stilte wakker worden, zo zou iedereen de dag moeten beginnen,” schrijft Heiligers. Althans, in de stilte van de natuur. Veel mensen staan namelijk op met het gevoel van ‘moeten’: opstaan, naar werk, to do’s afwerken. Het gevoel van niet op willen staan, wordt vaak veroorzaakt door dingen waar je later op de dag geen zin in hebt, ontdekte ze. Je kan al sip, boos of gefrustreerd worden om iets wat (nog) niet is gebeurd.
Laat die gedachten eens voor wat het is. Het zijn dingen voor later op de dag. Focus je nu eens op opstaan en laat je to dolijsten en telefoon nog even liggen. Stilte is een zeldzaamheid, schrijft Angelique.
2. Drink, mediteer en stel jezelf een levensvraag
Stap 2 in jouw opmaat-gemaakt-ochtendritueel bestaat uit het drinken van een warm glas water. Tijdens je slaap verlies je namelijk tot wel een paar liter vocht, schreven we laatst al. Wakker worden met een vochttekort zorgt voor vermoeidheid, hoofdpijn en een verminderde concentratie. Je staat dus al 1-0 achter als je hier niets aan doet.
Ook interessant: Mediteren: dit zijn de voordelen (en belangrijke beginnertips)
Een fijne ochtendmeditatie doet wonderen. We maakten verschillende meditaties om mee wakker te worden, variërend van 5 tot 15 minuten. Nadat je gemediteerd hebt, is het tijd om jezelf een positieve levensvraag te stellen die positieve gedachten op gang brengen. Bijvoorbeeld: welke 3 dingen maken jou blij?
3. Stretch (binnen) en beweeg (buiten)
Dat bewegen gezond is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Gaan we toch even doen: sporten is goed voor je lichaam én voor je hersenen. Tijdens het sporten komt er endorfine, serotonine én dopamine vrij. Allemaal stofjes (neurotransmitters) die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren, daar krijgt jouw stemming een boost van. Met andere woorden: van sporten word je blij! Dat is nog niet alles: sporten stimuleert de bloedsomloop, verbetert het concentratievermogen, zorgt voor meer energie en helpt je bij een betere lichaamshouding. Dus, zorg voor een fijne stretch en een wandeling of sportsessie buiten.
Ook interessant: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt
4. Ga de natuur
Van natuur word je mens blij. Waarom? We zíjn de natuur. Soms, in het stadse leven, vergeten we dat wij onderdeel zijn van de natuur in plaats van enkel deze maatschappij, zo vindt ook Heiligers. Alles wat je zoekt, vind je in de natuur, schrijft ze. Dat kunnen wij alleen maar beamen.
Na het uitvoeren van deze stappen sta je inmiddels van 4-0 voor tegen de k*tdag. Klinkt goed, toch?
De andere stappen, verdere uitleg, recepten én haar ervaringen lees je het boek Morning Medicine. Aanrader!
Meer inspiratie voor ochtendrituelen?
- Je maandagochtendroutine wordt zo binnen 10 minuten dragelijker
- Elke dag om 5 uur naast je bed: het geheim voor een succesvol leven, of opschepperij?
- Zo zet je jezelf op nummer één (en implementeer je deze 5 self-care routines in je leven)